MEDIJSKE NAGRADE

Novinar godine - Aleksandar Stanković

 Davor Pongračić/Cropix

Aleksandar Stanković, voditelj i urednik emisije na HTV-u „Nedjeljom u 2“ proglašen je novinarom 2009. godine. Za njega su glasovala 274 člana Hrvatskog novinarskog društva od 807 glasova, odnosno glasačkih listića članova HND-a.

Uz Stankovića za nagradu Novinar godine ocjenjivački odbor HND-a nominirao je Josipa Bohutinskog, Natašu Škaričić i Hrvoja Šlabeka.

U obrazloženju kandidature stoji da se u njegovoj emisiji „Nedjeljom u 2“, jednoj od najgledanijih na HTV-u, sve pretresa i ništa ne zaobilazi.

Autor i voditelj pritom je neumoran tragač za novinarskom istinom, društveni kroničar i žestoki kritičar političkih i društvenih zbivanja koji je često otvarao teme korupcije i organiziranog kriminala, stoji u obrazloženju.

Nagrada za životno djelo Otokar Keršovani dodijeljena je Milanu Gavroviću koji je od 1957. radio u Vjesniku, a od 1969. na tadašnjoj Televiziji Zagreb kao komentator i urednik. Tijekom dugogodišnje karijere Gavrović je objavljivao u VUS-u, Privrednom vjesniku, Globusu, Danasu i Startu, a nakon umirovljenja 1991. nastavlja raditi u Feral Tribuneu i radiju Slobodna Europa.

Jerko Bakotin i Hrvoje Krešić dobili su nagradu "Marija Jurić Zagorka" za pisano novinarstvo za reportažu "Gaza - dan u najvećem zatvoru na svijetu" te za seriju tekstova s Bliskog istoka, objavljenih u Novom listu u rujnu 2009.

Novinar Business.hr-a Josip Bohutinski dobio je nagradu za istraživačko novinarstvo jer je svojim temeljitim, sustavnim i istraživačkim radom otkrio niz afera vezanih uglavnom uz Hrvatske autoceste.

"Mariju Jurić Zagorku" za televizijsko novinarstvo dobili su Morana Kasapović i Goran Rotim, autori vanjskopolitičkog magazina HTV-a "Paralele", dok istoimena nagrada za radijsko novinarstvo niti ove godine nije dodijeljena jer, prema odluci povjerenstva, niti jedan od prijavljenih radova nije zadovoljio kriterije.

Nagrada za novinsku fotografiju "Nikša Antonini" dodijeljena je Siniši Sunari za fotografiju "Iz zatvora s ogrlicom za praćenje", objavljenu u svibnju prošle godine u Večernjem listu.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka čestitao je nagrađenima i uputio podršku novinarima Glasa Istre "koji s punim pravom bojkotiraju novu upravu koja je list preuzela u maksimalno sumnjivim okolnostima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:48