FRA MA FU

NOVINAR JUTARNJEG VID BARIĆ OSVOJIO NAGRADU NA PRESTIŽNOM FESTIVALU REPORTAŽA 'Novinarstvom sam se i počeo baviti jer želim pisati ovakve tekstove'

 Robert Fajt / CROPIX

Sjajni mladi reporter Jutarnjeg lista Vid Barić jedan je od trojice nagrađenih reportera na večeras otvorenom 5. Fra Ma Fu festivalu posvećenom reportažama i reporterima, koji se ovog vikenda održava u Daruvaru. Jednako vrijedne nagrade zaslužili su jednako odlični novinari, Denis Mahmutović iz 24sata, te Zoran Vitas iz Večernjeg lista.

Dodijeljene su i nagrade humanosti za novinare koji su svojim tekstovima, novinarskim radom i posebnim angažmanom doprinijeli realizaciji humanitarnih projekata, ove godine one su pripale Maji Sever i Slobodanu Vasoviću.

Vid Barić(31) stručni žiri osvojio je reportažom koja je u Nedjeljnom Jutarnjem objavljena pod naslovom "Tko je tajanstveni podravski dobročinitelj". Vid je Riječanin, u rodnom gradu je završio Filozofski fakultet, piše kratke priče, u Jutarnjem listu je godinu i pol, a ovo mu je prva novinarska nagrada.

- Drago mi je što sam primio ovu nagradu, ali mi je još više drago da uopće postoji festival koji dodjeljuje nagrade za reportažu i reportere, jer to nije neka trendi novinarska forma. No, za mene to jest najdraža forma. Novinarstvom sam se i počeo baviti zato jer sam htio pisati tekstove. Ne znam i ne bavim se kopanjem po raznim dokumentima, rušenjem ministara, nitko mi ne prijeti ubosjtvom. Ja samo želim pisati lijepe tekstove o neobičnim ljudima, događajima i mjestima - rekao nam je Vid Barić, naglašavajući da mu da je drago što postoji Nedjeljni Jutarnji koji snažno "gura" baš taj njegov omiljeni novinarski žanr.

Multimedijalni novinarski festival

Nagrade je laureatima dodijelila Sanja Modrić, ovogodišnja dobitnica HND-ove nagrade za životno djelo, Festival je otvorio predsjenik HND-a Hrvoje Zovko, a program otvorenja je vodio Domagoj Novokmet. Središnja festivalska tema je informiranje manjina i manjinski mediji u Hrvatskoj, no prva večer prošla je u znaku borbe za profesiju s posebnim osvrtima na tužbe prema novinarima i uhićenje novinara Indexa Gordana Duhačeka.

Fra Ma Fu multimedijalni je novinarski festival posvećen Franji Martinu Fuisu, jednom od najistaknutijih i najpopularnijih novinara tridesetih godina prošlog stoljeća, pjesniku, piscu, autoru scenarija za stripove Andrija Maurovića i začetniku turističke reportaže u Hrvatskoj. Na reporterske zadatke putovao je biciklom, na otoke veslajući s ribarima.

Potpisivao se inicijalima Fra Ma Fu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:09