SINIŠA VARGA

Novi život bivšeg Milanovićeva ministra: ‘Nikad više u politiku! Otvorio sam ordinaciju i postao bajker‘

"Kupio sam Harleyja u šestom mjesecu i do listopada sam napravio gotovo 7000 kilometara. Suza mi je krenula kad sam ga u garažu spremio za zimu"

Siniša Varga, arhivska fotografija

 Tomislav Kristo/Cropix

Nekadašnji SDP-ov ministar zdravstva i ravnatelj HZZO-a Siniša Varga vratio se medicini. Nedavno je otvorio stomatološku ordinaciju Centar za osmijeh na Malešnici u zapadnom dijelu Zagreba. Politiku je, kaže za tportal, zauvijek napustio i preostali radni vijek želi provesti uz zubarski stolac. Je li mu lakše liječiti zube ili pisati zakone, mori li ga Uskokova istraga pokrenuta protiv njega prije dvije godine i zbog čega si je kupio Harley Davidson, pojasnio je u razgovoru za tportal.

Varga je odijelo političara objesio o klin nakon raspuštanja Sabora u lipnju 2020. godine. Zastupničku klupu napustio je s članskom iskaznicom stranke Bandić Milan 365, u koju se učlanio deset mjeseci ranije.

U javnosti je ponajviše ostao upamćen kao SDP-ov ministar zdravstva u vladi Zorana Milanovića od 2014. do 2016. godine. Socijaldemokrate je napustio zbog unutarstranačkih sukoba u travnju 2019. Prije ministarske fotelje dvije godine bio je na čelu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Varga je diplomirao 1990. na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ali je osnovnu i srednju školu završio u Kanadi, u koju su mu roditelji emigrirali 1966., kada je imao samo godinu dana.

Specijalizirao je stomatološku protetiku na Stomatološkoj klinici Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Dugi niz godina vodio je Ambulantu za kiruršku protetiku Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta u KB-u Dubrava.

Kaže da je jedno vrijeme dok je bio ravnatelj HZZO-a utorkom znao raditi u bolnici kako bi educirao specijalizanta koji ga je zamijenio. Povratak u ordinaciju uspoređuje s vožnjom biciklom: - To se ne zaboravlja.

U ordinaciju je, otkriva, uložio 300.000 kuna, a trenutno je u njoj stalno zaposlen on i jedna medicinska sestra, ali u timu ih je s vanjskim suradnicima 11.

Varga tvrdi da više nije član nijedne stranke i da se više nema namjeru baviti politikom jer, kaže, 20 godina je bilo dosta. Na pitanje što je u politici dobro napravio, a gdje je pogriješio odgovara: - Ne volim se ni kajati ni žaliti za ničim. Sve je stvar trenutka kad se nešto odvija. Ono s čim se najviše ponosim su mjere koje su poboljšale primarnu zdravstvenu zaštitu i efikasnost bolnica. Godina 2015. ostala je poznata kao godina bez dugova u zdravstvu. Osobno, najdraži projekt mi je iz 2015. godine kada smo preselili dječju onkologiju iz Klaićeve u Kliniku za tumore KBC-a Sestre milosrdnice i time riješili taj problem star 25 godina.

Osvrnuo se i na Uskokovu istragu pokrenutu protiv njega u lipnju 2020. godine zbog sumnje da je kao ravnatelj izvlačio novac iz HZZO-a na fiktivnim poslovima.

- Upoznat sam s činjenicom da je istraga još uvijek u tijeku, stoga to ne smijem komentirati.

Kako kao bivši ministar zdravstva ocjenjuje rad aktualnog ministra Vilija Beroša?

- Kad imate pandemiju, niti jednom ministru zdravstva na svijetu nije lako, tako ni ministru Berošu. Vjerujem da u danim okolnostima sa svojim timom ljudi radi najbolje što može. Postavlja se pitanje je li se moglo nešto bolje ili drugačije napraviti u usporedbi s drugim zemljama. Mislim da nijedna od 27 članica EU nije imala jednake mjere tijekom pandemije. Mislim da je velik problem to što je izostalo unificirano djelovanje na razini Unije. Jedino oko čega se postigao dogovor su covid potvrde, rekao je i dodao da u njegovu ordinaciju bez covid potvrde nije moguće ući.

Pohvalio se i kupovinom motora Harley Davidson.

- Istina. Kupio sam ga u šestom mjesecu i do listopada sam napravio gotovo 7000 kilometara. Suza mi je krenula kad sam ga u garažu spremio za zimu. Prije sam vozio samo maxi skutere. Prije pet godina prebolio sam karcinom debelog crijeva. Na petogodišnjicu operacije počastio sam se motorom jer sam preživio tešku bolest. Da kucnem od drvo i dalje je sve u redu, izjavio je.

- Harley nije jurilica već je to motor za guštanje. Učlanio sam se u zagrebačko društvo vlasnika Harleya i ekipa je super. Najdraža dionicama mi je Žuta Lokva-Vratnik-Senj. Na vožnji s motorom punim baterije… Jedva čekam početak ovogodišnje sezone!, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:43