TROGODIŠNJA N.N.

NOVI TUŽNI DETALJI O OSTAVLJENOJ CURICI 'I dalje ne govori, kad su je tete zvale 'Mirjana', pokrila je lice ručicama i mahala glavom negodujući'

 Berislava Picek / CROPIX

Trogodišnja djevojčica iz Nazorove, koja je početkom listopada pronađena u parku u Velikoj Gorici, i dalje se vodi kao djevojčica N. N.: policiji i socijalnoj službi do danas se nitko nije javio i prijavio nestanak djeteta ili prepoznavanje konkretne djevojčice, čija je fotografija objavljena u svim medijima. Prošlog petka, kad je fotografija objavljena, u Dječji dom u Nazorovoj ulici nazvao je muškarac koji je tvrdio da je djetetov djed te ženska osoba koja se predstavila kao očeva prijateljica. Upućeni su da se što prije jave u Centar za socijalnu skrb Velika Gorica, koji je nadležan za slučaj jer je djevojčica pronađena na njihovu području, no oni - niti bilo tko drugi - to nisu učinili.

Čudna priča

- Cijeli slučaj sada vodi policija - kratko nam je rekla Marija Žirović, ravnateljica Centra. Ni policija, prema dostupnim informacijama, nije stupila u kontakt s osobama koje su tvrdile da su djevojčicina obitelj. Još se vode izvidi u cilju pronalska roditelja djevojčice, kažu službeno u policiji.

Djevojčica se još vodi kao nahoče, odnosno dijete nepoznata identiteta bez roditeljske skrbi. Prema Obiteljskom zakonu, ako se u sljedeća tri mjeseca ne pronađu roditelji, dijete će biti spremno za posvojenje. Ako se pak pronađu roditelji, trebat će detaljno izvidjeti cijelu situaciju i utvrditi zašto nitko nije prijavio nestanak djeteta. Izgledno je da će protiv roditelja biti podignuta kaznena prijava za zanemarivanje i napuštanje djeteta te da će djevojčica još neko vrijeme boraviti u domu.

Novinari Jutarnjeg lista u nekoliko su navrata bili u kontaktu s navodnom obitelji. Otac, prema onome što smo mogli čuti, ne govori hrvatski, nego su komunicirali baka i djed, koji hrvatski razumiju djelomično. Prije svega su se interesirali za proceduru koju trebaju poduzeti da što prije vrate dijete. Pitali su gdje trebaju doći da ocu koji, kako kažu, ima 24 godine, izvade krv i dokažu očinstvo jer nemaju nikakve djevojčicine dokumente: prema njihovoj priči, odnijela ih je majka u Italiju.

Majka u Italiji

Ispričali su da djevojčica, kojoj je majka dala ime Paris, a djed je prekrstio u Mirjana, ima sestru blizanku te da su rođene u švicarskom zatvoru jer je majka “krala nešto”. Prema prilično nerazumljivoj priči, djevojčice su se s roditeljima doselile u Hrvatsku tek prije nekoliko mjeseci. Majka nije željela ovdje živjeti, ispričao je djed, te se svađala s mužem. Glavna svađa dogodila se početkom listopada u Velikoj Gorici. Nakon toga je majka otišla s djecom u Italiju. Petnaest dana poslije, ispričala je baka, otac je zvao da vidi kako su djevojčice te mu je supruga tada rekla da “jednu ima, a jednu nema”.

Na naše pitanje zašto tada nisu prijavili nestanak djeteta, baka je odgovorila da su roditelji “punoljetni i ne žele im se miješati u život”.

Činilo se da su potpuno nesvjesni činjenice da se nalaze u ozbiljnim problemima te da im socijalna služba neće tek tako dati dijete i pustiti ih da odu svojim putem. Nakon što su informaciju o vjerojatnoj kaznenoj prijavi objavile sve novine, navodna obitelj više se nikome nije javila.

Djevojčica pak u Domu loše reagira na spomen roditelja te na ime Mirjana.

- Kad sam je pitala želi li da idemo mami i tati, ljutito je bacila igračku o pod i otišla od mene. Tete kažu da je, kad su je zvali ‘Mirjana’, pokrila lice ručicama i mahala glavom negodujući - kaže Nataša Avdagić, viša medicinska sestra u bolnici Rebro. Ona je, kao izvorna govornica jezika kojim govore Romi Bajaši, prošli tjedan utvrdila da djevojčica govori taj jezik. Od tada je posjećuje u Domu ne bi li joj dijete povjerovalo te joj reklo kako se zove i tko su joj mama i tata.

- Za sada još ne priča, nije mi ništa rekla, ali nema sumnje da me sve razumije. Bez greške ispunjava sve zadatke koje joj dajem - kaže Nataša Avdagić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 23:10