MINISTRICA KULTURE

‘Novi srbijanski zakon je skandalozan, neka ne posežu za hrvatskim teritorijem i kulturnom baštinom‘

Obuljen Koržinek najavila je da će Hrvatska reagirati putem Ministarstva vanjskih poslova

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

 Ranko Suvar/Cropix

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u nedjelju je skandaloznim nazvala nedavno donošenje srpskog Zakona o kulturnom nasljeđu koji svojata dubrovačku književnost, a Srbiju je pozvala da odustane od posezanja za hrvatskim teritorijem i kulturnom baštinom.

"Mi ćemo reagirati putem Ministarstva vanjskih poslova. Već je u kontaktu naše veleposlanstvo vezano uz to pitanje", rekla je Obuljen Koržinek u Dnevniku HRT-a.

Srpski Zakon o kulturnom nasljeđu usvojen prije dva tjedna, a koji svojata dubrovačku književnost tvrdeći da ona jednako "pripada i srpskoj i hrvatskoj kulturi" za hrvatsku ministricu kulture je skandalozan.

"To je ta mitomanija i potreba da se svojata hrvatska kulturna baština, posebno dubrovačka književnost. To je neprihvatljivo i stručno neutemeljeno. Oni su unijeli u zakon odredbe po kojima dubrovačka književnost prije 1867. godine ima nekakvu kao dvostruku pripadnost i hrvatsku i srpsku što je naravno potpuna besmislica", rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Očekuje, kaže, da se od takvog zakonskog rješenja odustane i da "jednom zauvijek prestanu posezati i za našim teritorijem i za našom kulturnom baštinom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 16:06