VELIKA RASPRAVA

O, Bože! Zaboravila sam imati dijete! Ili ga zapravo - ne želim

Čak 31,14 posto žena u dobi od 30 do 34 godine u Hrvatskoj nije rodilo, a u dobi od 35 do 39 godina djece nema 18,45 posto žena

Zagrebačka slikarica Nikolina Ivezić, prepoznatljiva je po svojim stripovskim slikama i skulpturama žena predimenzioniranih atributa. Jedan od njezinih recentnijih radova prikazuje ženu koja sa sebe skida majicu s natpisom ”OMG. I forgot to have children” (Bože, zaboravila sam imati djecu!)

Točno se sjećam toga dana. Došla sam na svoj redovni ginekološki pregled i doktorica mi je rekla ako želim imati dijete, da moram odmah krenuti s ciklusima umjetne oplodnje. Imala sam 39 godina, dijagnosticiranu endometriozu i u tom sam trenutku živjela na relaciji Zagreb - Indonezija. I svjesno sam odlučila reći - ne.

Moj tadašnji partner bio je čovjek za kojeg sam procijenila da se ne mogu previše osloniti na njega u podizanju djeteta. Također, rano su mi umrli roditelji tako da nisam imala obiteljsku podršku. A moje duboko uvjerenje je ‘da je potrebno cijeli selo‘ da se podigne jedno dijete, kaže Nađa Irena Fišić, moja bivša kolegica i dugogodišnja znanica dok razgovaramo preko WhatsAppa, svaka na svome kraju svijeta.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:11