POLITIČKI SUKOB

'O BRAKU GRAĐANI NE MOGU ODLUČIVATI NA REFERENDUMU' SDP-ov šef Odbora za Ustav

Šeks: Referendum se mora raspisati; Lesar: Josipović mora raspustiti Sabor ako ne raspiše referendum
 CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin (SDP) danas je najavio da neće poduprijeti odluku o raspisivanju referenduma koju, nakon utvrđivanja valjanosti potpisa prikupljenih na građansku inicijativu "U ime obitelji", treba donijeti Hrvatski sabor.

Ustavnopravni stručnjaci poručili su jučer kako Sabor mora raspisati ustavotvorni referendum ako to zatraži deset posto ukupnog broja birača, a nakon što Ustavni sud, na eventualni zahtjev Sabora, provjeri jesu li ispunjeni uvjeti za njegovo održavanje.

Ocijenili su i da će inicijativa za dopunu Ustava odredbom da je brak zajednica žene i muškarca uzrokovati značajne prijepore i različita ustavna tumačenja oko postupanja i obveza državnih tijela u pogledu moguće odluke građana na referendumu, te moguće dovesti zemlju do ustavno-političke krize.

Kao zastupnik imam neobvezujući mandat i kada dođe trenutak glasovanja o odluci o raspisivanju referenduma imam pravo odlučiti onako kako smatram da je bitno i procijeniti između različitih odredbi Ustava koje smatram prečim, rekao je Grbin novinarima u Saboru.

Moj stav je da je ovo nešto o čemu se na referendumu ne može odlučivati. Radi se o ljudskim pravima, o glavi trećoj Ustava. O smanjivanju ljudskih prava koja su definirana u Ustavu ne može se odlučivati na referendumu, istaknuo je Grbin.

Tumači pritom da bi uvođenje definicije braka kao zajednice žene i muškarca u Ustav spriječilo zakonodavca da „neke odnose u društvu u budućnosti uredi na drugi način odnosno da jednoj manjinskoj grupi da veća prava“.

"Ustav je otvorio mogućnost da se krug prava koji se pridaju jednoj manjinskoj zajednici proširi. A ako bi ovakva inicijativa bila prihvaćena, ljudska prava određenoj grupi ljudi u našem društvu bila bi smanjena. To je jasno kao dan", kazao je predsjednik Odbora Grbin.

Potvrdio je kako SDP razmišlja da pokrene promjene Ustava kojima bi se razjasnilo na koji se način Ustav može mijenjati na referendumu, ali i napominje da se o tome za sada razgovaralo samo na neformalnoj razini.

HDZ-ovac Vladimir Šeks dijeli mišljenje ustavnih stručnjaka da se referendum mora raspisati te da volju građana izraženu na njemu treba poštovati.

Neprekidno o tome govorim. Ovo je ustavotvorni referendum i volja građana izražena na takvom referendumu je obvezujuća, pozitivnim odgovorom na referendumsko pitanje promijenjen je Ustav, kaže Šeks.

Sve drugo po njemu je samo pokušaj vladajućih krugova da izigraju volju naroda na referendumu.

Ako bi vladajući pokušali izmjenama Zakona o referendumu, neraspisivanjem referenduma ili na neki drugi način onemogućiti ili odugovlačiti proceduru, Ustavni sud bi trebao "presjeći i utvrditi da se radi o jednoj sabotaži ili diverziji referendumske volje", poručuje Šeks.

Dragutin Lesar (HL) smatra da bi predsjednik države trebao raspustiti Sabor ako ne raspiše referendum.

Ako je prikupljen dovoljan broj pravovaljanih potpisa i Sabor ne odluči od Ustavnog suda tražiti mišljenje, što ima mogućnost, ali ne i obvezu, postoji samo jedna mogućnost - raspisati referendum. Sve druge proceduralne smicalice su osnova da predsjednik države raspusti Sabor, rekao je Lesar.

Grbin ne misli tako te najavljuje da će potpise, čim dođu, proslijediti Ministarstvu uprave na provjeru. Nakon toga ćemo, rekao je, "poduzeti odgovarajuće korake".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:34