ŠIROKA PODRŠKA

NOVINARSKO DRUŠTVO I MEDIJSKI STRUČNJACI STALI U OBRANU 'NOVOSTI' 'Ovo je orkestrirana hajka na nepodobne medije, 'U ime obitelji' širi mržnju!'

 Novosti

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je u srijedu da udruga U ime obitelji ima pravo tražiti da se obustavi financiranje tjednika "Novosti" Srpskog narodnog vijeća (SNV), ali nema pravo vrijeđati i huškati optužujući "Novosti" da šire netoleranciju prema hrvatskom narodu. Optužujući "Novosti" za širenje mržnje, udruga U ime obitelji upravo sama širi mržnju, rekli su predstavnici HND-a.

U obranu "Novosti" stala je i grupa medijskih stručnjaka iz regije, koji su u otvorenom pismu naglasili kako su "Novosti pozitivan primjer manjinskog medija koji prati i raspravlja o svim društvenim i političkim pitanjima važnim za cijelu državu te istovremeno osvjetljavala položaj i događanja u manjinskoj zajednici".

Priopćenje i otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

Priopćenje Hrvatskog novinarskog društva

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorava na opasnu neistinu kojom udruga „U ime obitelji“ opravdava svoj zahtjev da se tjedniku „Novosti“ Srpskog narodnog vijeća prestanu isplaćivati sredstva iz proračuna Republike Hrvatske te da mu se zabrani javljanje na natječaje sljedeće tri godine.

Udruga „U ime obitelji“, kao i bilo tko drugi, ima pravo javno tražiti što god želi pa tako i da se obustavi financiranje bilo kojeg medija iz proračuna Republike Hrvatske, ali nema pravo vrijeđati i huškati, što upravo čini kroz tvrdnje svojih čelnika da „Novosti“ potiču netoleranciju i šire mržnju prema većinskom, hrvatskom narodu.

Za tako ozbiljne optužbe čelnici udruge „U ime obitelji“ nisu ponudili niti jedan stvaran argument već samo primjere koji služe demagoškoj, populističkoj i u današnje vrijeme, nažalost, sve prisutnijoj pseudoargumentaciji.

Ovaj napad udruge „U ime obitelji“ na tjednik „Novosti“ HND zbog toga vidi kao dio orkestrirane hajke na „nepodobne“ neprofitne i druge medije te udruge civilnog društva. Ta je hajka vrlo opasna po demokratske vrijednosti u hrvatskom društvu.

Istovremeno, udruzi „U ime obitelji“ čini se ne smeta što neki mediji, pa i oni sufinancirani novcem iz javnih izvora, doista nekažnjeno šire netoleranciju i mržnju, ali prema pripadnicima nacionalnih i ostalih manjinskih skupina.

Stoga HND još jednom poziva političke čelnike u Republici Hrvatskoj da jasno osude huškačke napade bez obzira od koga dolaze a nadležna tijela da reagiraju u stvarnim slučajevima huškanja i širenja mržnje.

za Izvršni odbor HND-a Saša Leković, predsjednik

Za Ogranak HND-a u „Novostima“ Milan Cimeša, predsjednik

Otvoreno pismo regionalnih medijskih stručnjaka

Pozive udruge »U ime obitelji« u Hrvatskoj da se ukine financijska potpora tjedniku Novosti iz sredstava namijenjenih radu manjinskih medija u Hrvatskoj smatramo štetnim ne samo za postignutu razinu demokratskog sustava zaštite manjina u Hrvatskoj, nego i za poštovanje slobode novinarskog i uredničkog izražavanja u manjinskim medijima, poručuju medijski stručnjaci iz regije.

Tjednik Novosti, čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj, pozitivan je primjer manjinskog medija koji prati i raspravlja o svim društvenim i političkim pitanjima važnim za cijelu državu te istovremeno osvjetljavala položaj i događanja u manjinskoj zajednici. Tako doprinosi razumijevanju uzajamnosti tih odnosa i događaja. Kada objedinjuje ta dva aspekta svog sadržaja, tjednik Novosti potiče zainteresiranost šireg čitateljstva za teme iz života srpske zajednice u Hrvatskoj, a istovremeno čitateljima, pripadnicima te zajednice, omogućava sagledavanje šire slike društva i politike u Hrvatskoj, pogled izvan ograda i izoliranosti teme posebnog položaja te manjinske zajednice.

Izdavanje manjinskih medija koji prate samo događanja u manjinskoj zajednici i šire svijest o kulturnoj tradiciji i folkloru te zajednice također je legitiman model, no koncept tjednika Novosti na tragu je dragocjenih pokušaja iznalaženja integrativnih rješenja koja kroz manjinski medij i uz pomoć javnih sredstava namijenjenih manjinskoj zajednici kvalitetno i analitičko novinarstvo stavljaju u službu uzajamne emancipacije građana većinskih i manjinskih zajednica.

Novosti su jedan od medija koji je u istraživanjima Opservatorija medija u jugoistočnoj Europi, regionalnog projekta kojeg je u razdoblju između 2012. i 2016. godine financirala Europska unija, ocijenjen kao rijedak pozitivan primjer slobodnog i kritičkog novinarstva kojeg svojim demokratskim odnosom i razumijevanjem uloge medija omogućava izdavač te primjer neprofitnog rada kojeg omogućava dobar model sufinanciranja manjinskih medija u Hrvatskoj iz javnih sredstava. Novosti su izdvojene kao jedan od dobrih primjera u nizu napora koje ulažu medijske zajednice i vlade u cijeloj Europi za očuvanje kvalitetnog novinarstva i uspostavljanje alternativnih modela financiranja, uključujući i mehanizme financiranja iz javnih sredstava. Priznanje Novostima zbog takvog djelovanja izraženo je na više regionalnih i međunarodnih skupova.

Zato su Novosti ponos Hrvatske, bar za nas koji se niz godina zalažemo za slobodu i integritet medija u državama jugoistočne Europe i Europske unije.

A propisivanje manjinskom ili bilo kojem drugom mediju kakve naslovne stranice smije imati te određivati mu smije li koristiti oštre, kritičke ili satiričke izraze u svom novinarskom i uredničkom pristupu ako želi primati javna sredstva za svoj rad predstavlja prijetnju sustavu vrijednosti demokratskog društva. Vjerujemo da će kao takvo naići na odbijanje i osudu demokratskih institucija u Hrvatskoj.

Dr. Sandra Bašić Hrvatin, sveučilišna profesorica, Ljubljana

Boro Kontić, direktor Mediacentra, Sarajevo

Dr. Dubravka Valić Nedeljković, sveučilišna profesorica, predsjednica savjeta Novosadske novinarske škole, Novi Sad

Mag. Brankica Petković, istraživačica medija, Mirovni institut, Ljubljana

Tihomir Loza, direktor Mreže za profesionalizaciju medija u jugoistočnoj Europi

Luka Zanoni i Marzia Bona, urednici, Osservatorio Balcani Caucaso, Rovereto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2022 02:18