ARMIN HODŽIĆ

Novi zastupnik manjina u Saboru: ‘Pod velikim smo pritiskom...‘

Ne možemo bježati od eventualnih novih izbora, što je uobičajena praksa u brojnim europskim zemljama, dodaje Marijan Pavliček

Armin Hodžić

 Damjan Tadic/CROPIX

Pet dana nakon parlamentarnih izbora na vidiku još nema nove Vlade. Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista otvoreno je rekao kako će se Vlada teško sastaviti bez Domovinskog pokreta, a Armin Hodžić, saborski zastupnik iz redova bošnjačke manjine, ističe da su manjine pod velikim pritiskom.

Relativni pobjednik HDZ i treća politička snaga nakon izbora, Domovinski pokret, počinju pregovore oko formiranja vlasti - ali SDP i lijeva koalicija s potencijalnim partnerima ne miruju. Postoji plan da "lijevo- liberalna" koalicija prije Vlade formira Sabor koji bi mogao samostalno donositi neke ključne zakone. Na tu temu u ponedjeljak su u Studiju 4 govorili Armin Hodžić, saborski zastupnik iz redova bošnjačke manjine, a iz Vukovara se javio Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista.

- Osvojili smo u koaliciji s Mostom 11 mandata. Od toga su dva Hrvatska suverenista, Vesna Vučemilović i moja malenkost. Možemo biti relativno zadovoljni ovim rezultatima izbora, posebno jer je bila čista polarizacija političkog djelovanja u zadnjih mjesec dana između dva brda i vrijeđanje na relaciji Milanović-Plenković, tako da se gotovo nitko više nije obazirao na programe i mislim da je to šteta. Možemo u takvim okolnostima biti zadovoljni. Jedini žal ostaje što nam general Željko Sačić nije uspio ući u Hrvatski sabor - rekao je Pavliček.

Pavliček: ‘Vlada će se teško sastaviti bez Domovinskog pokreta‘

Kaže kako treba otvoreno reći da će se Vlada teško sastaviti bez Domovinskog pokreta.

- Ovaj prijedlog lijevo-liberalne koalicije nema svrhe, odnosno ne može nastati ako Domovinski pokret to ne podrži. Tako da o tome nismo uopće razgovarali još na stranačkim tijelima. Što se tiče ponude, mislim da treba prvo vidjeti kako će i hoće li se uspjeti dogovoriti vladajuća većina između HDZ-a i Domovinskog pokreta. Hoće li tu biti potpora manjinaca, prvenstveno SDSS-a, ili će se napraviti neke druge kombinacije. Treba sve pričekati na vrijeme pa ćemo znati. U načelu, imamo s kolegama iz Mosta jedan dogovor da, kako bi s naše, tako i s njihove strane, ove ključne točke, kao što je eventualni ulazak u neku vladajuću većinu, trebali donositi konsenzusom - istaknuo je Pavliček.

image

Marijan Pavliček

Damjan Tadic/CROPIX

Hodžić kaže kako su održali klub zastupnika nacionalnih manjina u petak, o čemu su obavijestili javnost.

- Tad je naš dogovor bio da ćemo zajednički nastupati u cijelim ovim pregovorima i dogovorima o sastavljanju parlamentarne većine. Ono što želim naglasiti je da, prije svega, odluku o parlamentarnoj većini i njezinim obrisima donose političke stranke s najvećim brojem mandata i na njima je prije svega da dogovore taj okvir da se dogovori tko s kime želi i može. Dakako da je u politici uvijek teže graditi, a puno lakše rušiti. Moramo biti odgovorni i ozbiljni jer mislim da su izazovna vremena ne samo ispred Hrvatske, već vidimo da i geopolitička situacija u svijetu nije nimalo dobra. Prema tome, i naše odluke moraju biti utemeljene na zdravom razumu - izjavio je Hodžić.

Što se tiče podržavanja lijevo-liberalne vlade, kaže kako bi najprije oko toga trebao biti kontaktiran, a zasad nije.

- U ovom trenutku nije do mene došla nikakva konkretna ponuda te vrste - rekao je Hodžić.

Hodžić: ‘Manjine su pod velikim pritiskom‘

- Ono što je bio naš zaključak na sastanku Kluba zastupnika nacionalnih manjina, mi smo svi pod velikim pritiskom. Prvim pritiskom koji dolazi iz naše zajednice, iz političkih stranaka, iz javnosti koja očekuje od nas da kažemo nešto da se epohalno dogodilo, iako još uvijek, kao što znamo, nije. Međutim, taj pritisak je normalan jer ipak se odlučuje o budućoj Vladi, o budućoj parlamentarnoj većini i mislim da je potpuno normalno da tog pritiska bude - izjavio je.

Naglašava da će Klub nacionalnih manjina biti jedinstven.

- Međutim, moramo uvijek voditi računa o tome da ta parlamentarna većina koja bude, da bude stabilna, dakle da ne traje kratko i da bi se iz toga mogla izroditi kvalitetna i stabilna Vlada - dodao je za HRT.

Pavliček je istaknuo kako znaju "sigurno s kim ne mogu".

Pavliček: ‘Ne možemo biti dio vlasti s SDSS-om i sa strankom Možemo!‘

- Ne možemo biti dio vlasti s SDSS-om i sa strankom Možemo!. S druge strane, opet želim naglasiti da se takva vrsta parlamentarne većine ne može opet sastaviti bez Domovinskog pokreta. A koliko smo upoznali Domovinski pokret, on ipak ide prvo u pregovore s HDZ-om pa treba pričekati rezultat tih pregovora - kaže.

Dodaje da, ako se može sastaviti na neki način parlamentarna većina, to bi bilo dobro, ali isto tako je rekao kako "ne možemo bježati od eventualnih novih izbora, odnosno ponavljanja izbora, što je uobičajena praksa u brojnim europskim zemljama".

- Ako stvarno dođe do takvih stajališta da nitko ne može ni s kim stvoriti tu većinu od 76 ruku, onda je poštenije, zbog stabilnosti buduće Vlade, izaći ponovno pred građane i zatražiti njihovo povjerenje - smatra Pavliček.

Hodžić je rekao kako se zasad nije čuo s predsjednikom Zoranom Milanovićem, a Peđu Grbina je sreo i pozdravio u nedjelju u Jasenovcu.

Hodžić: ‘Uz pritisak osjećam i odgovornost‘

Dodao je kako uz pritisak osjeća i odgovornost jer je u ovoj izbornoj jedinici dobio rekordan broj glasova, njih 3357 glasova.

- To je respektabilan broj glasova i to obvezuje da moje odluke budu na dobrobit svih građana Republike Hrvatske, da budu na dobrobit političke stabilnosti Republike Hrvatske, a naravno da je to velika čast i odgovornost koju smo samim izlaskom na izbore i htjeli dobiti i da sad, iduće četiri godine, to povjerenje i opravdamo - kaže Hodžić za HRT.

Dodaje kako je imao pozive političara i dužnosnika iz Bosne i Hercegovine, ali samo su mu čestitali na izbornom rezultatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:00