TRILLENIUM ZASJAO

NOVI PROJEKT OSNIVAČA HG SPOTA APSOLUTNI HIT U LONDONU 'U prva 24 sata prikupili smo više od 600.000 kuna'

 Vjekoslav Skledar/CROPIX

LONDON - Super nam je krenulo. U samo 24 sata prikupili smo čak 30 posto od 200.000 funti koje smo si postavili kao cilj, komentirao je jučer uzbuđeno Hrvoje Prpić, većinski vlasnik Trilleniuma. Na britanskoj crowdinvesting platformi Seedrs pokrenuo je kampanju prikupljanja kapitala kojom će financirati razvoj demo verzije svojeg 3D dućana, a ulagačima nudi 7,96 posto udjela u kompaniji. Prpiću je ovo druga ulagačka runda ove godine. U siječnju je, naime, 10-postotni suvlasnik Trilleniuma postao britanski online trgovac odjećom i kozmetikom ASOS. Ta će modna tvrtka ujedno biti i prvi korisnik 3D platforme čije se testno lansiranje najavljuje do kraja godine.

Na pitanje zašto se odlučio na takvo prikupljanje kapitala, Prpić odgovara kako time zapravo želi privući pozornost fondova rizičnog kapitala.

- Za razvoj projekta ukupno trebamo dva milijuna funti, a ovom kampanjom želimo pokazati fondovima rizičnog kapitala da za nas postoji interes i da bi trebali u nas uložiti jer, iako još ne ostvarujemo prihode, imamo veliki potencijal - kaže Prpić.

Procjena vrijednosti Trilleniuma sada je 2,3 milijuna funti, što je, smatra Prpić, prilično konzervativno. Crowdinvesting kampanja će trajati dva mjeseca, a bude li interes i dalje velik i premaši 200 tisuća funti, povisivat će ciljani iznos. Maksimalno bi na Seedrsu bio spreman prodati 45 posto udjela, kaže, odnosno prikupiti do dva milijuna funti, što bi značilo da ne treba nastaviti pregovarati s VC fondovima. To bi ga, naravno, veselilo, ali pitanje je koliko je realno.

Sam je Prpić na početku kampanje upisao 10.000 funti kako bi joj dao dobar start, a odmah je uslijedila podrška iz Zagreba dvojice investitora koji su prijavili po 5000 funti, dok je najmanji ponuđeni iznos jučer bio oko 20 funti. Među ulagačima je bilo i mnogo Prpićevih poznanika iz domaćeg start-up svijeta, ali i zavidan broj nepoznatih mu investitora iz Britanije, Nizozemske, Njemačke i Švedske, sve do Australije.

Crowdinvesting (ili equity crowdfunding) koji prakticira Seedrs lani je iskušao Zagrebački inkubator poduzetništva, prvi iz Hrvatske. U pitanju je, tumači Seedrsov glavni izvršni director Jeff Lynn, posve drukčiji način masovnog financiranja od klasičnog crowdfundinga koji se provodi na platformama poput Indiegoga ili Kickstartera, gdje se za donaciju daje nagrada. Na Seedrsu se, naime, postaje dioničar u start-upima, pri čemu ta platforma grupira i predstavlja male ulagače.

- Oduševljen sam što je Trillenium došao na Seedrs. Hrvoje Prpić je impresivan i uspješan poduzetnik koji gradi izniman biznis, kombinirajući sve što se pokazalo dobrim za e-trgovinu, uključujući inovativno korištenje 3D i virtualne stvarnosti - kaže Lynn, zadovoljan što je kampanja privukla veliku pozornost ulagača. On, naravno, zarađuje u postotku od uloženog kapitala te kasnije od dobiti.

Prpić je dosad, kaže, u razvoj 3D dućana uložio milijun funti, a smatra da će, bude li sve išlo prema planu i ako kupci prihvate virtualni šoping-model, za pet godina moći dobro zaraditi na prodaji Trilleniuma.

- Nije mi namjera voditi tvrtku. Cilj mi je razviti ju i prodati, tako je sa start-upima - kaže. Uspije li, smiješe mu se milijuni funti. Palčeve mu drže i njegovi novi mali dioničari, svjesni da je sada u pitanju prilično rizično ulaganje. Većina start-upa, naime, propadne.

JAKA PLATFORMA Seedrs svaki mjesec raste po 15 posto

Britanski Seedrs najveća je platforma u Europi koja nudi isključivo crowdinvesting, što je izraz za masovno prikupljanje ulaganja u start-upe. Dok traje kampanja, u pitanju su samo obećanja o ulaganju te se tek nakon njezina završetka transakcija i realizira. Dosad je na taj način provedeno 200 kampanja, a mjesečno se radi o iznosima financiranja iznad tri milijuna funti, kaže glavni izvršni direktor Seedrsa Jeff Lynn. Pohvalio se da platforma raste 15 posto iz mjeseca u mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:56