IZA KULISA

O čemu su pričali Milanović i Plenković dok su kamere bile ugašene: ‘Zoran mu je docirao...‘

Premijer je, tvrde izvori bliski predsjedniku, sve to prihvatio uz smiješak i nije mu posebno odgovarao
Zoran Milanović i Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović povjerio je jučer mandat predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću za sastavljanje nove Vlade na temelju 76 potpisa koje mu je donio na Pantovčak, a kao što su protekli i ljetni izbori, tako se i ova protokolarna ceremonija događala u sjeni globalne pandemije koronavirusa, uz kritike predsjednika Republike premijeru u četiri oka, ali i bez dodjele službenog dokumenta o povjeravanju mandata pred kamerama.

Prvi susret s Milanovićem 11 dana nakon održanih izbora koji se odvijao u četiri oka, iza zatvorenih vrata, kako doznajemo od dobro obaviještenih izvora, protekao je srdačno, ali u dociranju predsjednika Republike premijeru. "Pametovao" mu je, kažu izvori, oko Stožera civilne zaštite, krititizirao (ne)donošenje Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa, a u negativnom kontekstu spominjao je i "žetončiće".

Premijer je, tvrde izvori bliski predsjedniku, sve to prihvatio uz smiješak i nije mu posebno odgovarao, dok je premijer na konferenciji za medije rekao da nije prigoda sada razgovarati o primjeni članka 17. Ustava. Izvori bliski premijeru pak kažu kako je premijer na konferenciji za medije, izjavama i svojim pristupom dao jasno do znanja da svatko od njih vodi svoju brigu i da nema namjeru davati puno pozornosti određenim opaskama kojima jučer nije bilo ni mjesto ni vrijeme.

- Mi smo već u Saboru objasnili temu članka 17. Ustava i ta je priča za nas završena - poručuju u Banskim dvorima.

Ceremoniju je obilježilo i Plenkovićevo odbijanje rukovanja s predsjednikom zbog uputa epidemiologa. Milanović je Plenkoviću, naime, pružio ruku, dok mu je premijer uzvratio mahanjem i pružanjem lakta.

- Ne smijemo, ne smijemo – rekao je Plenković pružajući lakat.

- A ne smijemo se rukovati? - upitao je Milanović.

- Ne smijemo. Ti misliš da je karijes, a kažu ovi da ne smijem – odgovorio je Plenković.

- Karijes i streptokok – zaključio je Milanović.

Naime, poznata je nedavna Milanovićeva izjava u kojoj je rekao da koronavirus trebamo prihvatiti kao karijes, a ne tešku bolest.

image
Goran Mehkek/Cropix

S druge strane, iako se premijer nije rukovao, niti on, niti bilo tko iz njegove ili delegacije predsjednika nije jučer nosio masku za lice. U dvorani gdje je održana konferencija za medije bilo je 50-ak novinara, snimatelja, tehničara, zaposlenika Ureda predsjednika, i većina novinara i snimatelja nosila je maske u zatvorenom prostoru, dok premijer, predsjednik i njihovi suradnici nisu.

Samo sat vremena prije dolaska na Pantovčak premijer je u Banskim dvorima primio posebnog izaslanika Glavnog tajnika UN-a za sigurnost na cestama Jeana Todta i na tom su sastanku svi nosili zaštitne maske. Premijer i svi ministri nosili su i zaštitne maske na sjednici Vlade koja se isti dan održavala u 9 sati u NSK pa doista nije jasno koji su kriteriji za naše političare kada je u pitanju nošenje maski u zatvorenim prostorima, dok su s druge strane za građane obvezne i najavljuju se i kazne ukoliko se ne nose.

Plenković je pak na Pantovčak stigao šest minuta poslije 11.30 sati, kada je bio dogovoren susret, i to u pratnji najbližih suradnika; predstojnika Ureda predsjednika Vlade Zvonimira Frke Petešića, zamjenice predstojnika Tene Mišetić i glasnogovornika Vlade Marka Milića. Premijera je dočekao pročelnik Kabineta predsjednika Bartol Šimunić i odveo ga na drugi kat do Ureda predsjednika.

Sastanak između premijera i predsjednika trajao je pola sata, u četiri oka Milanović mu je povjerio mandat jer smatra da oko toga ne treba raditi pompu pred kamerama. Nakon što su se njih dvojica spustila u dvoranu gdje je održana konferencija za medije, Plenković se srdačno pozdravio s predstojnikom Ureda predsjednika Orsatom Miljenićem. U šali mu je dobacio da je smršavio.

Ispred dvije govornice, koje su bile postavljena za premijera i predsjednika, stajale su ružičaste hortenzije. Iako postoji mnogo značenja ovog cvijeta, glavna simbolika je pomirenje i srdačnost. Vjeruje se da hortenzija „smiruje um, miri posvađane ljubavnike i bračne parove, a u kuću donosi harmoniju”. Hortenzije ružičaste i plave boje povezuju se s iskrenom isprikom. No, postoji i druga simbolika. U viktorijanskoj Engleskoj su hortenzije označavale hvalisanje i darovale su se osobama za koje su drugi držali da su tašte.

- Rezultati izbora su jasni i želim mandataru sve najbolje. Broj potpisa je 76, nadam se da će svi biti zdravi, čili, veseli i prisutni te da ćete moći raditi. U dosta smo kompliciranim vremenima i nadam se da će ova godina završiti kako mora, gospodarskim padom, ali da će iduća biti godina rasta i poleta - rekao je predsjednik.

Plenković mu se zahvalio na povjerenom mandatu, kao i svima koji su sudjelovali na izborima i dali povjerenje HDZ-u.

- Ovako uvjerljiva pobjeda obvezuje. Pred Hrvatskom je puno izazova, prije svega političkog, ali i ekonomskog, financijskog i javnozdravstvenog karaktera. Naš je cilj bio da što prije idemo ka sazivanju Sabora. To će biti 22. srpnja. Mi ćemo dogovoriti i novu Vladu, predstaviti je idućeg tjedna nakon konstituiranja – rekao je Plenković.

image
Zoran Milanović i Andrej Plenković
Goran Mehkek/Cropix

Napokon je objavio i kako će izgledati ta Vlada, iako će imena ministara otkriti tek u ponedjeljak. No, sada je napokon jasno i tko će biti ljudi u Vladi koji će preuzeti resore iako to još nije službeno. Nova Vlada, kao što smo već pisali, imat će 16 ministarstava i četiri potpredsjednika i to će biti Davor Božinović (MUP), Zdravko Marić (Ministarstvo financija), Tomo Medved (Ministarstvo hrvatskih branitelja) i Boris Milošević, potpredsjednik iz redova SDSS-a i manjina za društvena pitanja i ljudska prava. Napokon se jučer razriješilo i jedino otvoreno pitanje ministra znanosti i obrazovanja, a prema neslužbenim informacijama bit će to Radovan Fuchs.

Spajaju se pravosuđe i uprava koje će voditi Ivan Malenica, postojat će Ministarstvo turizma i sporta koje će voditi Nikolina Brnjac, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (energetika, zaštita okoliša, klimatske promjene) vodit će Tomislav Ćorić, Ministarstvo kulture i medija vodit će Nina Obuljen Koržinek, a spojeno Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Objedinjeno Ministarstvo rada, mirovinskog sustav i socijalne politike vodit će Josip Aladrović, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić- Radman, Ministarstvo zdravstva Vili Beroš, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, Ministarstvo obrane Mario Banožić, a Ministarstvo poljoprivrede Marija Vučković.

Ukida se Središnji državni ured za šport, koji se diže na razinu ministarstva, dok će se osnovati novi Središnji državni ured za demografiju i mlade, s resorima iz ukinutog ministarstva. Ostaju Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i Središnji državni ured za središnju javnu nabavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 04:53