JUTARNJI OTKRIVA

NOVI ŽIDOVSKI CENTAR POKRAJ JELAČIĆ PLACA, NA MJESTU SINAGOGE KOJU JE SRUŠILA NDH Tajni projekt za središte Zagreba

Centar u zagrebačkoj Praškoj ulici zamišljen je kao omanji trg sa spomenikom koji će biti otvoren za sve posjetitelje, a takva se ideja, doznajemo, jako svidjela i gradskim vlastima.

Židovska općina Zagreb, doznajemo, u tajnosti priprema projekt gradnje budućeg Memorijalnog centra u Praškoj 7, na mjestu nekadašnje sinagoge srušene 1942. godine za vrijeme NDH!

Iako se realizacija projekta gradnje sinagoge i Židovskog centra najavljuje još od 1999. godine, kada je Republika Hrvatska zemljište u Praškoj vratila Židovskoj općini i usprkos tome što svaku najavu gradnje prate žestoki sukobi dvije židovske zajednice - Židovske općine Zagreb i Bet Israela, posljednjih se tjedana ozbiljno priprema teren za gradnju - spomenika.

Parking će nestati

Centar u zagrebačkoj Praškoj ulici zamišljen je kao omanji trg sa spomenikom koji će biti otvoren za sve posjetitelje, a takva se ideja, doznajemo, jako svidjela i gradskim vlastima.

Prema našim saznanjima, jedan ugledni zagrebački arhitekt već je izradio projekt memorijalnog centra, koji bi mogao biti tek dio sadržaja Židovskog centra u samom središtu Zagreba.

- Budući Židovski centar bit će vrlo jednostavan, a na njegovoj izradi sudjeluje nekoliko hrvatskih arhitekata. Mjesto u Praškoj u kojoj je nekada stajala zagrebačka sinagoga više neće služiti kao parking obližnjih tvrtki, već će se potpuno očistiti i decentno urediti.

Prvi plan je iskopati još uvijek postojeće temelje sinagoge, koji će biti izloženi za sve posjetitelje. U sredinu će biti postavljen spomenik, koji će obilježiti stradanje Židova i biti podsjetnik na njihovu tragičnu sudbinu u Drugom svjetskom ratu - otkriva nam izvor blizak židovskoj zajednici.

No, predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus vrlo je tajnovit kad je u pitanju gradnja u Praškoj. Odbio nam je komentirati sve glasnije najave da je izrada projekta memorijalnog centra u poodmakloj fazi, ali nam je potvrdio da će se projekt realizirati.

- Sve što vam mogu reći je da se rade geološka istraživanja tla. Za početak se istražuje teren, ali nitko nije još službeno angažiran. Tek kad se utvrdi stanje tla, vidjet ćemo što i kako dalje - kaže Ognjen Kraus.

Na pitanje je li dobio podršku Grada i države, za koje se očekuje da će sufinacirati cijeli projekt, Kraus odgovara da za sada “idu sami”.

No od naših izvora u Gradskom poglavarstvu doznajemo da će gradonačelnik Milan Bandić maksimalno podržati projekt.

Isplativ objekt

- Još uvijek nema formalnih dogovora, ali gradonačelnik želi da se taj projekt realizira. Štoviše, uoči samih lokalnih izbora bilo je mnogo govora da će se vrlo brzo aktualizirati pitanje gradnje židovskog centra - kaže naš sugovornik.

Naš sugovornik blizak židovskoj zajednici kaže da i u samoj Židovskoj općini Zagreb, koja je vlasnik zemljišta, ima sukoba zbog toga kakav točno sadržaj mora biti na mjestu bivše sinagoge.

Jedna struja zagovara sinagogu i memorijalni centar, a druga smatra da to nije isplativo te da bi se u sklopu Židovskog centra trebali graditi i komercijalni sadržaji da bi projekt bio dugoročno isplativ i održiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:53