NEOVISNA MEDIJSKA MREŽA

NOVI WEB PROJEKT Hrvatski građani dobili pristup europskoj mreži portala o EU: Euractiv.hr postaje centralno mjesto za sve što vas zanima o Europi 

 
Novi web projekt Euractiv.hr
 Hanza media

Hrvatska je članica Europske unije, a hrvatski su građani i građani EU. Iako je tako već više od pet godina, većina građana i dalje ne zna koja su njihova prava, koje su im pogodnosti na raspolaganju, što sve Europska unija može učiniti za njih, ali i kako se mogu aktivno uključiti u njezino djelovanje - kako utjecati na zakone, kako doći do svojih zastupnika, kako podići svoj posao od nule i proširiti ga preko granica, kako iskoristiti činjenicu da živimo u jednoj od najvećih zajednica naroda kako bi našli svoje mjesto pod suncem.

Do sada nije postojalo online mjesto na kojem bi zainteresirani mogli doznati sve što ih zanima, sve što ih se tiče i sve što moraju znati o životu, radu i prilikama koje ih čekaju u Europi. Od sada to mjesto postoji i zove se Euractiv.hr.

Euractiv je neovisna paneuropska medijska mreža specijalizirana za politiku Europske unije. U suradnji s vodećim medijskim kućama poput britanskog The Guardiana, njemačkog Der Tagesspiegela i mnogih drugih, portal pruža besplatne vijesti europske tematike dostupne na čak 13 jezika. U Hrvatskoj je glavni partner mreže Euractiva postala najveća hrvatska medijska kuća, Hanza Media, koja je izdavač Jutarnjeg lista, Slobodne Dalmacije, Globusa, Glorije te mnogih drugih tiskanih i digitalnih izdanja.

Nakon velikog uspjeha portala Novac.hr, Hanza Media u partnerstvu s Euractivom ulazi u novi digitalni projekt s još većim ambicijama jer će ključne teme koje se tiču Hrvatske i njezinih građana sada imati doseg i do najvećih zemalja Europe, kroz mrežu lokaliziranih portala, kao i do glavnih političkih i gospodarskih aktera Europske unije.

- Uvjeren sam da će portal Euractiv.hr pridonijeti podizanju svijesti o važnosti europskih tema među hrvatskim građanima, a posebno me raduje mogućnost da se to u konačnici odrazi na veću izlaznost na izborima za Europski parlament - rekao je Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

- Izuzetno me veseli što će takav medijski servis biti dostupan hrvatskim građanima zato što će tako naši čitatelji biti bolje informirani o angažmanu svojih zastupnika u Europskom parlamentu - izjavila je Dubravka Šuica, dodavši da se veseli budućoj suradnji s uredništvom.

Njegovo tek otvoreno hrvatsko izdanje zamišljeno je tako da svoje čitatelje u pet rubrika svakodnevno obavještava o novostima vezanim uz europsko zakonodavstvo, fondove EU i svakodnevnu briselsku politiku. Na portalu će biti angažirani najveći poznavatelji sustava Europske unije, ali i najstručniji konzultanti koji će u svojim analizama i osvrtima pokušati čitateljima približiti njezin kompleksni sustav i mogućnosti koje građanima stoje na raspolaganju. Kroz englesku verziju portala, koja je također besplatno dostupna zainteresiranoj stranoj publici, ključni dionici, ali i obični građani Unije dobit će nikad jasniju sliku o zbivanjima u Hrvatskoj koja mogu utjecati na druge države članice i njihove građane.

- Vjerujem da će Euractiv.hr unijeti potrebnu svježinu u hrvatski medijski prostor, od koje će u konačnici najviše profitirati sami građani jer će im se napokon približiti funkcioniranje složenog sustava Europske unije - zaključio je Jozo Radoš, s čijim se stavom u potpunosti složio i zastupnik grupacije zelenih Davor Škrlec.

S kolegom iz Europskog parlamenta složila se i zastupnica pučana Ivana Maletić, koja je također naglasila ulogu portala u izvještavanju hrvatskih građana o europskom zakonodavstvu.

- Više od 70 posto europskog zakonodavstva primjenjuje se na naše građane, stoga pozdravljam svaku akciju njihova informiranja i radujem se budućoj suradnji - izjavila je Maletić.

Rubrika 'Aktualno' pravodobno će i činjenično izvještavati svoje čitatelje o ključnim događajima i gorućim temama koje će potresati države članice ili sam vrh Europske unije - od prosvjeda i padova vlada do ekonomskih kriza i prirodnih katastrofa - a sve će teme dobiti i dublju pozadinu i kontekst.

- Nadam se da će nam portal omogućiti platformu za informiranje hrvatskih građana o našem radu u Europskom parlamentu - rekla je Željana Zovko.

Vijesti iz svijeta, najnoviji raspleti predizbornih kampanja za predstojeće europske izbore, sigurnosni izazovi i sve napetiji odnosi među državama članicama bit će dostupni u sklopu rubrike 'Politika i društvo', kao i šire reportaže o društvima, kulturama i jezicima naroda koji žive u EU.

Hanza media
Rubrike na portalu Euractiv.hr

- Biti pravodobno informiran o ključnom zakonu koji se donosi na razini Europe nužan je preduvjet za kvalitetu života naših sugrađana, koji su dosad bili uskraćeni za informacije vezane uz Europsku uniju unatoč tome što smo već pola desetljeća njezina punopravna članica - zaključila je Biljana Borzan. Njezin stav dijeli i Ruža Tomašić.

Budući proračun Europske unije, energetika, upitna stabilnost eurozone i aktualni carinski rat samo su neke od tema kojima će se baviti rubrika 'Energija i gospodarstvo'. Pratit će se i razvoj digitalne agende, informatizacija država članica i cijelog sustava EU, planovi za održivi razvoj, nove tehnologije i prelazak na obnovljive izvore energije.

Rubrika 'Hrana i poljoprivreda' bavit će se ekološkim i zdravstvenim pitanjima, a bit će posebno zanimljiva hrvatskim poljoprivrednicima, šumarima i ribarima kojima će pravodobno pružati sve informacije o novim zakonskim regulativama na razini Unije.

- Obradovala me vijest o pokretanju hrvatske inačice portala zato što sam do sada vrlo dobro surađivala s EURACTIV-om u Bruxellesu. Osobito me veseli što će veća pozornost biti posvećena praćenju poljoprivredne politike - istaknula je Marijana Petir.

Portal je osigurao mjesto i za sve rašireniji interes za fondove EU. Naime, u sklopu rubrike 'Hrvatska i EU' vodeći će hrvatski konzultanti svaki mjesec objavljivati svoje stavove o trendovima na natječajima EU te izazovima s kojima se susreću - od savjeta o tome kako najlakše povući sredstva do detaljnih uputa poduzetnicima kako osigurati da se njihove potrebe uzmu u obzir i prije raspisivanja natječaja.

Hanza media
Euractiv.hr

- Odluke europskih tijela bitne su za sve naše građane, pa očekujem da će novi portal istinito i objektivno izvještavati svoje čitatelje o aktivnostima Europskog parlamenta i drugih institucija Europske unije - zaključio je europarlamentarac Ivan Jakovčić.

Riječ glavnog urednika

Hrvatska je već više od pet godina članica Europske unije, no većina Hrvata i dalje ne zna što to konkretno znači za njih. Mediji su vijesti iz EU pokrivali samo kada bi se radilo o gorućim problemima ili situacijama gdje se Hrvatska poimence spominje dok je tisuću drugih tema, ništa manje bitnih, ali znatno manje vidljivih, prolazilo ispod radara.

Građani ne znaju koja su njihova prava, koje su koristi koje mogu dobiti, poduzetnici teško dolaze do bitnih informacija o tome kako poslovati kao dio zajedničkog tržišta, aktivisti civilnog društva velik trud ulažu u potragu za europskim izvorima financiranja, a velika većina glasača uopće ne zna tko, kako i za koga donosi odluke koje će u bliskoj budućnosti utjecati na živote svih nas.

Tome je sada došao kraj. Brojni iskusni novinari Hanza Medije, naši dopisnici iz Bruxellesa, Rima i drugih gradova, naši reporteri i kolumnisti napokon su dobili prostor u kojem hrvatskoj javnosti mogu prenijeti sve što znaju o Europskoj uniji - kako živi, kako diše, čiji utjecaji vladaju i u kojem smjeru vuku, gdje se u odnosu na druge članice nalazi Hrvatska te kako možemo poboljšati svoj položaj.

Taj prostor zove se Euractiv.hr, a radi se o prvom hrvatskom portalu specijaliziranom za europska pitanja - primarno politiku i gospodarstvo, ali i kulturu, jezike, odnose među članicama i mnoge druge teme.

Portal Euractiv.hr dio je široke europske mreže sestrinskih portala, prisutne u 13 europskih država, koji će hrvatskim građanima, poduzetnicima, studentima, radnicima, aktivistima, volonterima, roditeljima, umirovljenicima i svim drugim skupinama otkriti što hrvatsko članstvo u EU znači za njih osobno.

Pristup fondovima, besplatnom visokom obrazovanju, prilike za rad i napredovanje, kako sudjelovati u raspravama o europskim direktivama, kako doći do svojih eurozastupnika, kako se pobrinuti da se vaš glas čuje i da se vaše mišljenje uvaži, samo su neke od tema koje će pratiti Euractiv.hr.

Pokazat ćemo vam i kako žive građani u ostalim članicama, koji problemi njih muče, što oni mogu naučiti od nas, ali i što možemo mi naučiti od njih. Pružit ćemo vam platformu za raspravu o gorućim temama, kao i postavljati neugodna pitanja političarima koji u vaše ime donose (ili ne donose) odluke.

Nadamo se da će svi na novom portalu pronaći nešto za sebe jer, bili toga svjesni ili ne, svi mi živimo u Europskoj uniji. Euractiv.hr bit će prozor za sve u dosad skriveni svijet Unije.

Dobrodošli na Euractiv.hr.

Ivan Fischer

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:29