SJEDNICA VLADE U KNINU

NOVI ZAKON Branitelji lakše u mirovinu, imat će i veće penzije, uvodi se i naknada za nezaposlene te ubrzava njihovo stambeno zbrinjavanje

 
Goran Pauk, Marko Jelić, Andrej Plenković i Damir Krstičević
 Nikša Stipaničev / Hanza Media

Vlada je na posebnoj sjednici u Kninu, koja se održala prigodom 22. obljetnice Oluje, usvojila novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji koji donosi značajne izmjene u pogledu većih prava za ovu populaciju.

Za ovu godinu za provedbu tih prava osigurano je dodatnih 174,7 milijuna kuna, za iduću godinu potrebno je osigurati dodatnih 219,2 milijuna kuna u proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja koji je ove godine težak 1,1 milijardu kuna, a u proračuna Ministarstva rada bit će potrebno osigurati dodatnih 64 milijuna kuna za iduću godinu. To znači da će u odnosu na 2016., kada je izvršenje proračuna iznosilo 853,2 milijuna kuna, Vlada do 2018. proračun za branitelje povećati za više od pola milijarde kuna.

- Ovim ćemo Zakonom objediniti i regulirati prava hrvatskim braniteljima te time ispraviti određene nepravde koje su do sada postojale. Osiguran je konsenzus između ministarstava branitelja, financija, rada i mirovinskog sustava, u partnerstvu s braniteljskim udrugama. Sve analize pokazale su da se radi o sadržajno kvalitetnom i fiskalno održivom zakonu - ustvrdio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Novi Zakon, između ostalog, daje braniteljima daleko povoljnije uvjete za raniji odlazak u starosnu mirovinu, a donosi i povećanje najniže mirovine. Također, omogućava se zaposlenje branitelja bez obustave starosne i invalidske mirovine, ukida se rok za dokazivanje statusa branitelja i ratnog vojnog invalida, te se omogućava i pravo na obiteljsku mirovinu za bračne ili izvanbračne drugove te djecu umrlih branitelja i invalida pod povoljnijim uvjetima.

Uz to, uvodi se i naknada za nezaposlene branitelje i članove njihovih obitelji (viši iznos u odnosu na opskrbninu i ovisi o duljini sudjelovanja u ratu), svake tri godine imaju pravo i na sistematski pregled, a svi stradalnici na rehabilitaciju. Uvode se i rokovi za stambeno zbrinjavanje, prošireno je i detaljnije uređeno pravo na prednost pri zapošljavanju, te se uvode i porezne olakšice za poslodavce koji zaposle djecu smrtno stradalih ili nestalih branitelja. Kada je riječ o obrazovanju, pravo na besplatne udžbenike i prednost pri smještaju u domove prošireno je i na djecu hrvatskih branitelja sa 100 i više dana sudjelovanja u ratu, a oni protiv kojih se vode postupci zbog ratnih zločina, imaju pravo na odvjetnika na teret proračuna.

Također, registar branitelja više neće biti javan, već će se koristiti samo u službene potrebe. Jedna od novina je i to što se štite stečena prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji. Zakonom se zapravo objedinjavaju sva braniteljska prava, što je bilo i predizborno obećanje HDZ-a, kao i zahtjevi prosvjednika iz šatora u Savskoj.

Ministar branitelja istaknuo je kako je novi zakon donosi jedinstveni pravni okvir za sve hrvatske branitelje te sa njime osigurava dignitet Domovinskog rata.

- Od 505 tisuća branitelja iz Registra, danas ih je živo 442 tisuće. Trajna prava ima 56 tisuća branitelja sa statusom ratnih vojnih invalida. U Hrvatskoj je 82 tisuće branitelja koji ne rade i koji nemaju nikakva primanja. Ovim zakonom, oni dobivaju naknade, a koje će ovisiti od broju provedenih mjeseci u borbenom sektoru. A ovisno o dužini vremena u borbenom sektoru rastu i braniteljske mirovine. Branitelji dobivaju i kvalitetniju zdravstvenu skrb, a uvode se sistematski godišnji pregledi. Također, umirovljeni branitelji moći se biti i zaposleni. Zakonom se osigurava i trajna zaštita stečenih prava pripadnika HVO-a – rekao je ministar branitelja Tomislav Medved.

Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je zadovoljstvo novim zakonom, jer su branitelji svojim junaštvom i pobjedom u Domovinskom rata, čija je kruna bila Oluja, bili temelj stvaranja države Hrvatske. Po završetku sjednice potpisano je i 14 ugovora od dodjeli bespovratnih sredstava za projekte u Kninu i na području šibensko-kninske županije vrijednih 180 milijuna kuna.

Gradonačelnik Marko Jelić: Došla je u pitanje opstojnost Knina

- Na žalost, moram konstatirati da je u pitanju daljnja opstojnost kraljevskog grada Knina. Unatoč što je ovaj grad bogat brojnim prirodnim resursima, posljednjih godina veliki broj naših mladih sugrađana napustio je Knin. Stoga se bojim, da više nećemo moći za koga u Kninu organizirati svečanosti proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti – kazao je na sjednici Vlade gradonačelnik Knina Marko Jelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:28