AFERA OKO KUPNJE ZGRADE U PLANINSKOJ

NOVO SUĐENJE BIVŠEM PREMIJERU Suđenje Sanaderu u slučaju Planinska počet će 17. travnja: USKOK predložio 20-ak svjedoka

Zagreb, 140313 Zupanijski sud na Zrinjevcu.Pocelo pripremno rociste za slucaj Planinska.Na fotografiji: odvjetnik Ante Madunic i osumnjiceni Josip Fiolic dolaze na sud.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Planinska trebalo bi početi 17. travnja, odlučeno je danas na pripremnom ročitu na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sutkinja Jasna Smiljanić početak suđenja zakazala je za 17. i 18. travnja, a o predloženim dokazima odlučit će idućeg četvrtka u nastavku pripremnog ročišta na kojem je danas nazočio Sanader, optužen da se okoristio preprodajom zgrade u Planinskoj ulici i zakinuo državni proračun za najmanje 26,4 milijuna kuna.

USKOK-ov tužitelj Tonči Petković izvijestio je da je predložio 20-ak svjedoka.

Sanaderov branitelj Čedo Prodanović predložio je "13 do 14" svjedoka, među kojima i neke članove bivše Sanaderove vlade koji bi trebali odgovoriti jesu li odluku o kupnji zgrade u Planinskoj za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja 2009. donijeli pod pritiskom tadašnjeg premijera.

Prodanović je potvrdio da je izvanraspravno vijeće prošlog tjedna odbilo njihov zahtjev za spajanjem slučaja Planinska s predmetom Fimi Media za koji već duže vrijeme traje suđenje Sanaderu, HDZ-u i ostalima.

Vijeće je, kako je pojasnio Prodanović, prijedlog odbilo uz obrazloženje kako spajanje postupka ne bi bilo svrhovito i kako je jednostavnije provesti odvojena suđenja.

Obrana suoptuženog bivšeg HDZ-ovog zastupnika Stjepana Fiolića nije predložila nikakve dokaze.

Njegov branitelj Ante Madunić objasnio je da je Fiolić već priznao krivnju te da stoga nemaju što predlagati sudu, no nadaju se da će sud priznanje uzeti u obzir pri izricanju kazne.

Ponovio je kako su se obrana i USKOK razišli oko pitanja naknade štete budući da USKOK traži da Fiolić solidarno sudjeluje u njezinom nadoknađivanju, što za obranu nije prihvatljivo.

Prema njegovim riječima sutkinja je u slučaju Planinska do ljetne stanke zakazala po dva ročišta mjesečno.

Sanaderov branitelj kazao je kako će se njegov branjenik tri tjedna pojavljivati na suđenju za Fimi mediju, a četvrti na suđenju u slučaju Planinska.

Bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković priznao je krivnju i nagodio se s USKOK-om pa je prošlog tjedna osuđen na godinu dana, a zatvorska kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:39