VELIKI ZAHVAT

Novo ruho: Počinje obnova Povijesnog i pomorskog muzeja na Kaštelu u Puli

5. listopada počinju opsežni radovi zbog čega će dio zbirke na najvišoj točki Pule biti zatvoren za posjetitelje
Povijesni i pomorski muzej na Kaštelu u Puli
 Goran Šebelić/Cropix

Pulski kaštel, odnosno Povijesni i pomorski muzej koji se smjestio u toj zgradi, konačno će dobiti svoje novo ruho, vrijedno čak 23,2 milijuna kuna.

Naime, 5. listopada počinju opsežni radovi zbog čega će dio zbirke na najvišoj točki Pule biti zatvoren za posjetitelje. Zato će tamo idućeg proljeća biti, možemo slobodno reći, potpuno novi muzej s potpuno novom multimedijalnom modernom postavom koju je odavno zaslužio.

I to nije sve. Muzej će konačno biti povezan i s centrom grada, točnije liftom koji će s podnožja brda i podzemnih tunela, poznatih kao Zerostrasse povezivati gradsku vrevu s inače samozatajnim kaštelom koji se smjestio u starim pulskom gradu.
Početak velikih radova predviđa se 5. listopada, a kako je najavio sam ravnatelj ovog muzeja Gracijano Kešac, uz obnovu istočne kortine, gdje se dosada nalazio glavni postav muzeja, preuredit će se i skladište u ugostiteljski objekt. Upravo će taj dio kaštela biti glavni mamac za buduće posjetitelje.

- Ovo će biti dobitak za sve i oplemenit ćemo prostor te mu dati novu vrijednost i funkciju. Nova izložba bit će posvećena fortifikacijskom sustavu Pule gdje će se prikazati 25 objekata u samom gradu i još 100-tinjak njih van Pule. Zanimljiva će biti jer ćemo ju oplemeniti modernom tehnologijom i virtualnom stvarnošću. Samo povezivanje s gradom putem lifta koji će dovoditi goste pred sam ulaz u muzej, bit će veliki dobitak za stari grad, smatra Kešec.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao je pak da se konačno s riječi prelazi na djela.

- Ne obnavlja se samo kaštel, nego i malo rimsko kazalište koje se nalazi odmah do kaštela. S oba ova projekta cilj nam je oživjeti stari centar Pule. To što naš grad ima, ima malo koji grad – ovdje možete pronaći tragove života od antike do Austro -Ugarske i novije povijesti. Vjerujem da će ovo biti dodatni motiv dolaska turista u Pulu, smatra Miletić.

Obnova će prije svega omogućiti svima onima kojima se dosad bilo teže popesti na Kaštel, da im ovaj impozantni kulturni spomenik konačno bude dostupan.

- U pred i posezoni u Puli dolazi velik broj turista treće životne dobi koji često preskaču obilazak Kaštela zbog njegove pozicije. Ovime će kaštel biti dostupniji putem lifta, a kroz novu multimedijalnu izložbu još atraktivniji. Ujedno, za vrijeme Adventa i Visualie napravit ćemo stalne instalacije, najavila je direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj koja će se brinuti za promidžbu novog turističkog proizvoda grada.

Inače, ova se investicija s 9 milijuna kuna sufinancira iz Europske unije, a idući tjedan otvorit će se radovi koji će se financirati iz istog fonda i na obližnjem Malom rimskom kazalištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:57