DOŠAO I MILANOVIĆ

Novosel u Tvornici: ‘Pozivam sve sindikate, pogotovo kolegu Severa, da se urazume i povuku ustavne tužbe‘

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u zagrebačkoj Tvornici obilježen je Praznik rada

Mladen Novosel

 Davor Pongracic/Cropix

Obilježavanje Međunarodnog praznika rada održava se u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u zagrebačkoj Tvornici kulture, gdje je program počeo u 11 sati, a u njemu sudjeluje i predsjednik države Zoran Milanović.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel upozorio je na razjedinjenost sindikata, a pritom je pozvao manjinske sindikate da povuku ustavne tužbe koje su podnijeli zbog povlastica koje dobivaju reprezentativni sindikati prilikom pregovora o materijalnim pravima.

- Na žalost, u našim sindikalnim redovima, koliko se trudili, nema previše jedinstva. Nije slučajno da SSSH sam organizira ovaj skup, a od 500 i nešto sindikata u državi nitko nije ponudio zajedničku organizaciju skupa na Praznik rada. Postoji mnogo sindikata, a neki se predstavljaju kao borbeni sindikati koji ovih dana podnose ustavne tužbe za najviše postignuće koji smo uspjeli dogovoriti za naše članove, a to je da postoji razlika između člana i nečlana sindikata u pojedinim materijalnim pravima, kako bi članovi dobili barem nešto više. Sada ti sindikati koji žele držati svoje pare kod sebe popuju reprezentativnim sindikatima da ugovaraju nešto za sebe. Pozivam sve, pogotovo kolegu Severa, da se urazume, povuku ustavne tužbe i počnu se međusobno udruživati i na taj način prikupljati članove na pravedan način, a ne, da ne kažem, kroz razne trgovinske transakcije, izjavio je Novosel.

‘Sada je šansa‘

Predsjednik SSSH govorio je o položaju radnika u odnosu na njihov nedostatak, upozorivši da umjesto da plaće rastu, cijena rada zadržava se na istome.

- Upravo je to sada šansa, prilika i obveza svih nas sindikata unutar središnjice, ali i poruka drugim sindikatima: danas se morate boriti kroz kolektivne pregovore za povećanje plaća svih radnika u Hrvatskoj. Jer kada će plaće biti veće, tada i postojeći radnici neće imati motiv za odlazak iz Hrvatske, a mnogi će vjerujem imati razlog za vraćanje, smatra Novosel, po čijem mišljenju nije problem nedostatak radnika, nego niske cijene rada.

- Nije točno da Hrvati ne žele raditi, poručio je, pozivajući Udrugu poslodavaca da potiče sektorsko kolektivno pregovaranje, posebice u onim sektorima gdje pregovori traju dugi niz godina, kao što je to slučaj u sektoru trgovine.

Drugi zahtjev prema Udruzi poslodavaca jest da se na razini svih pregovora moraju ugovoriti minimalno tri najniže razine plaće. Najniža osnovna plaća ne može biti manja od one uređene Vladinom uredbom od 700 eura. Druga najniža plaća trebala bi biti definirana za srednje složenu razinu poslova, a treća najniža za razinu visokosloženih poslova. Bez toga nema smisla nijedan kolektivni ugovor, poručio je Mladen Novosel.

Od Vlade je zatražio da potiče sustavno kolektivno pregovaranje, posebice u sektoru državnog i javnog sektora gdje su ujedno poslodavci; da pojedine supine radnika ne izdvajaju u posebne kategorije zakona, poput liječnika.

- Zašto onda drugi ne bi imali isto svoje zakone? No onda smo ubili sustav kolektivnog pregovaranja, zaključio je.

Pitanje inspektorata

SSSH Vladi je uputio još jedan zahtjev, po riječima Mladena Novosela, ujedno i najvažniji - konačno kapacitirajte državni inspektorat, zaposlite dovoljan broj inspektora rada, povećajte im plaće i poboljšajte status; onemogućite im da svakodnevno budu podležni mitu i korupciji, rekao je Novosel, uz poruku - bez nadzora nema smisla niti jedan zakon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:33