PRIJEVREMENI IZBORI

Novska u nedjelju bira gradonačelnicu: Građani odlučuju tko će naslijediti Marina Piletića

Svoje pravo birači će moći ostvariti na 20 biračkih mjesta, koja se otvaraju u nedjelju u 7 sati, a zatvaraju u 19 sati

Marin Piletić

 Damjan Tadic/Cropix

Novska u nedjelju prijevremeno bira gradonačelnicu, kandidatkinje su HDZ/HSS-ova Marija Kušmiš i SDP-ova Valentina Opić.

Oko 11.000 birača će uz gradonačelnicu birati i njezina zamjenika, odnosno zamjenicu, kandidati su Siniša Kesić (HDZ/HSS) i Milka Peulić (SDP).

Novljani prijevremeno izlaze na izbore jer je bivši gradonačelnik Marin Piletić (HDZ) imenovan ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, što je dužnost nespojiva s gradonačelničkom.

Svoje pravo birači će moći ostvariti na 20 biračkih mjesta, koja se otvaraju u nedjelju u 7 sati, a zatvaraju u 19 sati.

Privremeni izborni rezultati znat će se u nedjelju navečer, bit će dostupni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nakon što se unesu zapisnici sa biračkih mjesta na području Novske.

DIP će u nedjelju u dva navrata izvijestiti o odazivu na izbore.

Pozitivni na koronavirus ne dolaze na biračka mjesta

Iako su prestale vrijediti gotovo sve mjere zaštite protiv zaraze koronavirusom, iz DIP-a napominju da članovi biračkih odbora, promatrači, predstavnici medija i drugi na izborni dan ne mogu obavljati svoje dužnosti ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu i/ili respiratorne simptome ili su zaraženi koronavirusom ili su u samoizolaciji.

Birači pozitivni na koronavirus ne dolaze na biračko mjesto nego glasuju ispred ulaznih vrata stana, odnosno kuće i to isključivo uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovoj uputi ispuniti glasačke listiće.

Zaraženi birač ne smije imati neposredan bliski kontakt s članovima biračkog odbora koji dolaze po njegovu pozivu.

Kako bi mu utvrdili identitet, takav je birač dužan pokazati se članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:49