SKUP U OPATIJI

NOVI RAT U PRAVOSUĐU Ustavni i Vrhovni sud miniraju stručni skup o ratnom profiterstvu i slučaju Ina - MOL

predsjednici sudova Šeparović i Sessa smatraju da predmeti u kojima je još suđenje u tijeku nisu za raspravljanje
 Damjan Tadic / CROPIX

Zbog obrade ustavnosudskih odluka kojima je srušena pravomoćna presuda protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, i to u predmetu Ina - MOL, koji se temeljio na optužbi da je Sanader primio 10 milijuna eura mita, te predmetu Hypo gdje je bio optužen za ratno profiterstvo, u pitanje je došlo održavanje tradicionalnog savjetovanja Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu.

S argumentima kako su oba postupka “sub iudice”, odnosno da su u tijeku suđenja, reagirali su predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović te predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, pokušavajući utjecati na organizatora da ih skinu s dnevnog reda savjetovanja.

Turudićevi suci dolaze

Međutim, do intervencije u program savjetovanja nije došlo pa je tako ostavljena tema “Zastara u predmetima ratnog profiterstva i kriminala u pretvorbi i privatizaciji: kontroverze nakon odluke Ustavnog suda u predmetu HYPO” koju je u stručnom radu obradio profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu i bivši predsjednik države dr. Ivo Josipović, kao i tema “Analiza odluka Ustavnog suda od 24. srpnja 2015. po zahtjevu bivšeg premijera RH Ive Sanadera u predmetu Ina - MOL” o čemu je stručni članak napisala njegova kolegica, ujedno predsjednica Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu, dr. Zlata Đurđević.

Kako nije došlo do korekcije programa savjetovanja, postoji opasnost da ono propadne. Sigurno je da se dio sudaca koji su planirali ići u Opatiju ondje neće pojaviti, a moguće je da se ne odazovu ni neki odvjetnici. Na savjetovanje koje se održava od 6. do 8. prosinca neće otići nitko od sudaca Vrhovnog suda, ali će se tamo pojaviti predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić i desetak njegovih sudaca (osim onih sudaca koji su u vijećima koja sude Ivi Sanaderu). Navodno još nije donijela konačnu odluku, no vjerojatno se u Opatiji neće pojaviti ni potpredsjednica Hrvatskog udruženja za kaznenu znanost i praksu, odvjetnica Laura Valković, i to zato što u predmetu Ina - MOL brani direktora MOL-a Zsolta Hernadija, optuženog da je Sanaderu dao mito.

Što se državnih odvjetnika tiče, čini se da oni koji su planirali početkom idućeg mjeseca otići u Opatiju na savjetovanje neće mijenjati plan. Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, kako doznajemo, nije želio zauzimati nikakav stav prema izboru tema koje će biti predmet stručne rasprave na savjetovanju, niti je na bilo koji način želio utjecati na tužitelje u smislu njihova sudjelovanja na tradicionalnom savjetovanju stručnjaka iz kaznene grane prava.

Do sada je za ovogodišnje, 31. redovno savjetovanje koje će se održavati pod nazivom “Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda” prijavilo sudjelovanje i platilo kotizacije oko 80 pravnih stručnjaka, što znači da bi se zajedno s referentima u Opatiji trebalo okupiti stotinjak pravnika. Međutim, organizatore brine što je posljednjih nekoliko dana više sudaca koji su već uplatili kotizaciju javilo da odustaje.

Odluke Ustavnog suda

Prema riječima više osoba upućenih u ovu temu, sve je počelo kada je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi proslijedio obavijest upućenu Udruženju za kazneno-pravne znanosti kako Ustavni sud neće sudjelovati na savjetovanju na kojem se raspravlja o konkretnim odlukama Ustavnog suda (Ina - MOL i Hypo) s obzirom na to da su u tijeku postupci pred redovnim sudovima. Nakon toga Sessa je sazvao sjednicu sudaca Kaznenog odjela Vrhovnog suda koja je zauzela stav da predmeti u kojima je još suđenje u tijeku nisu za komentiranje i raspravljanje. S argumentacijom usvojenom na sjednici Kaznenog odjela Vrhovnog suda obratio se predsjednici Udruženja dr. Zlati Đurđević, no ona je odbila intervenirati u dnevni red, smatrajući kako nema ništa sporno u njezinu i Josipovićevu radu jer oni ne komentiraju predmete kojima je u tijeku suđenje, nego odluke Ustavnog suda. Budući da dr. Đurđević nije uvjerio kako ne bi trebalo raspravljati o odlukama Ustavnog suda zbog kojih je srušena pravomoćna presuda Sanaderu za uzimanje mita kako bi se upravljanje Inom predalo MOL-u te onoj koja derogira ustavnu odredbu o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva, predsjednik Vrhovnog suda obratio se sucima.

Pismo šefovima sudova

Sessa je pismo upućeno dr. Đurđević poslao i predsjednicima svih sudova, a oni su s njim upoznali suce, što je rezultiralo time da dobar dio njih sigurno neće otići na savjetovanje.

Neki naši sugovornici ističu kako je stavljanje tema koje su obradili Josipović i Đurđević na dnevni red savjetovanja već u startu izazvalo različite stavove unutar Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu. U vodstvu je bilo onih koji su odmah rekli da će biti problema jer su Sanaderu suđenja u tijeku, ali je većina razmišljala drugačije. Posljednji sastanak oko dnevnog reda, prema našim informacijama, održao se ove srijede, no i tada se na glasanju pokazalo kako je većina i dalje za utvrđeni dnevni red.

Pravnici koji smatraju da treba raspraviti odluke Ustavnog suda o rušenju pravomoćnih presuda Ivi Sanaderu i predmetima Ina - MOL i Hypo naglašavaju kako je uobičajeno komentirati ustavnosudske odluke te da isto vrijedi za odluke Europskog suda za ljudska prava.

Naš sugovornik koji je suprotnog stava kaže kako bi bilo sve u redu da su Josipović i Đurđević svoje teme obradili kao uopćene pravne probleme, umjesto što su naveli oznake spisa. Druga strana kaže da bi skidanje tema koje se odnose na Sanadera predstavljalo cenzuru stručne rasprave i podsjeća kako se u Opatiji već govorilo o ovim temama, i to 2015. godine kada je predsjednik Udruženja bio sudac Vrhovnog suda Dražen Tripalo. Tada je prof. Petar Novoselec imao referat na istu temu kao i Josipović i bavio se ustavnosudskom odlukom u slučaju Hypo.

Na Ustavnom sudu pak kažu da bi od organizatora bilo fer, kada je već stavljao ove teme na dnevni red, da je dao priliku i nekome s Ustavnog suda da ih također obradi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:22