PRORAČUN

O debeloj knjižurini ćemo tek kada osvojimo vlast

ZAGREB - Branko Grčić, ekonomski strateg SDP-a, požalio se kako ga svi pitaju kada će oni složiti proračun, ali on smatra da se tim zahtjevnim poslom ne treba baviti sada, već nakon izbora.

- Zna se kako se radi proračun, to je ona debela knjižurina s tisuću stavki kojima ćemo se posvetiti kada osvojimo vlast. Sada radimo ono što je mnogo važnije, definiramo politike koje će biti ugrađene u taj proračun - rekao je Grčić na skupu HNS-a pod nazivom “Ekonomska zbilja i kako dalje” koji je okupio gotovo sve oporbene ekonomske mislioce od Radimira Čačića i Dragana Kovačevića do Slavka Linića i Mate Crkvenca.

Sedam Čačićevih poluga

Sudeći prema njihovim izlaganjima, oni ne vide veliki problem u ogromnoj državnoj potrošnji i predimenzioniranom proračunu, niti prevelikoj zaduženosti zemlje, na što ustrajno ukazuju brojni stručnjaci i čime se danas ozbiljno bavi većina europskih zemalja. Oporbeni ekonomisti smatraju da su važni politike, sustav, mehanizmi, poluge... Čelnik HNS-a Radimir Čačić izložio je sedam poluga za izlaz iz krize i razvoj gospodarstva.

Na prvome mjestu su investicije u energetiku, turizam, infrastrukturu s naglaskom na željeznice te ekologiju. U vezi s time je suglasan i HDZ, upozorava Čačić, ali je njihov problem “nemogućnost realizacije”.

Oporbeni savez za promjene donio bi i niz zakonskih izmjena kojima bi potaknuo investicije, poput reinvestiranja dobiti. Mirovinske fondove bi potaknuli da više investiraju na domaćem tržištu i poput Mađarske, Čačić bi im zabranio da novac iznose u inozemstvo.

Uveli bi reda u zemljišne knjige, proveli bi tzv. unutrašnju devalvaciju, što znači smanjene svih troškova, uključujući i trošak rada. Socijalne transfere vezali bi uz OIB, pri čemu “radno sposobno stanovništvo ne može biti predmet socijalnih transfera”. Čačić je neizravno progovorio i o proračunu.

Evolucija, a ne revolucija

- Nema razloga da se primanja smanjuju, njih treba zadržati na postojećoj razini, ali je važna promjena struktre proračuna, tako da relativni odnosi na kraju mandata budu drugačiji. Mi smo za brzu i snažnu evoluciju, ne za revoluciju - rekao je Čačić.

‘Treba nam intervencija države’

“Hrvatskoj treba državni intervencionizam”, rekao je Branko Grčić, SDP-ov ekonomski stručnjak, pozivajući se na izjavu čelnika Međunarodnog monetarnog fonda koji je naveo da je Washingtonski konsenzus mrtav i da su neoliberali ukinuli sami sebe.

Ako se oporbeni čelnici na vrijeme ne pozabave prioritetnim javnim financijama, “intervencionizam” i “evolucija” lako bi mogli prerasti u revoluciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:25