SUSTAVNO POTKRADANJE

O AFERI 'DI SU KOLAČI' PROGOVORIO SANACIJSKI UPRAVITELJ SC-a 'Naručivalo se puno više sastojaka nego se proizvodilo kolača, svi želimo istragu'

Sanacijski upravitelj zagrebačkog Studentskog centra Mirko Bošnjak (u krugu)
 Goran Mehkek / CROPIX

Sanacijski upravitelj zagrebačkog Studentskog centra (SC) Mirko Bošnjak govorio je u subotu o aferi 'Di su kolači', zbog koje se trenutačno utvrđuje odgovornost među zaposlenicima sektora Prehrane SC-a. Podsjetimo, postoje sumnje da je netko nepravilno prikazivao narudžbe kolača, naručivao ih za privatne svrhe, a malverzacije su uočene i u naručivanju sastojaka, o čemu je Jutarnji prvi opširno pisao.

Bošnjak je za N1 rekao da će pričekati da nadležne institucije države obave svoj posao pa će se SC očitovati o slučaju.

- I radnici i sindikati i ja osobno podržavamo da to treba istražiti. Ja sam sukladno Zakonu o radu i svojim ovlastima, kad sam od nadležnih službi i suradnika dobio određene informacije, postupio u smislu da sam zatražio očitovanje svih u lancu odgovornosti. To sve je zabrinjavajuće, kaže Bošnjak, kojem nije drago što se u međuvremenu 'ovako piše o SC-u'.

Jutarnji list je prvi objavio da je u slastičarnici SC-a u Savskoj 25 tijekom 2016. utrošeno sirovina u vrijednosti 854.528 kuna, a prema normativima SC-a trebalo je biti utrošeno 499.882 kune. Prilikom izračuna vrijednosnih razlika revizijom je utvrđeno da je evidentirani utrošak veći za 344.363 kune, stoji u izvješću Sanacijskog vijeća. Za toliko je, ispada, oštećen SC.

Dokumenti koje posjedujemo sugeriraju da su se u SC-u događale krađe namirnica i utaje dokumenata, a zbog provjere stanja ministrica znanosti i obrazovanja najavila je da će prijaviti slučaj DORH-u.

- Indikatori upućuju na to da se radi o namirnici koja je zadužena došla u studentsku prehranu, ali se njome neracionalno bavilo. Pokazatelji su upućivali na to da imamo visoke troškove sirovina u odnosu na broj proizvedenih obroka. Zatečeno je da je vrsta orašastih plodova potrošena daleko više u odnosu na broj proizvedenih kolača, potvrdio je ranije sumnje Bošnjak i u subotu.

Preliminarni izvještaji govore o nekoliko stotina tisuća kuna, no Bošnjak dodaje da se zasad ne bi držao na tome.

Objasnio je da svako mjesto troška s prehrambenim artiklima vodi knjigu dnevnog obračuna potrošnje namirnica, te da su u ovom slučaju pokrenuli proceduru čim su došli do saznanja o nepravilnostima.

- Imamo saznanja da neke dokumentacije nema ili nije vođena pa se postavlja pitanje zašto toga nema i tako dalje, kazao je.

Upitan o stanju u SC-u i je li ovaj centar u minusu, Bošnjak je rekao da nije i da redovito plaćaju svoje obaveze.

- Za 2018. nisu ni planirana sanacijska sredstva. Mi smo dobili sve što je planirano i što nam pripada, a na nama je da mi u ovoj godini donesemo akte o sistematizaciji radnih mjesta i da unutar sustava nađemo određene rezerve za uštede. Planiramo ove godine završiti sanaciju. Mi danas dobro stojimo. S prihodima možemo pokrivati rashode, rekao je za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:50