LEBDEĆE ČESTICE

NZJZ: Trenutno onečišćenje zraka u Zagrebu ne bi trebalo utjecati na zdravlje građana

Stručnjaci Zavoda napominju kako će se poboljšanjem vremenskih uvjeta poboljšati i kvaliteta zraka
 Dragan Matić/Cropix

Povećana koncentracija lebdećih čestica u zraku u posljednja tri dana u Zagrebu rezultat je nepovoljnih vremenskih uvjeta te se radi o trenutnom onečišćenju koje ne bi trebalo imati utjecaj na zdravlje građana, izvijestio je u utorak Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

"Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta (magle), koji uzrokuju stvaranje tzv. "kape" nad gradom i time nemogućnost prozračivanja, a i početka sezone grijanja, svjedočimo trenutno lošoj kvaliteti zraka u gradu s obzirom na lebdeće čestice PM10 i PM2,5", pojašnjava Marko Marić, voditelj Laboratorija za zrak, buku i ostale mikroklimatske uvjete NZJZ-a.

Napominje kako se kvaliteta zraka ocjenjuje na godišnjoj razini, a ne na temelju trenutnog onečišćenja pa je npr. za lebdeće čestice PM10 dozvoljeno 35 dana u godini prekoračenje granične vrijednosti. “.

Stručnjaci Zavoda napominju kako će se poboljšanjem vremenskih uvjeta poboljšati i kvaliteta zraka, ali napominju da i dalje možemo očekivati povremena povećanja koncentracije lebdećih čestica u zraku s obzirom na to da smo u sezoni grijanja, kada značajnu ulogu u onečišćenju zraka lebdećim česticama imaju kućna ložišta i promet, što je uobičajeno za hladnijeg vremena.

Iz NZJZ-a navode kako sveobuhvatan i trenutan uvid u rezultate praćenja kvalitete zraka te ostale okolišne čimbenike građani mogu pratiti na internetskoj stranici Zavoda u okviru projekta Ekološke karte Grada Zagreba: https://ekokartazagreb.stampar.hr/.

Taj projekt objedinjuje postojeće podatke o stanju okoliša, odnosno stupnju onečišćenja tla, vode i zraka, te ih nadograđuje dodatnim relevantnim podacima koji služe nadležnim Gradskim uredima, kao jednostavan i funkcionalan alat u procesu planiranja, izgradnje i korištenja zemljišta na području Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2022 18:13