VELIMIR NEIDHARDT

NOVOIZABRANI PREDSJEDNIK HAZU O RADU ZVONKA KUSIĆA 'Uzdignuo je rad Akademije i učinio je društveno prepoznatljivom'

 
Velimir Neidhardt
 Boris Kovačev / CROPIX

Novoizabrani predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Velimir Neidhardt istaknuo je u četvrtak kako je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić tijekom svoja dva mandata uzdignuo rad Akademije i učinio je društveno prepoznatljivom.

U palači HAZU održana je u četvrtak redovita skupština kojoj je predsjedao aktualni predsjednik Zvonko Kusić, koji s čelnoga mjesta najvažnije hrvatske znanstvene, kulturne i umjetničke ustanove odlazi nakon osam godina, odnosno dva mandata, a zatim i tradicionalni božićni domjenak za sve članove i djelatnike HAZU i mnoge uzvanike iz hrvatskoga društvenog i političkog života.

Na domjenku je novoizabrni predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt dao i kratku izjavu novinarima u kojoj je istaknuo kako je svjestan da je pred novim vodstvom Akademije puno posla.

Ali, rekao je, želio se prije svega zahvaliti akademiku Kusiću koji je uzdignuo rad Akademije, vrlo ga dobro koncipirao na dobro društvene zajednice i svojom relavantnošću ostvario veliki uspjeh - Akademija je otvorena i društveno prepoznata.

Kada je pak riječ o programu novoga vodstva HAZU, akademik Neidhardt rekao je da je program vrlo iscrpan ali kako sada o njemu ne bi htio govoriti, te najavio da će to svakako biti nastavak dosadašnjega načina rada Akademije, odnosno da će rad biti transparentan i da će Akademija reagirati na svaki društevni problem koji je "iznad problema politike", a tiče se svih Hrvata i svih građana Republike Hrvatske .

Akademik Kusić: Hvala svima od kojih sam svakodnevno i s radošću učio

U svojoj zadnjoj božićnoj čestitci svim članovima Akademije i svim njezinim djelatnicima u Zagrebu i diljem Hrvatske u svojstvu predsjednika HAZU, akademik Kusić zahvalio je svima što je od njih svakodnevno učio, činio to s radošću i s veseljem ujutro dolazio na posao, dodavši da svi zajedno trebaju biti ponosni što rade u ovoj instituciji koja je jedna od temeljnih institucija hrvatskoga naroda.

Istaknuo je kako je Akademija na više načina održavala i bila glavni čuvar hrvatskog identiteta, stvarala ga, imala simboličnu ulogu i bila supstitut državnosti kroz svojih 150 godina i, uz Katoličku crkvu, bila najveći čuvar hrvatskoga nacionalnog identiteta.

Ocijenio je kako je još važnije od toga što se često spominje kako je Akademija postala otvorena, pitanje koliko ona zapravo utječe na zbivanja u društvu, usmjerava procese u društvu i koliko je korektiv društvenih zbivanja i koliko utječe na formiranje društvene svijesti. S tim u vezi, istaknuo je kako i svi relevantni čimbenici društva priznaju da je Akademija postala društveno relevantna, odnosno njezin stav se cijeni u svim područjima znanosti i umjetnosti.

"Akademija se uspjela pozicionirati u društvu ne samo kao autoritet u znanosti i umjetnosti nego i kao autoritet u svim važnim pitanjima države i nacije", ocijenio je.

Čestitajući svima Božić, podsjetio je kako se kaže da "na Božić svi putevi vode doma, u obitelj". Jer, istaknuo je Kusić, Božić nije samo vjerski praznik, već i civilizacijski i bez obzira na svjetonazor, duboko je utkan u ljude, ima puno pozitivnih poruka, a glavna je rođenje djeteta, što je najveća radost u životu.

Druga poruka je jednostavnost jer, dodao je akademik Kusić, "Isus se odlučio roditi u skromnosti u štalici, što poručuje da trebamo biti ponizni i skromni, a najveća poruka je ljubav, znači ne samo tolerancija, jer ljubav je ona koja spaja ljude u obitelj pa se kaže kako čovjek nikada nije bliži drugom čovjeku nego u božićnoj noći jer smo tada s ljudima koje volimo."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:42