IVO RAFFANELLI

NOVI ZAPOVJEDNIK HRM-a Upoznajte Makaranina u čijim je rukama sada Hrvatska ratna mornarica

 
 Božidar Vukičević / CROPIX

U velikoj dvorani Doma OS RH u Splitu održana je danas svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice Oružanih snaga RH. Dužnost zapovjednika HRM-a preuzeo je komodor Ivo Raffanelli, dosadašnji zapovjednik Obalne straže RH, a razriješen je kontraadmiral Predrag Stipanović, koji od 1. siječnja 2018., preuzima dužnost vojnog predstavnika RH u NATO i EU u Bruxellesu.

Središnji dio svečanog obreda primopredaje bio je trenutak kada je načelnik GS OS RH general Šundov preuzeo stijeg Hrvatske ratne mornarice od kontraadmirala Stipanovića i uručio ga komodoru Raffanelliju. „Prisežem na časnu i predanu službu zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, ponosno nošenje ove zastave na dobrobit domovine i Oružanih snaga“, rekao je komodor Raffanelli preuzevši stijeg.

U prigodnom obraćanju, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević čestitao je kontraadmiralu Stipanoviću na tome što je svoje vizije, energiju i stručnost prenio na sve pripadnike HRM-a, časno obnašajući dužnost zapovjednika, te mu poželio puno sreće na novoj dužnosti.

Istaknuvši sva postignuća HRM-a, ministar je najavio povratak hrvatske vojske u vojarnu u Pločama koja će sa mornaričkim desantnim pješaštvom biti ključan izvor novih sposobnosti naše mornarice, te istaknuo projekt izgradnje prototipa Obalnog ophodnog broda i ustrojavanje studija vojnog pomorstva u Splitu.

"Završetak započetih projekata, jačanje i izgradnja novih sposobnosti, zadaća je koju postavljamo pred vas i vaše suradnike", poručio je ministar novom zapovjedniku HRM-a.

Split, 181217.
Jutros je u Casnickom domu u Lori duznost zapovjednika Hrvatske ratne mornarice od Predraga Stipanovica preuzeo komodor Ive Raffaneli.  Svecanosti su nazocili Mirko Sundov, zapovjednik glavnog stozera i ministar obrane Damir Krsticevic.
Na fotografiji: Mirko Sundov, Damir Krsticevic, Petar Stipanovic, Ive Raffaneli.
Foto: Mario Todoric / CROPIX
Mario Todorić / HANZA MEDIA
S lijeva na desno: Mirko Šundov, Damir Krstičević, Petar Stipanović, Ive Raffaneli.


"Pred vama je vrlo odgovorna zadaća zapovijedanja tehnički i operativno vrlo zahtjevnom granom Oružanih snaga Republike Hrvatske čiji se pripadnici nalaze po čitavom svijetu od našeg Jadrana pa sve do Somalije i Afganistana.

Od vas tražim da i dalje unapređujete sustav koji će u svakom trenutku biti sposoban zaštititi teritorijalni integritet i suverenitet, kao i nacionalne interese Republike Hrvatske u području odgovornosti HRM-a te da i dalje nastavite pružati potporu civilnim institucijama", rekao je zapovjedniku Raffanelliju izaslanik predsjednice i načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov.

"Hrvatska ratna mornarica mora biti grana na koju će se naši saveznici, a u prvom redu naši građani uvijek moći osloniti", zaključio je general Šundov.

Kontraadmiral Stipanović je rekao da se čast i ponos, što je imao privilegiju biti kormilar broda zvanog HRM, ne mogu izmjeriti. Svi pripadnici grane su tijekom mandata zapovjednika svojim radom bili potpora i poticaj, naglasio je Stipanović, dodajući da su oni u HRM-u ostavili, kao i njegovi prethodnici, dubok i neopisiv trag. "Dali smo sve od sebe za boljitak mornarice i opće dobro", rekao je kontraadmiral, dodajući da najveće poštovanje zaslužuju poginuli i umrli pripadnici HRM-a.

Od nedavnih postignuća istaknuo je sudjelovanje u međunarodnim misijama, vježbama i operacijama, lansiranje protubrodske rakete RBS-15B, pomlađivanje sastava, infrastrukturne projekte i drugo. "Hrvatski mornar je osposobljen, obučen i spreman", zaključio je kontraadmiral Stipanović.

Komodor Raffanelli je istaknuo da je njegov prethodnik u tri godine dao izniman doprinos razvoju HRM-a i jačanja njegovog ugleda u Hrvatskoj i svijetu:

"Stojim pred vama s iznimnim osjećajem obveze i odgovornosti. Uložit ću sva svoja znanja, sposobnosti i napore". Nabrojavši mnoge zadaće i projekte koji stoje pred granom u predstojećem razdoblju, Raffanelli je dodao da u njihovoj realizaciji računa na sve pripadnike, kako bi nastavili graditi ratnu mornaricu kakvu Hrvatska zaslužuje.

Komodor Ivo Raffanelli rođen je 1. ožujka 1965. u Makarskoj. Završio je Mornaričku vojnu akademiju 1987. godine u Splitu te stekao zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa. Ratnu školu Fuhrungsakademie der Bundeswehr LGAI-04 (LehrgangGeneralstabs/Admiralstabsdienst mit internationaler beteiligung) završio je 2005. godine u Hamburgu.

U obranu suvereniteta Republike Hrvatske dragovoljno se uključio 1991., kao pripadnik Zbora narodne garde. U Oružanim snagama RH, tijekom i nakon Domovinskog rata, obnašao je niz dužnosti: od zapovjednika satnije ZNG-a idozapovjednika bojne 156. brigade HV-a, zapovjednika desantnog broda minopolagača DBM-81 „Cetina“, o.d. zapovjednika Divizijuna desantnih brodova Flote HRM-a, zapovjednika spasilačkog broda SB-73 „Faust Vrančić“, zapovjednika Divizijuna za potporu Flote HRM-a, časnika za pomorstvo u Odjelu rodova i struka u Zapovjedništvu HRM-a, voditelja operativnog odsjeka Flote HRM-a, načelnika Stožera Flotile HRM-a, zapovjednika Flotile HRM-a te zapovjednika Obalne straže RH.

U čin poručnika korvete promaknut je 1992. godine, u čin poručnika bojnog broda 1993. godine, u čin kapetana korvete 1998. godine, u čin kapetana fregate 2005. godine, u čin kapetana bojnog broda 2009. godine, u čin komodora 2017. godine. Za svoj rad višestruko je nagrađivan i pohvaljivan od strane vrhovnog zapovjednika OS RH, ministra obrane RH, načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednika HRM-a.

Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog trolista te Redom bana Jelačića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 23:58