SIGNAL ZA UZBUNU

Novo žarište u Hrvatskoj, zarazu su otkrili slučajno: ‘Korisnica je otišla na rutinski pregled‘

U čitavoj teškoj situaciji, ocjenjuje ravnatelj Doma za starije i nemoćne, jedino dobro je to što su korisnici bez simptoma
Ivan Bronzović
 RTL

Od ukupno 69 novooboljelih u Ličko-senjskoj županiji, njih čak 65 je iz jednog Doma za starije i nemoćne osobe u Gospiću gdje je zaraženo 59 korisnika i četvero djelatnika, javlja RTL. Svi novozaraženi su odvojeni u posebno krilo doma i gotovo da nemaju nikakvu kliničku sliku. Testirani su i svi preostali korisnici i djelatnici, no njihov test je negativan.

Župan Ličko-senjske županije, Darko Milinović, rekao je da je situacija upozoravajuća, no ne i zabrinjavajuća. Zaraza u domu za starije otkrilo se slučajno.

''Prilikom rutinskog odlaska naše korisnice u Opću bolnicu Gospić dobili smo potvrdu da je korisnica pozitivna. To nam je bio signal za uzbunu. Krenuli smo u dogovoru s epidemiologom obaviti testiranje kompletno korisnika i djelatnika. Pokazalo se da je od 143 korisnka, pozitivno bilo njih 21'', objašnjava Ivan Bronzović, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe.

Od 75 djelatnika doma, njih četvero je bilo pozitivno. Ravnatelj dodaje kako su u međuvremenu imali još tri pozitivna korisnika i četiri djelatnika.

''Danas smo krenuli u ponovno kompletno testiranje. Dobili smo objašnjenje da to neće biti konačan rezultat i a se neće svi testovi pokazati pozitivni odmah tad. Pokazali su se problematični prvi kontakti, odnosno oni koji su bili s tad zaraženima u sobama. To je danas brojka od 59 štićenika. i 4 djelatnika'', rekao je Broznović.

U čitavoj teškoj situaciji, ocjenjuje ravnatelj, jedino dobro je to što su korisnici bez simptoma.

''U bolnici su još od prvog kruga četiri korisnika, ali riječ je o temperaturu od oko 38,6 i pojačanom kašlju. Nema naznaka da bi itko bio životno ugrožen'', kazao je ravnatelj gospićkog doma za starije.

Dom je podijeljen u dva dijela. Dio doma je pretvoren u COVID odjel. Ravnatelj uvjerava da će se i dalje testirati u dogovoru s epidemiologom.

''Djelatnici rade 200 posto i ja im ovim putem zahvaljujem'', kazao je Bronzović, za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:48