KORONAVIRUS

NOVI SLUČAJ ZARAZE U HRVATSKOJ Pozitivan Rabljanin koji se testirao prije povratka u Austriju, epidemiolozi tvrde da se zarazio još prije 17. ožujka

 Ilustracija / SOPA Images / ddp USA / Profimedia

RIJEKA - Iz Stožera za civilnu zaštitu Primorsko-goranske županije javljaju da je Rabljanin koji se još 17. ožujka vratio iz Austrije, te je preventivno bio u samoizolaciji dva tjedna, jučer testiran na koronavirus i test je pokazao da je pozitivan.

Rabljanin se testirao prije povratka u Austriju, a, kako navode u stožeru, epidemiolozi kažu da se najvjerojatnije radi o staroj zarazi koja se dogodila još u vrijeme dok je boravio u Austriji prije 17. ožujka. U stožeru navode i da je ta osoba cijelo vrijeme bila bez simptoma te da nije bila zarazna za okolinu.

Ističu da se još radi serološki test o čijim će rezultatima izvijestiti javnost.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimir Mićović ističe da sve ukazuje na to da je Rabljanin zarazu prebolio ranije u Austriji, kao asimptomatski pacijent te da koronavirus nije širio dalje. Mićović objašnjava da je kod PCR dijagnostike pozitivan bio nalaz na jedan od tri gena te da se najvjerojatnije radi o ostacima "mrtvog" sekvencioniranog virusa u organizmu, što će se potvrditi dodatnim serološkim testovima. Inače, Rabljanin je testiran jer je negativan test uvjet za povratak u Austriju, a nakon što je ipak bio pozitivan, ponovo je poslan u samoizolaciju.

- Riječ je o osobi koja se 17. ožujka vratila iz Flachaua, koji je bio epicentar zaraze, a tamo je bio u kontaktu sa zaraženim ljudima, no nije imao simptoma. Po povratku u Hrvatsku dva je tjedna bio u samoizolaciji i svakodnevno se javljao svojoj liječnici, mjerio temperaturu, ali kako nije imao simptome, nije bio ni testiran. Kasnije je boravio sa svojim roditeljima koji su starije životne dobi koji također nisu razvili simptome, a u obitelji ima i imunokompromitiranu osobu koja isto nije razvila simptome. Dakle, sve ukazuje na to da je riječ o osobi sa starom asimptomatskom zarazom koja se dalje nije širila, ali moramo biti oprezni i vršimo daljnja testiranja - rekao nam je Mićović, dodajući da će testirati i sve njegove kontakte.

Ravnatelj NZZJZ kaže da su se već susretali sa takvim slučajevima te da nema nikakve opasnosti od širenja zaraze.

- Kao što znamo, Rab je cijelo ovo vrijeme otok bez korone, zaraza se nije širila, jer je vjerojatno riječ o "mrtvim" ostacima virusa. Mi u PGŽ još uvijek službeno kao pozitivne vodimo tri osobe, iako već duže vrijeme nemaju nikakvim simptoma - objašnjava Vladimir Mićović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:33