GLAVNI HAŠKI TUŽITELJ

O Brammertzovoj volji ovisi napredak prema Europskoj Uniji

Za tjedan dana morat ćemo uvjeriti Haag, koji nam ne vjeruje, da smo napravili sve kako bismo pronašli dnevnike
Chief Prosecutor of the International Criminal Tribunal for former Yugoslavia (ICTY) Serge Brammertz waitsfor the meeting with Croatian Prime Minister Jadranka Kosor (not pictured) in Zagreb, on September 28, 2009 Brammertz arrived for an official one-day visit to Croatia. AFP PHOTO/ HRVOJE POLAN
 AFP

ZAGREB - Hrvatska će Vlada u srijedu 16. prosinca pred Haaškim sudom objasniti što je učinila u potrazi za topničkim dnevnicima. Prošlog tjedna pred Vijećem sigurnosti UN-a glavni haaški tužitelj Serge Brammertz kritizirao je Hrvatsku, a pohvalio Srbiju. Iako još nisu izručili Ratka Mladića, vlasti u Beogradu prikazale su se Haagu kao da čine sve što je u njihovoj moći.

Ograničeni rezultati istrage

Hrvatskoj Vladi to nije pošlo za rukom: glavni tužitelj smatra da nismo uložili dovoljno truda pa nam je zbog toga neizvjestan napredak u pregovorima s EU jer zbog negativne Brammertzove ocjene nema otvaranja poglavlja o pravosuđu.

Brammertz je pred Vijećem sigurnosti rekao da nije ostvaren nikakav bitan napredak u hrvatskoj potrazi za nestalim topničkim dnevnicima: rezultati istrage ostaju ograničeni, nijedan dokument nije pronađen, a slijedi se samo nekoliko dodatnih putova u istrazi. Brammertz je zato prošlog tjedna još jednom pozvao Hrvatsku da pojača svoje napore i provede doista sveobuhvatnu istragu.

Sudsko vijeće koji vodi suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču pozvalo je Hrvatsku da na raspravu 16. prosinca donese sve dokumente koji govore o tome što se dogodilo s nestalim “topničkim dnevnicima”. Ako ih nema, kao što tvrdi hrvatska Vlada, potrebno je ustanoviti kako su nestali i tko je odgovoran za to. Zbog tih dokumenata u Zagrebu je lani najprije pokrenut postupak protiv Marina Ivanovića, člana obrane Ante Gotovine, i protiv časnika HV-a Jurice Šare i Marijana Kretića.

Pokretanje postupaka

Pokrenuti su postupci protiv umirovljenog brigadira HV-a Roka Mijića i nekoliko bivših časnika 4. gardijske brigade. Podignute su kaznene prijave protiv umirovljenog brigadira HV-a Roka Mijića i nekoliko bivših časnika 4. brigade. Ademi je o dnevnicima prvo svjedočio na suđenju Ivanoviću, pa razgovarao i s istražiteljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:13