UHIĆENJA SUDACA

Novom istragom obuhvaćen i Zdravko Mamić: ‘BiH sada neće moći odbiti njegovo izručenje!‘

Novom istragom su uz trojicu uhićenih sudaca obuhvaćeni i Drago Tadić te braća Mamić
Zdravko Mamić
 Josko Ponos/Cropix

Prema neslužbenim informacijama, istragom su uz trojicu jutros uhićenih osječkih sudaca obuhvaćeni i osječki poduzetnik Drago Tadić te braća Zdravko i Zoran Mamić. Za sada nema informacija što im istražitelji konkretno stalvjaju na teret. Međutim, imajući u vidu izjave Zdravka Mamića, suci se po svemu sudeći sumnjiče za primanje mita.

Mamić je naime, tvrdio da je sucu Zvonku Vekiću u više navrata davao novac, ukupno više stotina tisuća eura te njemu i njegovoj prijateljici plaćao putovanja u inozemstvo i ljetovanja u Hrvatskoj.

Također je tvrdio da je sucu Krušlinu stavio na ruku skupocjeni sat, koji mu je ovaj doduše vratio, ali je moguće da je upravo predaja tog sata krimen koji se Krušlinu stavlja na teret.

Dao sucu 50.000 eura mita?

Mamić je tekođer ispričao kako je sucu Kvesiću u jednom hotelu u BiH dao 50.000 eura mita. To bi moglo značiti da je Mamić osumnjičen za davanje mita trojici sudaca, a da su oni obuhvaćeni istragom za primanje mita. Što se tiče Zorana Mamića i Drage Tadića, oni su, prema izjavama Zdravka Mamića, izravno sudjelovali ili bili nazočni primopredajama mita, pa su vjerojatno zbog toga obuhvaćeni istragom kao supočinitelji ili pomagači.

Dok su odbjegla braća Mamić u BiH i hrvatsko pravosuđe u ovom trenutku ne može ništa konkretnije protiv njih poduzeti, ostala četvorica trebala bi nakon provedenih pretresa i dovršetka kriminalističkog istraživanja biti prebačeni u Zagreb gdje će biti ispitani u sjedištu USKOK-a.

image
Ljubo Pavasović Visković
Željko Puhovski/Cropix

Odvjetnik jutros uhićenog osječkog suca Darka Krušlina, Ljubo Pavasović Visković potvrdio je Jutarnjem listu da je policija jutros oko 6 sati upala u dom njegova klijenta u Osijeku i da je u tijeku pretraga.

Ovaj poznati odvjetnik u izjavi za N1 televiziju ustvrdio je kako Uskok ovim uhićenjima želi zapravo dovesti Mamića u Hrvatsku jer će, kako kaže, i on biti obuhvaćen ovim novim kaznenim postupkom.

Uskok nije želio propustiti priliku

- Činjenica jest da je gospodin Mamić iznosio čitav niz optužbi na račun sudaca, vršene su provjere, ali nije bilo za očekivati da Uskok ili Državno odvjetništvo neće iskoristiti priliku da to procesuira i mislim da nije za isključiti mogućnost da nisu htjeli propustiti priliku da dovedu gospodina Mamića u Hrvatsku, rekao je Pavasković.

Istaknuo je da se Mamića u javnosti doživljava kao megapokajnika, ali da je obuhvaćen ovim postupkom te da će biti zanimljivo vidjeti kako će postupiti vlasti u Bosni i Hercegovini. - Teško će im biti odbiti predaju Mamića Hrvatskoj - rekao je Pavasović.

Odvjetnik kaže kako je razgovarao sa svojim klijentom. - Vrlo kratko sam razgovarao s njim, on je iznenađen svime što se događa, teško je govoriti o reakcijama i mislim da nema naročito potrebe. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati, vrijeme će pokazati što je točno, a što nije.

Odvjetnik je rekao da je u današnjoj akciji uhićeno više osoba, ali da o tome ne može javno govoriti, jer se radi o neslužbenim informacijama. - Mislim da će se kroz jutro sve javno znati - dodao je.

- Mi ćemo se sigurno braniti, reći ćemo sve što smo govorili u javnosti posljednjih tjedana, nema razloga da taktiziramo, mislim da u ovoj priči Krušlin nema što kriti, on je taj koji je osudio Mamića, on je taj koji mu je dao visoku kaznu i on je taj čija je kazna potvrđena na Vrhovnom sudu. On je žrtva enormno velike i zlobne manipulacije Zdravka Mamića - rekao je Pavasović za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:45