NOVO ZATAŠKAVANJE?

NOVI SKANDAL U KNINSKOJ ŠKOLI Roditelji tvrde da učiteljica zlostavlja njihovu djecu, prozvana nastavnica sve demantira

 
Ilustracija
 Profimedia, PhotoAlto B

Roditelji učenika prvog razreda Osnovne škole dr. Franje Tuđmana u Kninu navode da je učiteljica tjerala prvašiće da joj kupuju marendu i to sa željom da joj je dostave u školu ili u stan te da su joj u nekoliko navrata morali čistiti cipele.

Ravnateljica je i u ovom slučaju bila upoznata s događajima u školi, ali najmanje mjesec dana nije izvijestila nadležna tijela sve dok roditelji nisu zatražili pismeno očitovanje, piše Feral News.

„Uzmi spužvu i obriši cipele“

Nakon što je Feral News razotkrio zataškavanje vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana Kninu, reagirala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja za incident je saznalo prema vanjskoj prijavi, dakle o njemu nije izvijestila škola, a temeljem toga je na teren poslana inspekcija. U školi su utvrđene određene nepravilnosti, postoji protokol škole kojeg se u tom slučaju trebalo držati, a utvrđeno je da nije postupano po tome“, izjavila je ministrica.

U istoj školi, roditelji imaju problema s učiteljicom koja se, prema navodima roditelja, neprimjereno odnosi prema učenicima.

Majka jednog od učenika, Tamara Tomić, prepričala je za Feral News sporni događaj oko čišćenja cipela.

– Išao je predati radni listić iz matematike prilikom čega je, budući da ona ne drži noge ispod stola nego se ispruži sa strane, slučajno nagazio učiteljicu. Učiteljica mu je rekla da uzme spužvu i obriše joj cipele, što je on i napravio.

– Pa on je samo dijete, mislio je da je normalno napraviti što ti učiteljica kaže tako da mi to nije niti ispričao. Kad je bio kod prijatelja iz razreda otac tog prijatelja je čuo kako komentira da je morao brisati cipele učiteljici. Srećom, otac me odmah obavijestio i tek smo onda, razmijenivši informacije s ostalim roditeljima, doznali da to nije jedini takav slučaj – ispričala je Tamara Tomić.

Nakon svega, roditelji traže hitan sastanak s ravnateljicom i stručnom službom povodom incidenta.

Prema tim navodima ravnateljica je još u veljači, kad su roditelji usmeno zatražili hitan sastanak, upoznata s incidentom, ali nije obavijestila nadležne institucije.

Škola u veljači znala za incident, slučaj prijavili tek u travnju

Osim što je obaviještena usmenim putem, ravnateljica je bila prisutna i na roditeljskom sastanku održanom 28.veljače 2019. godine, ali Agenciju za odgoj i obrazovanje obavještava o nastalom događaju tek u travnju nakon što su roditelji poslali zahtjev za pisanim očitovanjem.

Feral News je u posjedu dokumenata iz kojih je vidljivo da su roditelji obavijestili školu o ponašanju učiteljice. Većina roditelja je potpisala i dostavila zahtjev ravnateljici za pisanim očitovanjem gdje kronološki navode niz „propusta u njezinom radu“.

Naime, roditelji su se pobunili nakon što ih je učiteljica brutalno izvrijeđala.

„S obzirom da smo na predzadnjem roditeljskom sastanku održanom 28. veljače 2019. godine bili brutalno izvrijeđani (mi i naša djeca), oklevetani upadicama u riječ, urlanjem, vrištanjem i prijetnjama Vaše djelatnice, učiteljice, onemogućeni za normalan razgovor i iznošenje našeg nezadovoljstva i mišljenja, primorani smo da našu komunikaciju svedemo isključivo na pismeni način. Naše riječi i žalbe Vama su „otišle u vjetar“ stoga je ovo jedini način da sve bude transparentno“ – stoji u zahtjevu za pisanim očitovanjem koje su roditelji poslali ravnateljici.

Na spomenutom roditeljskom sastanku majka jednog od učenika pitala je učiteljicu zašto je njezin sin morao čistiti njezine cipele. Na to joj je učiteljica, prema navodima roditelja, odgovorila: „Kakva si ti to majka, što tvoj sin ima mene gaziti?“.

Zbog psihičkog zlostavljanja učenika, majka zatražila premještaj u drugi razred

Još 2015. godine majka je zatražila premještaj učenika u drugi razred „zbog psihičkog zlostavljanja i nerazumijevanja disleksije i disgrafije“.

„Moje dijete, koje ima disleksiju i disgrafiju, učiteljica je psihički zlostavljala. Govorila mu je da je glup. Ravnateljica mi je istovremeno, preko učiteljice, poručila da ga ne vodim kod psihologa jer time sramotim školu te da ukinem individualni program jer neće moći upisati niti jedan drugi smjer osim cvjećara“, rekla je ogorčeno majka.

Kako pojašnjava majka, učenik je premješten u drugi razred gdje su odmah primijećen znatni napredak u učenju i socijaliziranju s drugima.

„Moj mali i njegov prijatelj su joj morali kupovati marendu“

„Čudne stvari su se događale kod te učiteljice, djeca su je morala masirati, moj mali i njegov prijatelj su joj morali kupovati marendu i nositi je doma, to je strašno. Jednog malog je konstantno omalovažavala, govorila mu da je glup. Radi toga se i povukao u sebe“, ispričao je Željko Kološ, otac učenika koji je morao nositi marendu.

Ravnateljica nam se nije javila; Učiteljica: „Radi se o hajci određenog djela roditelja“

Feral News je pokušao kontaktirati i ravnateljicu koja je ignorirala njihove pozive, ali su zato došli do učiteljice na čiji su račun roditelji iznijeli prilično teške optužbe, a koja je sada na bolovanju.

'Ništa od navedenog nije točno, nikad nisam doživjela ovako nešto. Riječ je o pripremljenoj hajci dijela roditelja. Ne želim se svađati i djeca su mi na prvom mjestu, ali dio roditelja pokušava plasirati nešto što nije istina', rekla je učiteljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:20