AFERA AGRAM

Novinari isključeni sa suđenja Bandiću zbog anonimne dojave o kršenju epidemioloških mjera

Sutkinja Valentić isključila je novinare sa suđenja jer je zbog broja odvjetnika, članova sudskog vijeća i drugih premašena kvota.
Milan Bandić
 Marko Todorov/Cropix

Zbog anonimne prijave policiji da se na suđenju Milanu Bandiću i njegovim suoptuženicima u aferi Agram na Županijskom sudu ne poštuju epidemiološke mjere, novinari u ponedjeljak nisu mogli nazočiti javnoj raspravi zbog velikog broja stranaka u postupku.

Budući da je u sudnici veličine 110 četvornih metara, sukladno uputi Vrhovnog suda, moglo biti 25 osoba na razmaku od dva metra, sutkinja Rahela Valentić isključila je novinare sa suđenja jer je zbog broja odvjetnika, članova sudskog vijeća, tužitelja i svjedoka premašena dopuštena kvota.

Policija je potvrdila da je zaprimila poziv koji je proslijedila Stožeru civilne zaštite Grada Zagreba koji je nadležan za kontrolu provođenja epidemioloških mjera. Stožer je prijavu zaprimio u 10,56 sati, no nije reagirao jer je, kako je kazao, prijavu kasno vidio, a napomenuo je i da nema predstavnika državnog inspektorata koji kontrolira provođenja mjera. Stožer je ustanovio da je policija prijavu proslijedila državnom inspektoratu koji bi trebao naknadno utvrditi moguće kršenje epidemioloških mjera.

Na suđenju zagrebačkom gradonačelniku i njegovim suoptuženicima u ponedjeljak je svjedočio arhitekt Darko Vlahović koji je kao projektant tvrtke ADB radio na projektu lokacijske i građevinske dozvole te djelomično izvedbenog projekta za tvrtku Bramgrad.

- Sve je plaćeno, osim što je ostao jedan neplaćeni dio izvedbenog projekta, jer kad je poništena dozvola sve je stalo. Mi smo napravili taj cijeli projekt, međutim, kako je sve stalo, nama je bilo nesuvislo tražiti plaćanje i toga dijela kada na kraju do realizacije cijelog projekta nije niti došlo, kazao je Vlahović.

Svjedokinja Žanet Pelivan, stručna savjetnice za materijalno financijsko poslovanje u uredu gradonačelnika, kazala je da u 'izradi troškova službenih putovanja nije bilo nikakvih problema, a u slučaju da je nešto bilo nejasno, kontaktirali su osobu koja je podnijela zahtjev za obračun troškova u konzultaciji s pročelnikom i s voditeljem odjela iz ustrojstvene jedinice koja je dostavila zahtjev za putovanje'.

Optužnica sudu predana još u prosincu 2015.

Svjedočeći na okolnost zapošljavanja Stjepana Benka, referentica za obračun plaća u ustanovi Upravljanje sportskim objektima Katica Družak je kazala da joj nije poznato na temelju koje odluke ju je zamjenjivao Stjepan Benko ni koliko se on zadržao na novom radnom mjestu na koje je otišao raditi nakon njezinog povratka s bolovanja.

- Stjepan Benko je bio rijetko sposoban mlad i kolegijalan čovjek, zaključila je Družak.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada prošle godine.

Bandić i njegovi suoptuženici od početka odbacuju krivnju, osim Ante Dodiga i Dragutina Kosića koji je nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom također sporazumno osuđen na uvjetnu kaznu.

Krajem ožujka 2019. optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:56