LOV NA KUĆE U HRVATSKOJ

NY TIMES OTKRIO RUPE U HRVATSKOM ZAKONU ‘Osnuj tvrtku i izbjegni porez za luksuznu vilu’

Sve zemlje koje s Hrvatskom nemaju potpisani ugovor o reciprocitetu na ovaj način su oslobođene poreza RH

Smještena je na skrovitom dijelu poluotoka Pelješca, desetak kilometara od Stona. Okružena je gustom šumom, a gotovo da dodiruje more. Ima šest spavaćih soba. Jedan apartman ima i vlastito pristanište za brodove.

Balkon od 280 kvadrata okrenut je prema moru, tu su i terase, a u stražnjem vrtu posađena su stabla limuna, naranče i smokve.

Ovo je vila Kobaš, a može biti vaša za 1,8 milijuna eura.

I ako baš ne želite, prilikom kupnje ne morate državi platiti porez.

Sadržaj je ovo teksta pod naslovom “Lov na kuće u Hrvatskoj”, koji je nedavno objavio ugledni američki New York Times. Vlasnik vile s hrvatske obale, valjda i uz malu pomoć agencije za promet nekretninama koju su angažirali, dobio je najbolju moguću reklamu za prodaju svoje nekretnine.

Golema dokumentacija

Potencijalni kupci usput dobili i pravi mali vodič za izbjegavanje plaćanja poreza na promet nekretnina u Republici Hrvatskoj.

Naime, djelatnica agencije, koja posreduje u prodaji te nekretnine, pojašnjava New Yorku Timesu da sve zemlje koje nemaju s Hrvatskom potpisani Ugovor o reciprocitetu (odnosno ne smiju kupovati nekretnine u Hrvatskoj), mogu koristiti alternativni način kupovine, koji ih usput oslobodi i plaćanja poreza.

No, prvo pojašnjenje.

Hrvati i ostali građani Europske unije, ukoliko imaju novca, relativno bezbolno mogu steći vlasništvo nad nekom nekretninom. Svi ostali, koji su sa Hrvatskom potpisali tzv. Ugovor o reciprocitetu moraju ishoditi i suglasnost Ministarstva pravosuđa, koje pak uključuje gomilu dokumentacije i upravnih postupaka. Sve ostale zemlje, koje taj Ugovor nisu potpisale, nemaju zakonskih mogućnosti kupiti nekretninu u Hrvatskoj.

Plaćaju knjigovodstvo

No, postoji “rupa u zakonu”, zbog koje je to ipak moguće.

Sve što je potrebno jest osnovati tvrtku u Hrvatskoj. I kupiti drugu tvrtku koja u svojem vlasništvu ima nekretninu.

- Takvi kupci moraju osnovati firmu, plaćati knjigovođu i prikazati da ta tvrtka generira prihode, što se vrlo lako postigne na način da se nekretnina iznajmljuje dok u njoj ne boravite. U slučaju vile Kobaš, koja je u vlasništvu tvrtke, ne mora se plaćati porez na promet nekretninama - kažu u Savillsu.

Ovakva kupnja je normalna i legalna

U Agencijama za promet nekretninama s kojima smo razgovarali, kažu da je kupovina nekretnina na način da tvrtka kupuje tvrtku, uobičajena i legalna.

Drugih načina zapravo u ovom trenutku niti nema u našem sustavu, kažu agenti.

- Štoviše, mnogo stranaca, čije zemlje nemaju Ugovor o reciprocitetu s Hrvatskom, odbijaju kupovati nekretninu na taj način, iako ih oslobađa plaćanja poreza.

Taj ih postupak obvezuje da vode svoje tvrtke, plaćaju druge vrste poreza i ujedno nemaju zagarantirano vlasništvo nad nekretninom.

Nekretnina se u tom slučaju ne vodi na ime neke fizičke osobe, već tvrtke koja isto može propasti.

Hrvatska bi ustvari trebala pojednostaviti sve te silne propise jer interes primjerice Rusije ili zemlje poput Ujedinjenih Arapskih Emirata je velik, ali ne žele riskirati upuštanjem u takve vrste transakcija - pojašnjavaju nam u jednoj agenciji.

S druge strane oni koji dolaze iz zemalja koje imaju potpisan ugovor, moraju od ministarstva ishoditi suglasnost za kupnju što pak uključuje golemu dokumentaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:06