PODACI EURES-A

NUDIMO SAMO JEDNO RADNO MJESTO, I TO U KRAPINSKOJ ŽUPANIJI! Hrvatska na začelju europskog tržišta rada

Od zemalja u kojima se posao preko EURES-a teško nalazi su i Italija, Grčka, Portugal, Slovenija, Španjolska, Bugarska
 Ranko Šuvar/CROPIX

Postavši 28. članica Europske unije , Hrvatska je europsko tržište rada obogatila jednim slobodnim radnim mjestom, i to u Krapinsko-zagorskoj županiji. Taj podatak može se iščitati s portala EURES-a koji predstavlja mrežu javnih zavoda za zapošljavanje u zemljama EU te u Švicarskoj, Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu.

Posredovanje u poslu

Svrha je EURES-a, čiji je dio od 1. srpnja ove godine i Hrvatski zavod za zapošljavanje, pružanje informacija, savjetovanja i usluga posredovanja (job-matching) kako za poslodavce tako i za tražitelje zaposlenja, ali i sve građane koji smatraju da im može pridonijeti princip slobodnog kretanja ljudi. Više od 850 EURES-ovih savjetnika na dnevnoj je bazi u kontaktu s poslodavcima i tražiteljima zaposlenja diljem Europe. EURES-ovi savjetnici trenirani su specijalisti koji pružaju tri osnovne usluge: informacije, usmjeravanje i posredovanje kako tražiteljima zaposlenja tako i poslodavcima na europskom tržištu rada.

Prema EURES-u, trenutno je najviše slobodnih radnih mjesta u Velikoj Britaniji, čak 852.814, a slijedi je Njemačka, u kojoj su na raspolaganju 264.828 mjesta. Tražite li angažman u Beligiji i Austriji, imajte na umu da je tamo danas slobodno 72.512 odnosno 45.900 radnih mjesta. Posao je dobro potražiti i u Francuskoj, gdje su u ovom trenutku slobodna 43.604 radna mjesta, u Švedskoj sa 32.835 slobodnih radnih mjesta i Nizozemskoj, koja na raspolaganju ima 22.853 slobodna radna mjesta. Dobro stoje i neke bivše zemlje socijalističkeg bloka koje su od ulaska u EU počele gospodarski napredovati. Primjerice, u Poljskoj, koja praktički nije osjetila recesiju, danas su slobodna 39.253, a u Češkoj 32.610 radnih mjesta.

Lista recesionista

No, u zemljama pogođenim krizom nezaposlenost je velika, te je i preko EURES-a na raspolaganju vrlo malo poslova. Primjerice, u Italiji je trenutno slobodno 10.725 radnih mjesta, u Grčkoj 3790, Portugalu 2057, a u Španjolskoj 1987. U susjednoj Sloveniji je 2045, a u Bugarskoj 128 slobodnih radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:07