166 UBODA U MINUTI

NOVI STOŽER OSNOVAN U SLAVONIJI Ovaj put to je Stožer za obranu od najezde komaraca

Zagreb, 100614.Podrucje Jaruna.Radnici tvrtke Eko deratizacija zapoceli sa zaprasivanjem komaraca na podrucju Jaruna.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

OSIJEK - Zbog velike najezde komaraca dogovora o njihovu uništavanju, osječki gradonačelnik Ivica Vrkić osnovao je Stožer za obranu od najezde komaraca kojem je na čelu.

Po riječima pročelnika Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Romana Kristića, u tom su jučer osnovanom stožeru svi oni koji sudjeluju u lancu uništavanja komaraca, koji su velik problem za Osječane.

Zbog vremenskih prilika, poplava i dugotrajnih kiša, te vodostaja Drave kod Osijeka od plus 280 centimetara, koji, kako je rekao, nije visok, ali je "povoljan" za razvoj komaraca, najezde prve generacije komaraca su velike.

Grad Osijek i hrvatska Vlada ove su godine za uništavanje komaraca osigurali po pet milijuna kuna, što bi trebalo biti dostatno za rješavanje problema s komarcima u gradu, rekao je za Hinu Roman Kristić.

Istaknuo je kako se larvicidno tretiranje prvi put obavilo 27. svibnja, da je do sada obavljeno jedno zamagljivanje iz zrakoplova uz zeleni pojas grada na 1100 hektara te više zaprašivanja sa zemlje odraslih komaraca.

Po mjerenjima Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, koji prati stanje, jučer se broj komaraca kretao od nula na jednoj mjernoj postaji do čak 166 uboda u jednoj minuti, rekao je Kristić. Dodao je kako vjeruje da bi za desetak dana Osječani mogli odahnuti od napasnika, ali, istaknuo je, ubrzo se može očekivati druga generacija komaraca koji stižu iz Kopačkoga rita, gdje ih je zabranjeno tretirati zbog zaštićene prirode.

Voditeljica Odjela za deratizaciju, dezinfekciju i dezinsekciju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Magdalena Sikora, koja je također član tog stožera, rekla je da taj zavod s pet privatnih tvrtaka uništava komarce nakon obavljenog monitoringa.

Istaknula je kako najezde komaraca kakve su ovih dana nisu neobične za područje Osijeka i Osječko-baranjske županije, no građanima su uvijek velik problem, posebice ondje gdje se komarci uopće ne tretiraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:50