ODNOSI

NOVO ZATOPLJENJE Hrvatska i Srbija počele rješavati probleme, pomaci do kraja godine

 Pedja Milosavljevic / Hanza Media

Hrvatska i Srbija krenule su na put rješavanja otvorenih pitanja i veliki pomaci će se vidjeti već prije završetka godine, optimističan je zaključak bliskog suradnika predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović nakon susreta s Aleksandrom Vučićem tijekom inauguracije u Beogradu.

Na Pantovčaku su iznimno zadovoljni jer je, kažu, predsjednica dobila najveći medijski publicitet, iako su u Beograd došli brojni političari, poput Viktora Orbana i Gerharda Schrödera, sadašnjeg premijera Mađarske i nekadašnjeg, Njemačke.

“Tete-a-tete” razgovor

“To je bio sadržajan tete-a-tete razgovor koji će rezultirati važnim rezultatima. Dogovorili smo se da ne iznosimo detalje, no riječ je o više otvorenih tema nego što se nalazi u Subotičkoj deklaraciji iz 2016.”, bio je diskretan pripadnik užeg kruga Kolinde Grabar-Kitarović.

U Subotičkoj deklaraciji navodi se, među ostalim, da će se pokrenuti ili ubrzati bilateralna zaštita manjina, aktivno pristupiti pripremama državnih komisija o određivanju granične linije, a potraga za nestalim osobama definirana je kao prioritetno pitanje.

Od tada hrvatska vanjska politika je intenzivirala zahtjeve za veća politička prava Hrvata u Bosni i Hercegovini i oko toga se očekuje i podrška Vučićeve Srbije. S druge strane, realno je očekivati i konačno rješavanje pitanja dvojezičnosti, posebno kad HDZ-ova Vlada u Saboru ovisi o glasovima troje zastupnika SDSS-a. Ali, treba ponoviti, predsjedničini suradnici odbili su otkriti o čemu se razgovaralo na sastanku dvoje predsjednika.

Granićev angažman

U Beograd je otputovao i Mate Granić, specijalni savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović, što sugerira da je on snažno uključen u pripreme sporazuma Hrvatske i Srbije. Granić je osam godina bio ministar vanjskih poslova, sudjelovao je u zaustavljanju hrvatsko-muslimanskog rata,i logično je da predsjednica ima povjerenja u njegove diplomatske sposobnosti. Na ceremonijalnim događajima, nema dovoljno vremena za ozbiljnije razgovore o konkretnim problemima. Tako je i srpska strana kratko izvijestila da je dogovoren rad na konkretnim pitanjima, posebno na unapređenju položaja Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. Ili, kako je objavila Politika: “Vučić i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastali su se danas u Beogradu, gdje su, u četiri oka, razgovarali o bilateralnim odnosima, odnosima u regiji i procesu eurointegracija zemalja zapadnog Balkana”.

Suradnja s Plenkovićem

Postavlja se pitanje, koliko može napraviti Grabar-Kitarović koja skoro nema nikakve operativne političke ovlasti, jer su u ingerenciji Vlade Andreja Plenkovića. Formalno gledajući, Vučić je u sličnoj situaciji, ali on je neprikosnoveni vladar Srbije. U Uredu predsjednice uvjereni su da spomenuto nije problem, dapače - očekuju suradnju s Plenkovićem.

“Sada smo prvi put u situaciji da postoji jedinstvena hrvatska politika prema Srbiji. I u Hrvatskoj i u Srbiji imamo šefove država i vlada koji zagovaraju manje-više identične politike i djeluju usklađeno, a to olakšava put do rješenja otvorenih pitanja između naše dvije države. Usto, Njemačka, Rusija i SAD su zainteresirani za potpunu normalizaciju odnosa Hrvatske i Srbije”, smatra izvor iz Ureda predsjednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:35