PONIŠTEN NATJEČAJ

Novi udarac za moćnog poduzetnika iz afere Janaf: Peteku izbili 150 milijuna kuna iz džepa

Vodoopskrba se ‘izvukla‘ na to da su joj sve ponude preskupe, za što imaju zakonsku mogućnost, ali to nije pravi razlog
Krešo Petek

Projekt rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje vode u Velikoj Gorici vrijedan gotovo 150 milijun kuna, koji je trebala raditi ivanićgradska tvrtka osumnjičenog Kreše Peteka Elektrocentar Petek, je poništen.

Naručitelj radova, velikogorička komunalna tvrtka VG Vodoopskrba na čelu koje je bio uhićeni direktor Tomislav Jelisavac, danas je objavila da se natječaj poništava pod obrazloženjem da je najpovoljnija ponuda za taj posao veća od procijenjene vrijednosti nabave.

Drugim riječima, Vodoopskrba se „izvukla“ na to da su joj sve ponude preskupe, za što imaju zakonsku mogućnost. Ali izgledniji je razlog poništavanja natječaja taj što je cijeli postupak navodno kontaminiran koruptivnim radnjama.

Kako se sumnja, uhićeni velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić i šef Jelisavac taj su posao "namještali" upravo Peteku.

Ovom Odlukom, kako stvari sada stoje, Peteku je iz „džepa“ izbijeno 150 milijuna kuna, četvrtina godišnjih prihoda njegove tvrtka Elektrocentar Petek (600 milijuna kuna). Najskuplji i najveći komunalni projekt Velike Gorice, pokrenut početkom godine, Vodoopskrba je procijenila na gotovo 100 milijuna kuna vrijednosti (bez PDV-a).

Ponude su zaprimljene u srpnju, a javila su se dva ponuđača. Jedan je građevinska tvrtka Strabag, a drugi Elektrocentar Petek. Strabag je, kako je vidljivo iz dokumentacije, ponudio posao obaviti za 140 milijuna kuna (175 milijuna s PDV-om), a Elektrocentar Petek za 118 milijuna kuna, odnosno 148 milijuna s PDV-om. Dakle, 20 milijuna kuna manje.

Petekova ponuda bila je najpovoljnija i samo se čekao potpis Jelisavca, ali konačna odluka nikada nije potpisana jer je Jelisavac u međuvremenu priveden. Njega je na čelu Vodoopskrbe sada zamijenio Krunoslav Višić koji nije imao izbora nego postupak nabave poništiti.

Kako stoji u Odluci, pokrenut će se novi postupak, ali tek nakon deset dana unutar kojih dva ponuditelja imaju pravo žalbe. Međutim, kao što smo već pisali, Petekova tvrtka se, prema tumačenju Ministarstva gospodarstva, i dalje može nesmetano prijavljivati na natječaje javne nabave, dokle god vlasnik nije "pravomoćnom presudom osuđen za kazneno djelo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:56