REPORTAŽA IZ DUBROVNIKA

NOVI TIP TURISTA NA HRVATSKOJ OBALI Razigrani i pristojni, u grupama putuju nakon srednje škole i u međuvremenu odlučuju čime će se u životu baviti

 
 Bozo Radic / CROPIX

- Ni Australci više nisu što su nekad bili. Ovo ljeto kao da su se primirili, kao da im je znatnim dijelom dosta ludiranja. Iako su i dalje vrlo veseli i ne fali im ideja, uz izuzetke, sada kao da su punoljetni!

Priča mi to šanker u kafiću “Revelin 4B” dok njegov kolega, u desetak čaša poredanih jedna do druge na šanku, sipa led i razna pića. Kokteli su ono što Australci najviše piju, ali jednako tako gin tonic i bacardi rum te votku i viski.

Mladi su Australci već puno desetljeće tradicionalni gosti Dubrovnika. Prvo su stizali pojedinačno, kao backpackeri, sami ili u paru, u stilu australske TV-serije “Backpackers” o tinejdžerima koji s ruksacima na leđima putuju po Europi, što se prikazivala tri sezone 2006-8. godine. “Zaraza” se brzo proširila, ali je australska mladež ubrzo zaključila kako je mnogo bolje putovati u grupi, provoditi se na nepoznatom terenu, ali u društvu znanih vršnjaka. Tako se po dolasku u Hrvatsku ukrcavaju u izletničke brodove s kojima krstare duž Jadrana, najčešće u aranžmanu jedne opatijske agencije. Uglavnom plove danju, a po dolasku na odredište obilaze gradove i provode se u objektima koji taj dan rade uglavnom samo za njih. To su mladi koji po završetku srednje škole, prema običaju koji imaju još samo Skandinavci, prije studiranja pauziraju godinu dana tijekom koje obilaze svijet i uživaju. Vjeruje se da mnogi tada sazru i prošire životne spoznaje, što im je tijekom studiranja poticaj da brže diplomiraju i upute se u poziv koji su “pikarali” upravo u onoj godini širenja životnih spoznaja.

special JL
Dubrovnik, 030818.
Popularna okpljalista mladih Australaca u Dubrovniku. Druzenja uz alkoholna pica na stepenicama ispred i u caffe barovima nakon cega slijedi odlazak u nocni klub Revelin. 
Foto: Bozo Radic / CROPIX
Bozo Radic / CROPIX

Iskustvo ugostitelja

Konobar u “4B” je Splićanin Davor.

- Ovo sam ljeto u Dubrovnik stigao preko prijatelja i nisam zažalio: ni s Australcima niti ostalim stranim, pa i domaćim gostima, nema većih problema i ni jedan incident! Čuo sam što je ranije bilo i da prave probleme, odmah bih pozvao ne jednog ili dvojicu nego deset policajaca. Nećemo se lagati: napiju se oni i ovog ljeta, ali imam pravo da im uzmem narukvicu koju nosi svaki član grupe, djevojkama kažem da se zakopčaju ako iz košulja viri grudnjak... - priča nam Davor.

Nekako po strani, Lilly i Megan sjede na skalinama i piju piće. Uz zagonetni osmijeh dodaju kako će tek istražiti noćni život te da se uz piće pripremaju na taj korak.

Flore, Maud, Cecile i Sophie spremno poziraju fotoreporteru te s Božom nesputano započinju razgovor o vrelini noći i čarima Mediterana. Razgovoru se spontano priključuje osam Indijki iz New Delhija i Mumbaija te kao da tu žive, temperamentno, ali ne i svadljivo upadaju u riječ jedna drugoj. No, svi mogu zaključiti da nisu s Mediterana jer galame i uvreda nema.

- Mi smo piloti i osim mene ostale su prvi put u Dubrovniku. Imamo između 27 i 30 godina i do sada smo već obišle top-mjesta: Zagreb, Plitvice, Zadar i Dubrovnik. Ovdje smo se slučajno srele, tu smo treći dan, sutra idemo u Crnu Goru. Hrvati su frendly i susretljivi, nema kulturoloških problema, a ovaj je grad skup za srednju klasu Indije. Začudili smo se brojnim barovima na ulici, kakvih Indija nema - priča pilotkinja Aishwarya Sharmaz iz Delhija.

special JL
Dubrovnik, 030818.
Popularna okpljalista mladih Australaca u Dubrovniku. Druzenja uz alkoholna pica na stepenicama ispred i u caffe barovima nakon cega slijedi odlazak u nocni klub Revelin. 
Na fotografiji: Pracki, Ila, Tanya, Anchal,Aishwarya i Milly.
Foto: Bozo Radic / CROPIX
Bozo Radic / CROPIX

Britanske studentice

Rame uz rame su četiri britanske studentice marketinga, sociologije i psihologije.

- Fasciniraju nas arhitektura i more, ali u Londonu skoro da i nema reklame za Hrvatsku. Slučajno smo se odlučile za ovu destinaciju i maksimalno uživamo iako nas još bole ruke od kayakinga - priča nam Emily.

Druga grupa Australaca je samo 15 metara zračne linije udaljena u drugoj Stradunu poprečnoj ulici, između caffea Trocadero i Casablanca gdje je ozračje već dobrano zagrijano, a kokteli se piju iz plastičnih kantica s flouroscentnim slamkama. Djevojke se njišu u ritmu glazbe, nerijetko sa slamkama u kosi, čavrljaju s mladićima od kojih su neki slamke upleli u brade i kažu da je cilj imati što više slamki. Svaka je kao “recka” za jedan koktel i veće cool raspoloženje. Emotivni naboj gotovo je opipljiv, u zraku frca elektricitet mladosti i nesputanost. Uočljivo je udvaranje, pića čine svoje. Na vrhu skalina Zamanjine ulice su Roz, Sophie, Lillie i Toni, šankerice iz Pertha u Zapadnoj Australiji.

- Cijene su vam povoljne, hrana je ukusna, a ugodno nas je iznenadila laka dostupnost pića. Kod nas pokažete dokument i još date otisak prsta! Ostajemo pet dana, uz provod nas zanimaju povijest i arhitektura, a toga je ovdje na pretek.

Ovogodišnji mladi Australci nisu ni sjena onih ranijih kad su se okupljali ispored caffea Galeria te bi na putu do noćnog kluba CC Revelin, na Stradunu igrali nogomet glavicom kupusa, skandirali bi glasno neke samo njima znane fraze, a po izlasku iz kafića su priređivali utrke: djevojke bi postrojile dijelom pripite mladiće i potom bi svaka uzjahala svog izabranika. Tada bi netko dao znak i pobjednike oko 100 metara duge utrke “ljudi-nojeva” dočekivali su ovacijama, turisti su škljocali fotoaparatima, dok je mladež slavila i zbrajala oklade. Uvijek u ture pića, ne u novac. U Revelinu je bilo i oblokavanja i novih ludiranja uz vrhunski štimung, ali valja reći da osim galame i intenzivnijeg iskazivanja emocija, fizičkih sukoba nije bilo.

Doprinos medija

No, ta vremena kao da su zauvijek prošla. Ili smo imali peh pa radili u “mirnu noć”?! Dio Dubrovčana tvrdi da je mladež šestog kontinenta “sazrela i punoljetna”, što je vjerojatno i doprinos medija koji su sve redovito pratili, a dosta toga bi prenosili i australski mediji, gdje su često slijedlile rasprave na društvenim mrežama.

Dinamika sezone: Od pritužbi do pozitivnih trendova

Ponukani uobičajenim sezonskim pritužbama pojedinih građana Dubrovnika na ponašanje mladih turista u Gradu, krenuli smo u istraživanje i otkrili jedan poprilično neočekivan i drukčiji svijet. Ne želimo, naravno, time osporiti sva prošla i buduća neugodna iskustva koja domaći mogu imati s ponekim razuzdanim ljetnim gostom, nego želimo upozoriti i na neke nove, po svoj prilici šire, i u osnovi pozitivne trendove.

Službe prevencije protiv galame: U policijskoj evidenciji svake godine sve manji broj prekršaja

Na vrhu skalina Zamanjine ulice sjedi zaštitar Stipe, inače u slobodno vrijeme informatičar koji si tako dodatno zarađuje.

U novoj se ulozi dobro snašao i nema prigovora kad uzme čaše pića mladim gostima na koje pazi kako ne bi išli na Prijeko, tu sjedili i ometali goste poznate “ulice restorana”.

- Primijetio sam da su kultiviraniji ovog ljeta - kratko je komentirao.

- Unatoč činjenici kontinuiranog rasta broja inozemnih turista koji posjećuju Dubrovnik, broj evidentiranih narušavanja javnog reda i mira u stalnom je padu te je od 2014. do danas pao za 59 posto! Konkretnije, takvih je prekršaja 2014. bilo 305, 2015. godine 261, 2016. godine 217 a lani 180, dok je do kraja srpnja ove godine bilo “okruglo” 100 prekršaja - kaže Andrijana Biskup iz Službe za odnose s javnošću PU dubrovačko-neretvanske te, konkretno za Australce, kaže da su ove godine evidentirana samo tri Australca kao prekršitelja javnog reda i mira. Inače, većih izgreda stranci nisu imali, a red i mir remete uglavnom u zoni stare gradske jezgre:

- Najčešće su to vika i galama, a naglašavam da tu zonu, kao mjesto okupljanja većine građana i stranih gostiju kontinuirano nadziru policijski službenici u odori ili civilu, a zadatak im je prvenstveno prevencija svih mogućih prekršaja i kaznenih djela. Vjerujemo da je upravo takav rad koji provodimo već nekoliko godina, pridonio povoljnom stanju sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:34