NOVAC ZA ZNANOST

NOVI SKANDAL NA POMOLU Šustarov pomoćnik će nas koštati 50 milijuna eura iz fondova Unije

Krešo Zadro
 Bernard Čović / Cropix

Voditelji deset znanstvenih centara izvrsnosti - znanstvenici čiji su centri proglašeni odlukom ministra krajem 2014. i 2015. s ciljem podizanja Hrvatske s dna ljestvice europskih zemalja po utjecaju znanosti na gospodarstvo - ogorčeni su zastojem u raspisivanju prvog natječaja kojim bi povukli 50 milijuna eura iz strukturnih fondova.

Smatraju da je riječ o opstrukciji Ministarstva znanosti, koje je natječaj trebalo raspisati još u ožujku. Rok je pomaknut na 1. lipnja, no natječaja i dalje nema. Iako su u više navrata upozoravali ministra Predraga Šustara na opstrukciju centara koji bez novca ne mogu realizirali svoje projekte, i dalje su bez suvislog odgovora na pitanje zašto Hrvatska ne povlači sredstva. Razlogom čekanja u Ministarstvu znanosti navode provjeru dokumentacije o postupku proglašenja znanstvenih centara koji je završio prije pola godine. Žele, kažu, propitati može li taj postupak biti prihvaćen kao predodabir za poziv za dodjelu sredstava iz fondova. Pritom čekaju i odgovor Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, o kojemu, tvrde, ovisi najava i objava natječaja. Znanstvenike ta procedura još više uzrujava. Uvjeravaju da je nepotrebna s obzirom na to da su centri odabrani rigoroznim postupkom koji uključuje i međunarodnu recenziju. Zato uzvraćaju: "Gospodo iz Ministarstva, vaš je posao da raspisujete i provodite natječaje. Ako to ne činite, a ne činite, to je opstrukcija!"

Ogorčeni i ljuti

Voditelji centara izvrsnosti - među kojima je najcitiraniji hrvatski znanstvenik i vlasnik velikog broja patenata akademik Slobodan Vukičević te druga ugledna imena poput Miloša Judaša sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta, Stjepana Jonjića s riječke medicine, Vlaste Bonačić-Koutecky, dugogodišnje znanstvenice Humboldt Sveučilišta u Berlinu - rijetko su ogorčeni i ljuti. Nadležnima poručuju da svojim nečinjenjem ugrožavaju nacionalne interese. Podsjećaju da je Vlada program centara izvrsnosti uskladila s nacionalnim prioritetima i oni su u skladu s Operativnim programom i Strategijom pametne specijalizacije koju su usvojili Sabor i Europska komisija za znanost. Budući da voditelji centara odgovornom osobom smatraju ministrova pomoćnika za znanost Krešu Zadru, zatražili su i njegovo razrješenje. Zadro im, pak, poručuje da se "malo strpe i ne dižu paniku". - Ne znam zašto sam prozvan kao glavni krivac. Nisam protivnik znanstvenih centara, no zar smo trebali potpisati sve što smo dobili na stol - pita. Navodi da su naslijedili žalbe institucija koje nisu proglašene centrima izvrsnosti, a kojima prethodnici nisu objasnili zašto su odbijeni. Žalba je, tvrdi Zadro, temeljno pravo i ne može se uskratiti. Njih je, kaže, desetak, a zbog tog propusta Ministarstvo ne želi ugroziti cjelokupnu proceduru povlačenja sredstava.

Ima vremena

Natječaj će ići, ništa se neće izgubiti - tvrdi pomoćnik ministra. U MZOS-u još navode da za povlačenje sredstava ima vremena do kraja - 2023. godine, tako da "nema bojazni da istraživački sektor u sedmogodišnjem razdoblju neće uspjeti u povlačenju raspoloživih sredstava".

- To, naprosto, nije istina. Znanstveni centri su proglašeni 2014. i istječu 2019., prema tome, centri su u svojim programima obećali da će dotad napraviti iskorak u podizanju kapaciteta Hrvatske. Nikakve zakonske osnove za razmatranje žalbi ne postoje. Zadrini argumenti su netočni i iritativni. On naprosto nema pravo tumačiti znanost daleko uspješnijim znanstvenicima od sebe- odgovara akademik Vukičević. U postupak prosudbe centara uključeno je i više akademika, među kojima i akademkinja Milena Žic Fuchs.

- Prosudba centara izvrsnosti rađena je po svim zadanim proceduralnim uzusima. Svojom čašću garantiram regularnost procedure - kaže M. Žic Fuchs, bivša ministrica znanosti, dugogodišnja članica i predsjedateljica multidisciplinarnog panela Europske komisije. Vlasta Bonačić-Koutecky, voditeljica Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost i tehnologiju STIM Sveučilišta u Splitu, uvjerena je da su znanstveni centri jedini način za uzdizanje hrvatske znanosti na svjetsku razinu.

- Postojeći centri uslijed izostanka financiranja iz fondova EU već su izgubili dragocjeno vrijeme predviđeno u radnim planovima, kao i u zapošljavanju mladih istraživača, te svako daljnje odgađanje predstavlja veliki gubitak za hrvatsku znanost i gospodarstvo - kaže V. Bonačić-Koutecky. Prema njezinu mišljenju, ovo je neviđen slučaj u civiliziranom svijetu.

Evaluacija centara

Da Nacionalno vijeće za znanost nije bilo dužno, niti je to propisano bilo kojom procedurom, odgovarati na prigovore (žalbe) bilo kojeg od preostalih 80-ak prijavljenih projekata, potvrđuje njegov predsjednik Ivo Družić. To je tijelo obavilo evaluaciju u postupku izbora centara izvrsnosti i ministru predložilo ukupno njih 13, i to nakon postupka u kojem je sudjelovalo više od 200 inozemnih znanstvenika recenzenata.

- Ukratko, Nacionalno vijeće može stručno obrazlagati samo ono što je i zašto predložilo, a ne ono što nije - kaže Družić, uz napomenu da je Vijeće svoju zadaću obavilo stručno, transparentno i u roku, uz podršku Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:58