TRAKAVICA I DALJE TRAJE

NOVI RAZVOJ U SLUČAJU OKRETIŠTA NA PREČKOM Grad nudi 79 eura po kvadratu za otkup zemljišta, ali obitelj Maršanić ih je odbila: 'Cijena nije realna'

 
Okretište u Prečkom i Mladen Maršanić
 Ranko Šuvar / Damir Krajač / Hanza Media

Grad Zagreb ponudio je obitelji Maršanić 79 eura po kvadratu za otkup zemljišta na kojemu se nalazi okretište tramvaja u Prečkom, a koje je prije šest mjeseci službeno postalo njihovo vlasništvo.

Tu je cijenu odredio službeni građevinski procjenitelj kojega je naručio Grad i obitelj bi prema toj cijeni dobila 830.000 kuna za posjed veličine 1425 četvornih metara. No, Maršanići su tu cijenu odbili, čime se nastavljaju pregovori s Gradom. Goran Husić, opunomoćenik obitelji koji je bio na jučerašnjem sastanku, ističe kako cijena nije realna jer je Grad zemljište vrednovao po stanju iz 1996. godine.

- Ako bilo tko ode na neki oglasnik nekretnina vidjet će da se cijena zemljišta u krugu oko okretišta u Prečkom kreću između 300 pa do 700 eura. Štoviše, Grad svoje vlastite nekretnine u tom okruženju prodaje za cijenu između 200 i 400 eura – kaže Husić te navodi da je još veći problem što Grad uporno govori o isplati naknade. Kako je naveo, naknada se mogla isplatiti za vrijeme upravno pravnog sudskog procesa, ali kako je taj spor okončan prije šest mjeseci u korist obitelji Maršanić onda se može samo govoriti o kupovini zemljišta.

'Spor je završen'

- Oni pričaju kao da smo još uvijek u sporu. Ministarstvo pravosuđa je naredilo Gradu da vrati posjed u naturi, čime oni mogu samo unajmiti taj prostor ili ga kupiti od obitelji Maršanić – navodi Husić te ističe kako će tražiti od Grada da plati najamninu za šest mjeseci korištenje zemljišta na kojemu je sada okretište tramvaja.

Iz Grada su pak u svom priopćenju naveli da je zbog zahtjeva za naplatom najamnine dogovoren novi sastanak koji se planira održati u idući ponedjeljak.

Opunomoćenik Husić se ujedno još jednom osvrnuo na postupanja koja su se dogodila u utorak kada su komunalni redari u prisutnosti policije skinuli ogradu koju je obitelj Maršanić s prijateljima taj isti dan postavila oko okretišta te time blokirala rad tramvaja. Kako je objasnio, Grad jest sagradio infrastrukturu na okretištu, no korisnik je ZET, čime su samo njegovi djelatnici mogli iskoristiti pravo na samopomoć i ukloniti ogradu. Drugim riječima, Grad nije smio angažirati komunalne redare da skinu ogradu. Drugi problem jest što se i dalje ne zna gdje je nestala ta ograda, koja je inače vlasništvo obitelji Maršanić.

- Pitao sam ih za ogradu na sastanku, no oni nisu ponudili ozbiljan odgovor. Prema tome, možemo govoriti o ozbiljnoj krađi u nazočnosti policije – kaže Husić.

Tužili i ZET

Za kraj je još dodao kako su u svibnju tužili ZET zbog ometanja posjeda te da će se pripremno ročište održati u prosincu.

Podsjetimo, Maršanićima je vlast u Jugoslaviji oduzela zemljište na Prečkom za potrebe gradnje ceste. Obitelj je tada isplaćena, no ta cesta nije nikada izgrađena pa su članovi obitelji 1997. godine pokrenuli sudsku proceduru za povratom zemljišta. Čak 22 godine je trajala njihova pravna bitka i onda su napokon prije šest mjeseci dobili pravomoćnu presudu da je to zemljište njihovo, nakon čega su i krenuli njihovi pregovori s Gradom za povratom zemljišta.

Tri opcije za grad

Dok Grad i dalje ne pronalazi adekvatno rješenje za problem obitelji Maršanić, oni su još jučer poručili da su im prihvatljive tri opcije. Prvo, da Grad otkupi zemlju od 1425 kvadrata, drugo je da ju unajmi za 430 tisuća kuna mjesečno, a treće je da Grad izmjesti okretište.

- Imali smo u srijedu ujutro sastanak s gradonačelnikom Bandićem, no ponovno nismo ništa dogovorili. Prema tome, naš stav je i dalje jednak - sve dok Grad ne pronađe rješenje, mi nastavljamo s pravnim radnjama, ali i s novim akcijama ulaska na naše zemljište - složni su Mladen Maršanić i njegova sestra Mirjana Kos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:20