ŠTIĆENE OSOBE

NOVOIZABRANI PREDSJEDNIK JOŠ U IZBORNOJ NOĆI DOBIO POLICIJSKO OSIGURANJE Otkrivamo i tko će čuvati Milanovićevog sina koji studira u inozemstvu

 
 Damir Krajač / CROPIX

S izborom za predsjednika Republike Zoranu Milanoviću i njegovoj obitelji vraća se i policijsko osiguranje.

Od nedjelje navečer novog predsjednika čuvaju pripadnici temeljne policije kao štićenu osobu druge kategorije. Kada Milanović obavi prisegu, on postaje štićena osoba prve kategorije, a članovi njegove najuže - supruga, djeca i roditelji - štićene osobe treće kategorije.

Za njihovu neposrednu sigurnost brinut će se djelatnici Uprave za posebne poslove sigurnosti MUP-a. I mjesto njihova stanovanja postaje štićeni objekt prve kategorije, što znači da je pod policijskom zaštitom 24 sata.

Budući da Milanovićev sin studira u inozemstvu, njegovo će se osiguranje dogovoriti u sklopu međunarodne suradnje, s policijom države u kojoj se nalazi.

Prema Uredbi o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora, štićena osoba druge kategorije je i kandidat za predsjednika države u drugom izbornom krugu, ali pismenim putem MUP-u može se odreći tog statusa. Sudeći po fotografijama i snimkama iz predizborne kampanje, Milanović je to i učinio jer uz njega u drugom krugu nije bilo pripadnika osiguranja.

U sljedećim danima, do inauguracije, s MUP-om će se morati dogovoriti i osobni tjelesni čuvar predsjednika i šef njegova osiguranja kao osoba od Milanovićeva najvećeg povjerenja. Dok je bio premijer, Milanovićev čuvar bio je Goran Vuković Vuk, koji je bio i šef osiguranja premijera Račana. U međuvremenu je Vuković otišao u mirovinu.

Nakon što krajem sljedećeg mjeseca napusti dužnost predsjednice države, Kolinda Grabar-Kitarović ima pravo na osiguranje još šest mjeseci, i to kao štićena osoba druge kategorije.

Tako barem propisuje navedena Uredba. No, ako ga ne želi, Grabar-Kitarović se tog statusa može odreći pismenim putem. No, Uprava za posebne poslove osiguranja MUP-a nekolicini je političara i nakon isteka petomjesečnog “mandata” produljivala osiguranje.

Slučaj Bože Petrova posljednji je takav primjer - njega je osiguranje nastavilo pratiti i osiguravati i nakon što je isteklo zakonskih šest mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:34