ONE STOP SHOP

Novo rješenje za kompleks od 80 mil. eura: Država obnavlja dio Vjesnika za ured s desecima činovnika

Prostor ima kapacitet za smještaj 90-ak službenika, a koristit će ga službenici koji su uključeni u postupke obnove

Vjesnikov neboder

 Damir Krajac/Cropix

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine pokrenulo je obnovu dijela kompleksa Vjesnika s namjerom osnivanja one stop shopa - ureda za obnovu s mogućim prostorom za devedeset činovnika koji bi se trebali useliti do početka travnja.

‘’Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine provodi postupak javne nabave za nabavu radova uređenja one stop shop-a u Zagrebu na lokaciji Slavonska Avenija 4. - rekonstrukcija i prenamjena postojećeg poslovnog prostora u kompleksu Vjesnik, Press centar, II kat’’, potvrdili su Hini iz Ministarstva.

Postupak javne nabave pokrenut je prošlog tjedna, a ugovorit će se gradnja, adaptacija i oblikovanje prostora koji će kao opravdani trošak biti financirani iz sredstava koje je Ministarstvo osiguralo u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Procijenjena vrijednost tih radova, kako je istaknuto u dokumentaciji, iznosi 8,5 milijuna kuna bez PDV-a.

Nakon zaključenja javne nabave, za koji je rok prijave do 5. siječnja, odabrat će se najbolji ponuditelj koji u roku 90 dana treba obaviti izvedbu i zaključenje radova. U Ministarstvu očekuju da će početkom travnja obnovljeni prostor u prostoru bivše redakcije Vjesnika biti u punoj funkciji.

‘’Prostor ima kapacitet za smještaj 90-ak službenika, a koristit će ga službenici koji su uključeni u postupke obnove’’, napominju u Ministarstvu.

Apel za izmještanje tiskare i kupnju njezinih preostalih nekretnina

Planirana obnova uslijedila je nakon što su Uprava Vjesnika d.d. i Sindikat grafičara i medija uputili državi kao većinskom vlasniku apel za izmještanje tiskare, ali i za kupnju njezinih preostalih nekretnina u kompleksu Vjesnika, procijenjenih na oko 10,5 milijuna eura.

'''Izmještanje tiskare jedino je logično rješenje, obzirom da suvlasnički odnosi u kompleksu Vjesnik egzistiraju na teret tiskare Vjesnik d.d., koja je nositelj i plaća sve troškove kompleksa dok pojedini suvlasnici izbjegavaju plaćanje'', rekli su Hini iz uprave Vjesnika.

Većinski suvlasnici kompleksa sagrađenog na više od 30.000 četvornih metara u sklopu Vjesnikova nebodera, procijenjenog na 80 milijuna eura, osim tiskare Vjesnik d.d. su Konzum plus (slijednik Tiska u sklopu nekad moćnog Agrokora), Republika Hrvatska, VLM Cvjetno nekretnine (osnivač Večernji list) te Allegheny financial, nekretninska tvrtka kojoj je osnivač iz Švicarske.

Uprava Vjesnika d.d. potvrdila je Hini da od nadležnog Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine očekuje nova rješenja za kompleks Vjesnika.

''Ministarstvo bi trebalo hitno donijeti odluku o kupnji preostalih nekretnina u vlasništvu Vjesnika, obzirom da su oni sa 40 posto najveći suvlasnici u nekretninama kompleksa, pa bi to bila osnova za nastavak procesa potrebne dokapitalizacije. Tako bi se omogućilo ne samo preživljavanje, nego i daljnji razvoj poslovanja Vjesnika d.d. Do sada nismo dobili povratne informacije na višestruko upućene inicijative'', kažu u Vjesniku d.d.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:25