NAJPOVOLJNIJA PONUDA

Novi veliki posao za Kineze koji su gradili Pelješki most: Za 160 milijuna eura izgradit će direktan izlaz na autoput!

Tvrtka China Road and Bridge Corporation predala je najpovoljniju ponudu za gradnju 14,7 kilometara nove brze ceste

Nakon Pelješkog mosta i tunela Kozjak, ovo je treći veliki posao za Kineze u Hrvatskoj

 Tom Dubravec/Cropix

Kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation predala je najpovoljniju ponudu za izgradnju 14,7 kilometara nove brze ceste od čvorišta Brestovac Požeški do čvora Godinjak. Riječ je o brzoj cesti koja bi trebala biti direktan spoj Požege na autocestu A3 Zagreb - Lipovac. Na natječaj Hrvatskih cesta pristigle su ponude kineske tvrtke i zajednice ponuditelja tvrtki Strabag i Osijek-Koteks.

Procijenjena vrijednost radova je 126,09 milijuna eura bez PDV-a, a obje pristigle ponude su iznad te vrijednosti. Ponuda CRBC-a iznosi 159,8 milijuna eura bez PDV-a, a ponuda Strabaga i Osijek-Koteksa 179,8 milijuna eura bez PDV-a. Nakon izgradnje Pelješkog mosta i pobjede na natječaju za izgradnju tunela kroz Kozjak, ovo je treći veliki posao koji bi tvrtka CRBC mogla raditi u Hrvatskoj.

Cijeli projekt gradnje brze ceste trebao bi se odvijati u četiri faze, a ovaj natječaj obuhvaća prve dvije. U prvoj će se izvoditi radovi na izmještanju i zaštiti elektroenergetskih instalacija i napajanja električnom energijom na dionici od Brestovca Požeškog do čvorišta Staro Petrovo Selo.

Druga faza obuhvaća gradnju desnog kolnika brze ceste od čvorišta u Brestovcu Požeškom do čvorišta u Godinjaku. Treća faza podrazumijeva gradnju poddionice dijela brze ceste iza čvorišta Godinjak do čvorišta Staro Petrovo Selo, a četvrta gradnju lijevog kolnika ceste na poddionici od Brestovca Požeškog do Godinjaka.

U sklopu gradnje poddionice od Brestovca Požeškog do čvorišta u Godinjaku potrebno je sagraditi tunel dužine 1700 metara i nekoliko vijadukata. Rok za izgradnju ovog dijela ceste je 48 mjeseci. Planira se i gradnja novog čvora Staro Petrovo Selo na autocesti A3 kojim bi se ova brza cesta spojila na autocestu.

Ova brza cesta od iznimne je važnosti za Požeško-slavonsku županiju jer je Požega jedino županijsko središte u Hrvatskoj koje nema direktan izlaz na autocestu. Požega je danas s autocestom spojena preko Nove Gradiške neadekvatnom državnom cestom koja je u lošem stanju i često je zatvorena za promet.

Odluku o prihvaćanju ponude za gradnju ove brze ceste Hrvatske ceste trebale bi donijeti tijekom sljedećih 120 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 22:00