NA TAJNOM ZADATKU

NOVINARKA NA AUDICIJI ZA STJUARDESU VELIKOG 'EMIRATESA' 'Osjećala sam se kao da sam došla na snimanje spota, plaća početnika je 2150 eura

 
 Tom Dubravec / Hanza Media

Bilo je kao da sam došla na set za snimanje poznatog i nagrađivanog spota Roberta Palmera za pjesmu „Addicted to love“, s dugonogim curama u crnim haljinama i salonkama, zalizane kose skupljene u punđu i s crvenim ružem na usnama. Jer upravo je tako izgledala većina djevojaka na splitskoj audiciji za nove stjuardese najveće svjetske aviokompanije "Emirates", održanoj u nedjelju ujutro u hotelu "Park", piše Slobodna Dalmacija.

Ne čudi koliko su truda uložile te cure za svoj posao iz snova, koji će im omogućiti život u Dubaiju i putovanja na više od 160 destinacija u svijetu. Iz istih razloga je veliko uzbuđenje moje okoline izazvao „tajni zadatak“ da kao prikrivena novinarka otiđem na taj „Dan otvorenih dana za nove članove kabinskog osoblja“.

Tom Dubravec/ Hanza Media / Tom Dubravec/ Hanza Media

Trebala sam samo pripremiti životopis na engleskom jeziku i noviju fotografiju. Ne morate ni pitati da sam ih ponijela nekoliko, i to nešto većeg formata od standardnog. U 8 sati sam se „nacrtala“ u Parka gdje sam očekivala navalu stotina ili tisuća djevojaka. Već sam bila spremna kako ću se, da bi uspješno izvršila dobiveni zadatak, morati probijati kroz gužvu do dvorane za audiciju. A kad tamo tek 10-ak muškaraca i 50-ak djevojaka.

Znatan broj ih je bio odjeven kao da već rade posao stjuardesa: nosile su crnu suknju i sako, ispod toga bijelu košulju i najlonke, i sve to dok je vani pržilo na preko 30 stupnjeva Celzijevih. Mnogi su zbog "Dana otvorenih vrata" u Split doputovali iz drugih dijelova Hrvatske.

- Pripremala sam se gledajući videa na YouTubeu koja govore kako postati dio kabinskog osoblja kompanije „Emirates“ – otkriva mi druželjubiva Ivana, rođena Imoćanka s adresom u Zagrebu, koja me je pozvala da sjednem do nje.

Zbog njezine odjeće sam bila uvjerena da već radi u nekoj od aviokompanija, no kaže da je medicinska sestra u jednoj zagrebačkoj klinici.

- Nadam se da će mi moje medicinsko znanje biti prednost. I ja sam očekivala kako će se prijaviti više kandidatkinja. Treba pratiti njihovu internetsku stranicu s obavijestima gdje se audicije održavaju. Nedavno su bile u Zagrebu i u Dubrovniku, a u glavnom gradu će ponovno biti u rujnu – govori mi Ivana.

Tom Dubravec/ Hanza Media / Tom Dubravec/ Hanza Media

Odmah se sprijateljila i s pravom stjuardesom, Čehinjom koja živi i radi u Zadru.

- Već imam posao iz snova. Letim samo dva dana tjedno, a plaća mi je dovoljna da pokrijem sve troškove. No, ne uspijevam uštedjeti jer imam puno slobodnog vremena tijekom kojeg putujem i zabavljam se – kaže ta djevojka koja nije mogla odoljeti testirati bi li je primili u najveću svjetsku aviokompaniju.

Tu je i Splićanka koja studira na Muzičkoj akademiji. Ta buduća profesorica glazbenog, inače svira klavir i gitaru, kaže da je jedva dočekala da napuni 21 godinu, što je uvjet da se može prijaviti za posao stjuardese u toj kompaniji.

- Rekla sam momku da što bi mu nedostajalo, da za mnom dođe živjeti u Dubai. Mogao bi se baviti istim poslom kao i ovdje, samo bi mu tamo bilo sto puta bolje.

Iako su gotovo sve kandidatkinje bile u 20-im, sa svojih 38 godina čak nisam bila najstarija, jer je sreću došla okušati 44-godišnjakinja iz Stuttgarta, koja ljetuje u Trogiru. Inače je zaposlena u knjigovodstvu jedne velike međunarodne tvrtke. Uskoro su krenule videoprezentacije o onome što se očekuje od zaposlenika kompanije „Emirates“, o beneficijama koje dobivaju…

- Ako dobijete posao, radit ćete sa 135 nacionalnosti. Plaća početnika iznosi oko 2150 eura, ovisno o broju sati letenja. Taj iznos se ne oporezuje. Nakon šestomjesečnog probnog roka možete dobiti ugovor na tri godine. Tada na svakoj destinaciji imate pravo i na džeparac, a u hotelu u kojem odsjednete možete koristiti sve usluge i zato uživajte u teretanama, bazenima i zdravo se hranite.

- Smještaj, osnovne režije i prijevoz do posla su besplatni, a imate brojne pogodnosti i popuste. Ne možete zahtijevati na kojim ćete letovima raditi, ali možete iznijeti svoje želje koje će biti razmotrene. Članove obitelji možete ugostiti mjesec dana u godini. Dobivate pravo na godišnji iznos za usluge stomatologa, te sami birate gdje ćete ga potrošiti, a kompaniji samo trebate dostaviti račun – bio je tek do onoga što je na engleskom jeziku prezentirala voditeljica „Dana otvorenih vrata“ koja, kako je kazala, 14 godina radi za poznatu aviokompaniju.

Tom Dubravec/ Hanza Media / Tom Dubravec/ Hanza Media
Audicija za stjuardese u Emiratesu

Njezina pravila su bila jasna:

- Bitno mi je da imate najmanje 21 godinu. Danas vas nećemo pitati ni za rodni list ni druge dokumente. Nadalje, u ovom poslu je važno držati se pravila. Današnja pravila su da stanete u red, predate životopis i samo jednu fotografiju. Zato mi nemojte donositi čitave foto-albume. Ako se toga ne možete pridržavati, onda niste za ovaj posao.

Svakome kandidatu je potom na engleskom jeziku postavila dva kratka pitanja: Kako se zove i što trenutno radi. Naglasila je da je nitko ne smije doći pitati koje kriterije nije zadovoljio, jer takve odgovore ne daju.

Djevojke su pokazale svoju najbolju stranu i bile su potpora jedna drugoj. U drug krug je prošlo 30-ak kandidatkinja, a one koje nisu uspjele jasno su rekla da će ponovno pokušati sve dok ne ostvare svoj san.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:58