ŽARIŠTE U ĐAKOVU

Novih 33 zaraženih, otkazani svi javni događaji, ali ne i svadbe i mise, tijekom dana nove mjere

Lokalni stožer će na poslijepodnevnoj sjednici u koordinaciji s Nacionalnim donijeti nove odluke
 Vlado Kos/Cropix

U Osječko-baranjskoj županiji novih je 35 zaraženih osoba Covidom-19, od kojih se 33 odnosi na Đakovo. Među njima je i dodatnih troje mališana, polaznika Dječjeg vrtića Sunčev sjaj Nazaret u sklopu samostana Milosrdnih sestara sv. Križa. Time je broj zaražene djece u Đakovu porastao na 12. Ukupno je u gradu s jučerašnjih 82 broj zaraženih porastao na 115.

U samoizolaciji je u županiji preko 1100 ljudi, a 80 posto toga se odnosi na Đakovo. U KBC-u Osijek su 24 osobe na liječenju, pet više nego jučer.

Stožer civilne zaštite na današnjoj je sjednici donio odluku o otkazivanju svih javnih događaja na području Đakova, ali ne i svatova i sličnih okupljanja koja se i dalje mogu održavati uz poštivanje propisanih mjera HZJZ-a. U dogovoru s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom odgođene su u sljedeća dva tjedna i sve pričesti i krizme na području nadbiskupije, ali redovne svete mise i dalje se mogu normalno održavati. O karanteni za Đakovo nije se ni raspravljalo, ali Stožer će tijekom današnjeg dana održati još jednu sjednicu te u dogovoru s Nacionalnim stožerom razmotriti i dodatne mjere zaštite, prije svega za Đakovo.

Sigurno je da će noćni klubovi biti pod posebnom prismotrom, a eventualne odluke o ograničavanju njihova rada ili zatvaranju ovisit će o daljnjem razvoju epidemiološke situacije.

Što se tiče Osječkog ljeta kulture, za koje je jučer najavljeno da će biti otkazano, za sada takva odluka nije donesena i prema trenutnoj situaciji OLJK će sutra biti otvoren.

- Ovaj ćemo cijeli dan potrošiti na to da budemo spremni i izađemo sa setom mjera za ostatak županije. U razgovoru s nadbiskupom Đurom Hranićem dogovorili smo da će sve krizme i pričesti biti odgođene na najmanje dva tjedna, to se odnosi na sve, ne samo Đakovo. Misna slavlja ostaju uz mjere koje se i sada provode. Preporuka je da misna slavlja budu na otvorenom. Popodne ćemo održati još jednu sjednicu i na temelju epidemioloških rezultata donijeti mjere. Đakovo ima poseban status kao najveće žarište na području županije, rekao je Goran Ivanović, načelnik osječko-baranjskog stožera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:07