DANIEL DEKOVIĆ

Novi šef pulskog IDS-a: Nisam protiv džamije u Puli, a ne stoji ni tvrdnja da je IDS istarski HDZ

Nisam predvodio nikakve prosvjede niti imam apsolutno išta protiv da sugrađani muslimanske vjere imaju mjesto za molitvu, kaže Deković
Daniel Deković
 IDS

Počele su duboke promjene unutar Istarskog demokratskog sabora, koji je doživio nekoliko teških poraza na lokalnim izborima u svibnju, nakon što je IDS još od 1992. gotovo bez konkurencije vladao u Istri.

A prva velika promjena dogodila se tamo gdje je IDS doživio najbolniji poraz - u Puli. Naime, Daniel Deković novi je predsjednik pulskog IDS-a, odlučili su fiducijari na višesatnoj Skupštini stranke u hotelu Histria. Deković je dobio 52 glasa, a za Marina Lerotića, koji je blizak Borisu Miletiću, šefu IDS-a u odlasku, glasalo je 39 fiducijara.

Problem je jer se Daniela Dekovića u istarskim krugovima povezuje s islamofobičnim izjavama iz 2015., što je u suprotnosti s multikulturalnom politikom IDS-a.

Deković je inženjer zaštite od požara, ima 36 godina, djelatnik je JVP Pula i dosadašnji predsjednik Mjesnog odbora Busoler, koji je predvodio svoje sugrađane u borbi protiv, kako je tvrdio, "netransparetnog nametanja Islamskog centra unutar naselja u kojem prevladavaju obiteljske kuće". U politici je aktivan 15 godina, vlasnik je pizzerije, a u slobodno vrijeme trči ultramaraton.

Poruka građanima

- Jučer su članovi pulskog IDS-a poslali jasnu poruku građanima, shvatili smo što su nam građani rekli na posljednjim izborima. Mi svi zajedno, kao tim, moramo se truditi biti bolji IDS, komunicirati s građanima i slušati njihove potrebe. Ja sam uvijek bio s građanima i na njihovoj strani kada je trebalo dignuti glas - rekao je u prvoj izjavi Deković za portal ipress.hr.

Međutim, novi predsjednik IDS-a Pule do sada je u javnosti bio najviše upamćen po izjavi "Ne želimo Beč u Puli", od koje se poslije ogradio. Islamska zajednica u Puli djeluje više od 50 godina i, prema popisu iz 2011. godine, u najvećem istarskom gradu živjelo je 3000 osoba islamske vjeroispovijesti. Medžlisu Pula, pod kojim su i gradovi Rovinj i Vodnjan, kao i općina Medulin, prema procjenama pripada oko 5000 ljudi.

Dekoviću smo postavili nekoliko pitanja kojima smo željeli razjasniti njegove istupe iz prošlosti, ali i vidjeti kakvu će politiku IDS voditi ubuduće. Novi čelnik pulskog IDS-a tvrdi da zna u kojim se segmentima njegova stranka mora poboljšati i to namjerava učiniti ekspresno, počevši od kvalitetnije komunikacije i sustavnog rada s članstvom i simpatizerima do novog načina djelovanja i odlučivanja, koji će biti maksimalno uključiv, otvoren i transparentan.

- Onima koji su se nadali da ćemo se raspasti, dijeliti u frakcije i upirati prstom jedni u druge poručujem da taj film neće gledati - odgovara.

Ipak, u prvom redu, što ima protiv da muslimanski vjernici u Puli dobiju adekvatne vjerske prostore?

Planovi za kvart

- Dopustite da vas ispravim. Nisam predvodio nikakve prosvjede niti imam apsolutno išta protiv toga da moji sugrađani muslimanske vjeroispovijesti imaju mjesto za molitvu - rekao je Deković.

- Kao predsjednik Mjesnog odbora Busoler zastupao sam mišljenje mnogih stanovnika tog kvarta, koji su samo htjeli biti informirani o planovima i smjeru razvoja te četvrti stambene namjene. Žalim što je jedna moja rečenica izvučena iz konteksta, ali ponovit ću to po stoti put - građani muslimanske vjeroispovijesti sastavni su dio našeg grada, to su, uostalom, moji susjedi i prijatelji - dodao je.

Hoćete li i dalje biti protiv gradnje Islamskog centra, sada kao čelnik pulskog IDS-a, pitali smo, a Deković je odgovorio: - Kao što nisam bio protiv gradnje prije pet godina, tako nisam ni danas. Svatko mora imati svoje mjesto za molitvu, kao i osjećati se ugodno u svom gradu - precizirao je Deković.

"Bilo je grešaka, ali IDS i HDZ nisu isti"

Novi čelnik IDS-a Pule odbacuje česte usporedbe u kojima se, zbog monopolizacije vlasti, IDS često opisuje sintagmom "istarski HDZ".

Za njega to je neistina, iako je posredno priznao da je u politici IDS-a bilo pogrešaka:

"Ne volim kad se nešto etiketira jer u svakoj generalizaciji ima grešaka, a pogotovo ako usporedimo IDS i HDZ. Kruške i jabuke. Zajedničko imamo samo to što smo dugi niz godina upravljali našim sredinama. Sve drugo nas razlikuje, posebice rezultati našeg rada", kazao je Daniel Deković. (R. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:15