OZREN POLAŠEK

‘Novi soj koronavirusa mogao bi zakomplicirati situaciju, ali ne stvara težu kliničku sliku‘

Izravnanje broja hospitaliziranih bismo prema najoptimističnijem scenariju mogli vidjeti sljedeći tjedan
Ozren Polašek
 Bozidar Vukicevic/Cropix

U odnosu na prošlu nedjelju, u Hrvatskoj je danas zabilježeno 40 posto manje novozaraženih koronavirusom. Unatoč padu broja zaraženih, broj preminulih i hospitaliziranih će još neko vrijeme biti veći, piše HRT.

Član Vladinog znanstvenog savjeta Ozren Polašek u Dnevniku HRT-a upozorava da je potrebno smanjiti broj hospitaliziranih, a pad broja novozaraženih je tek početak. Izravnanje broja hospitaliziranih bismo prema najoptimističnijem scenariju mogli vidjeti sljedeći tjedan, a za dva tjedna bi to trebalo biti istaknutije.

Svaka mjera koja djeluje na sprečavanje širenja zaraze djeluje povoljno, smatra Polašek.

Osvrnuo se i na cijepljenje.

- Ako usporedimo rizik s benefitom cijepljenja onda nema puno sumnje. Vjerujemo da će 10-20 posto ljudi koji probole covid imati dugotrajnije posljedice i ako to usporedimo sa nuspojavama cjepiva onda je jasno da je vaga potpuno na strani cijepljenja, rekao je Polašek.

Kada je riječ o novom soju virusa zbog kojeg je Velika Britanija u panici, Polašek kaže da se on brže širi, ali ne stvara težu kliničku sliku.

- Ovaj soj mogao bi zakomplicirati situaciju, ali prema trenutnim podacima on radi sličnu kliničku sliku, ne težu, ali se čini da se brže širi. Neke države već su uvele dodatne restrikcije za putnika iz Velike Britanije što pokazuje da smo shvatili da nas je ovaj virus već nekoliko puta zatekao. Pozdravljam mjere bar do trenutka dok nismo sigurni što taj soj predstavlja, zaključio je Polašek za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:28