NASTAVAK AFERE

Novi zaplet u nekretninskoj sagi: Penavin otac prepisao dvije kuće na djecu da dobije državni stan?

Otac vukovarskog gradonačelnika, Ante Penava bio je vlasnik dvije velike obiteljske kuće u Vukovaru
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ispred kuće u kojoj živi
 Vlado Kos/Cropix

Nastavlja se nekretninska afera obitelji vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave. Portal Telegram otkrio je kako postoji sumnja da je Penavin otac Ante prepisao obje obiteljske kuće u svom vlasništvu na svoju djecu kako bi se domogao državnog stana na koji inače ne bi imao pravo.

Prije nego što su on i supruga od države dobili stan, Ante Penava bio je vlasnik velike obiteljske kuće u Vukovaru, u Ulici Josipa bana Jelačića. Riječ je o lijepo uređenoj, prostranoj katnici, smještenoj na 560 metara četvornih, a koju je Ante Penava, kako su za Telegram rekli Vukovarci, gradio još 80-ih godina prošlog stoljeća.

Tu kuću, na rubu Vukovara, na cesti koja vodi prema Sotinu, Ante Penava darovnim je ugovorom 12. studenoga 2007. poklonio svojoj kćeri, gradonačelnikovoj sestri Danijeli Penavi. Tako je iz svog vlasništva maknuo nekretninu koja bi mu, sedam godina kasnije, bila prepreka kada su on i supruga Zdenka od države dobivali stan.

Susjedi koje su novinari Telegrama pitali tko je vlasnik lijepe katnice oker boje u Ulici bana Jelačića, odgovorili su: ”Ante, gradonačelnikov otac”. Očito nisu znali da je kuća sa spuštenim roletama, u kojoj nitko ne živi, prepisana gradonačelnikovoj sestri, Danijeli. Bivša kuća Ante Penave koju je poklonio kćeri Danijeli bila je, kako navodi Telegram, dio akcije micanja nekretnina kako bi se stvorili uvjeti za dobivanje državnog stana.

Slična operacija je, kako piše Telegram, izvedena i 27. kolovoza 2012. kada će se gradonačelnik Ivan Penava gruntovno uknjižiti na kuću u Dubrovačkoj ulici u Vukovaru gdje i danas živi. Tu kuću od 169 metara četvornih s pomoćnom zgradom od 60 m², na zemljištu veličine 672 četvorna metra, Penava je dobio darovnim ugovorom.

Radilo se o obiteljskoj kući Penavinih gdje je dio, jedna trećina, pripadao Anti Penavi. Svi ostali vlasnici kuće, uključujući i Penavinog oca, darovnim su ugovorom prenijeli vlasništvo na Ivana koji se gruntovno uknjižio 28. kolovoza 2012. Kako stoji u imovinskoj kartici Ivana Penave, ta kuća, prema njegovoj procijeni, vrijedi 400.000 kuna. Naveo je kako ju je stekao darovnim ugovorom, isto kao i kuću na Visu koju mu je poklonila majka Zdenka.

Poklanjanjem kuća, dvije u Vukovaru i jedne na Visu, Ante Penava na taj je način ”zadovoljio” uvjete za stjecanje državnog stana, s tim što je sinu Ivanu kuća na Visu poklonjena tek naknadno, kad je već dobio državni stan, piše Telegram.

Naime, Ante Penava pravo na stjecanje vlasništva državnog stana ostvario je kao hrvatski branitelj, a u Zakonu o područjima od posebne državne skrbi stoji kako pravo na stan mogu ostvariti samo oni koji ”nemaju u vlasništvu drugi useljivi stambeni objekt ili ako isti nisu prodali, darovali ili na bilo koji drugi način otuđili nakon 8. listopada 1991.” Ante Penava je u Vukovaru imao dvije nekretnine i obje je darovao kćeri i sinu. Dakle, ni po kojoj osnovi nije mogao dobiti državni stan, ali dobio ga je, piše Telegram.

Priča o neobičnom stjecanju nekretnina obitelji Penava, koju je načeo Telegram podatkom da je Ante Penava kupio zemljište na trasi buduće vukovarske obilaznice koje će, kada do gradnje dođe, za višestruki iznos prodati državi, ima puno poglavlja.

No, gradonačelnik Penava u tome ništa ne vidi sporno, pa je ovaj tjedan održao gotovo jednosatnu tiskovnu konferenciju u kojoj je optužio ”neke novinare” i premijera Andreja Plenkovića, spominjući ”harangu u organizaciji političkih elita u Zagrebu” u što je tvrdi, uključen i sigurnosni aparat.

Zanimljivo, Penava je tiskovnu konferenciju održao pred svojom kućom u Dubrovačkoj ulici u Vukovaru, kućom koju mu je, u jednoj trećini, darovao otac i to kako bi se odmaknuo od vlasništva i od države tražio i dobio stan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2022 03:14