BUDUĆNOST LIJEČENJA

Novi veliki uspjeh hrvatskih liječnika: Ugradili su srčane zaliske bez otvaranja prsne kosti i zaustavljanja srca!

Riječ je o potpuno novoj tehnologiji u medicini koja se u svijetu izvodi u samo 110 medicinskih centara u svijetu

Ilustracija

 Davor Pongračić/Cropix

Novi veliki uspjeh liječnika KBC-a Zagreb! Bez otvaranja prsne kosti i zaustavljanja rada srca, pacijentima su ugradili mitralni srčani zalistak, javlja HRT.

Riječ je o potpuno novoj tehnologiji u medicini koja se u svijetu izvodi u samo 110 medicinskih centara u svijetu i budućnost je liječenja teških kardioloških bolesnika koji zbog svojeg stanja ne mogu na klasičnu operaciju.

Bolova nema, baš kao ni uobičajenog kirurškog reza. Veliki ožiljci podsjetnik su na dvije stare kardiološke operacije, a ova mala rupica na ugradnju mitralnog srčanog zalistka koji je 73-godišnjem Stjepanu ugrađen prošli tjedan.

- I to vam je produžetak života, kaže Stjepan Janješić.

I to zahvaljujući stručnjacima koji su Stjepanu i još jednoj ženi prvi put u Hrvatskoj ugradili mitralne zalistke s pomoću najnovije tehnologije.

- Ona je dizajnirana za bolesnike čije je operacijski rizik za standardni zahvat toliko visok da je zapravo prohibitivan. Znači to su bolesnici kojima smo do sada mogli ponuditi terapiju samo lijekovima ili nekim manje invazivnim procedurama koje ublažavaju a ne rješavaju patologiju, istaknuo je predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Hrvoje Gašparović, FETCS.

- Simptomi su zaduha, izrazita intolerancija napora, bolesnici moraju spavati na povišenom, guše se, ne podnose ni najmanji napor i što je naravno najvažnije - vrlo često moraju ići u hitnu službu, biti primljeni u bolnicu, objašnjava voditelj Odjela za intervencijsku kardiologiju KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Joško Bulum.

Ovako i srce i zalistak u potpunosti funkcioniraju.

- Taj zalistak se ugrađuje bez otvaranja srca, postavljamo ga kroz minimalno invazivnu rupicu na srcu i on se aktivira u svojoj normalnoj poziciji i preuzima funkciju do tada bolesnog zaliska u potpunosti, objašnjava prof. Gašparović.

- I ovo je ustvari prvi zalistak ovakve vrste koji se ugrađuje hibridnom metodom na kucajućem srcu, ali još uvijek nam treba ta minimalna torakotomija, jedan mali rez i pristup na sami srčani vršak, ističe prof. Bulum.

Zahvat je trajao tri sata uz ultrazvučno vođenje s pomoću sonde kojom kroz jednjak dolaze do srca i imaju prikaz u 3D tehnologiji.

- To znači da smo im mi oči u srcu jer kako srce zapravo nije otvoreno, nego se radi samo kroz mali otvor, onda je zapravo ehokardiografija ta koja daje sliku o tome gdje i na koji način ulazi taj zalistak, taj instrument u srce, kazala je pročelnica Zavoda za bolesti zalistaka KBC Zagreb, prof. dr. sc. Jadranka Šeparović Henževački.

U Hrvatskoj u kojoj bolest srčanih zalistaka ima oko 6 posto populacije nove su metode liječenja budućnost, i za neke znače ono najvažnije - manji rizik, bezbolniji i brži oporavak, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:32