Fra Ma Fu festival

Novinarka Jutarnjeg osvojila nagradu za reportažu i humanost, pročitajte tekst vrijedan prvog mjesta

Prvonagrađena Tena Šarčević kazala je kako joj puno znači ova nagrada - kako profesionalno, tako i u emotivnom smislu
Tena Šarčević
 Boris Kovacev/Cropix

Sedmi po redu Fra Ma Fu festival završio je u nedjelju u Daruvaru dodjelom nagrada za reportažu i humanost u novinarstvu, a prvu nagradu dobila je novinarka Jutarnjeg lista Tena Šarčević za reportažu "Ispovijesti reporterke: Petrinja mi je u trenu nestala pred očima".

Drugu nagradu dobio je novinar 24sata Denis Mahmutović, a treću Andreja Topić iz Slobodne Dalmacije, izvijestili su iz Hrvatskog novinarskog društva.

Dodijeljene su i dvije nagrade za humanost, i to jedna na regionalnoj razini.

Dobila ju je novinarka Angela Rajčevska, novinarka Makedonske informativne agencije (MIA), koja je nagradu dobila za istraživanje urbane mafije u Makedoniji, dok je nagrada za humanost u Hrvatskoj dodijeljena Danielu Pavliću, novinaru i aktivistu iz Hrvatske Kostajnice, za humanitarni rad na području Banije.

Predsjednik žirija Mato Pejić je, obrazlažući nagrade, kazao kako je iz godine u godinu sve veća konkurencija i sve više prijavljenih radova pa iako se "nekome može učiniti da se imena laureata ponavljaju, i kvaliteta kandidranih reportaža također je u usponu".

Ove je godine za nagradu konkurirala 31 reportaža od kojih je 11 ušlo u uži izbor, a odluka o pobjednicima donesena je "u pripetavanju", izvijestio je.

Prvonagrađena Tena Šarčević kazala je kako joj puno znači ova nagrada - kako profesionalno, tako i u emotivnom smislu.

- Sve su se riječi činile previše banalne za opisati scene kojima smo svjedočili mi koji smo se 29. prosinca 2020. zatekli u Petrinji. Bol je bila pregolema, što zbog žrtava, tako i zbog činjenice da smo dopustili da cijeli jedan kraj Hrvatske godinama bude sustavno zanemarivan. Velika mi je čast što je žiri, u kojem su imena koja iznimno poštujem, prepoznao moju reportažu kao kvalitetnu - rekla je Šarčević.

Glavni organizator Fra Ma Fu festivala Goran Gazdek rekao je da je izuzetno zadovoljan ovogodišnjim izdanjem te je zahvalio brojnim sudionicima i gostima, a za iduću godinu najavio "još bolji festival" u Daruvaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:03