ČAK 75 POSTO

Novo istraživanje: Velika većina Hrvata smatra da u škole treba uvesti seksualno obrazovanje

Istraživanje je provela agencija IPSOS za feminističku organizaciju CESI
 Boris Kovacev/Cropix

Devet od deset građana smatra da je država dužna osigurati djeci i mladima pristup informacijama vezanim uz zaštitu reproduktivnog i seksualnog zdravlja, pokazalo je istraživanje koje je agencija IPSOS provela za feminističku organizaciju Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI).

Više od tri četvrtine ispitanika smatra da u škole treba uvesti seksualno obrazovanje, dok bi 72 posto ispitanih to obrazovanje u školama učinilo obveznim.

- Edukacija koja zagovara pozitivan pristup seksualnosti, poštuje ljudska prava i rodnu ravnopravnost, pridonosi tolerantnoj i otvorenoj društvenoj klimi, učinkovitija je u poticanju odgovornog seksualnog ponašanja i odgađanju stupanja u seksualne odnose - ističe Nataša Bijelić iz CESI-ja. Napominje kako studije koje se provode u zemljama koje u sustavu školstva imaju uvedeno sveobuhvatno seksualno obrazovanje, pokazuju da ono doprinosi smanjenju broja neplaniranih trudnoća i sprečavanju širenja spolno prenosivih bolesti. Pritom je iznimno bitna, dodaje, i prevencija nasilja u vezama i seksualnog nasilja uopće.

U CESI-ju su pozitivno ocijenili nalaz istraživanja, prema kojem najveću podršku uvođenju seksualnog obrazovanja iskazuju ispitanice i ispitanici u dobnoj skupini od 30 do 45 godina, u kojoj je najviše ispitanika koji imaju djecu ili planiraju imati djecu. Oni pokazuju i najvišu stopu podrške uvođenju seksualnog obrazovanja kao obveznog predmeta u osnovnim i srednjim školama.

Druga skupina s najvišom podrškom su mladi do 30 godina, što pokazuje kako su i sami svjesni potrebe za seksualnim obrazovanjem koje nisu imali priliku sami dobiti, tumače u CESI-ju. Mladi kojima je pružena zadovoljavajuća informacija o seksualnim pitanjima naginju seksualno odgovornijem ponašanju, pokazuju statistike, što dokazuje, tvrde u CESI-ju, da učenje o seksualnosti nije poticanje na stupanje u seksualne odnose, nego upravo suprotno.

- Roditelji su odgojitelji, a škola ima funkciju obrazovanja i dužna je djecu i mlade obrazovati u svim područjima znanosti i života, pa tako i iz područja ljudske seksualnosti. Ta obveza ne može u potpunosti biti prebačena na roditelje. Alternativa je sveobuhvatnom seksualnom obrazovanju da djeca i mladi do prvih saznanja o seksualnosti dolaze na ulici, putem interneta, društvenih mreža ili iz drugih potpuno neznanstvenih izvora ili nestručnih autoriteta - ocijenila je Bijelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:28