ŠIROKA RUKA MARINE LOVRIĆ MERZEL

NOVI SKANDAL ŽUPANICE Za hranu i piće dala više nego za skupi Audi. Više od 468.000 kuna!

Auto je vratila zbog pritiska javnosti, ali je još više potrošila na kave, sokove, ručkove, domjenke...
 CROPIX

SISAK - Točno 468.160 kuna potrošila je Sisačko-moslavačka županija u prošloj godini za reprezentaciju. To je trideset tisuća kuna više nego je ove godine županica Marina Lovrić-Merzel platila za novi auto. Auto je vratila zbog pritiska javnosti, ali zbog još više novca potrošenog na kave, sokove, ručkove, domjenke, sankcija nema.

Nema niti obveze da se objavi na što je i kada taj novac potrošen. Naime, državna revizija utvrdila je za Sisačko-moslavačku, baš kao i za susjednu Bjelovarsko-bilogorsku županiju, koja je lani za reprezentaciju potrošila tek 14 tisuća kuna manje od Sisačko-moslavačke, da nisu pravilno vodile knjigovodstvene isprave u slučaju reprezentacije.

Šutnja o rashodima

Proračun Sisačko-moslavačke županije za 2012. godinu iznosio je 186 milijuna kuna, a za Bjelovarsko bilogorsku 133 milijuna kuna. Revizori su utvrdili da nisu navedeni razlozi ugošćivanja ljudi, kao ni korisnici reprezentacije. U nalazu revizije piše kako se Sisačko-moslavačka županija nije željela očitovati u vezi rashoda za reprezentaciju, a slično je postupio i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

LOVRIĆ MERZEL SE OPET BRANI 'Priča o autu je spin i jeftina demagogija koji su plasirali oni koji su pokrali ovu državu!'

Na što je potrošeno po gotovo pola milijuna kuna u obje ove županije, a pod stavkom reprezentacija, novinari nisu uspjeli doznati.

Do sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić-Merzel nismo uspjeli doći, jer je, prema navodima tajnice cijeli dan na sastancima u Zagrebu, a odgovor nismo dobili niti od župana Bajsa, koji zbog zauzetosti sastancima nije mogao odgovoriti na pitanje novinara na što je potrošeno 454.804 kuna reprezentacije. Zamjenik županice Lovrić-Merzel, Zdenko Vahovec, kratko nam je rekao kako ne može odgovoriti na pitanje o reprezentaciji iz 2012. godine jer je on dožupan tek od proljeća ove godine, ali da ne vjeruje u nezakonitosti.

Sankcije zbog revizije?

Možda nije bilo nezakonito, ali je bilo nepravilno i u suprotnosti s propisima.

Naime, u članku 11. Pravilnika o proračunskom računovodstvu i Računskom planu, evidentiranje u poslovnim knjigama temelji se na urednim i prethodno kontroliranim ispravama, a isprava za knjiženje je uredna kada se iz nje nedvosmisleno može utvrditi mjesto i vrijeme njezina sastavljanja i njezin materijalni sadržaj.

Toga nema u računovodstvu županije. Ne zna se ni što će županica poduzeti zbog nalaza revizije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:43